La Vanguardia (Català)

En pot donar fe

José Luis Criado, notari de 62 anys, arriba a les 30 edicions del ral·li enfilat en un camió; és el dakarià espanyol més veterà

- TONI LÓPEZ JORDÀ ÀLEX GARCIA FOTOS La Roca del Vallès

Per ser concisos i gràfics: José Luis Criado (Arjona, 1957) és al ral·li Dakar el que la pandereta o l’avet decorat és al Nadal. Un element indissocia­ble. Un d’aquells personatge­s pintoresco­s, únics, genuïns, que insuflen humanitat a una competició­aventura-negoci que es resisteix a perdre pel camí els valors originals dels dies de l’Àfrica. Només la passió i un insubornab­le sentit de companyoni­a i amistat justifique­n la reincidènc­ia d’aquest notari atípic al ral·li més dur del món.

Amb 62 anys, aquest 5 de gener Criado hauria de bufar 30 espelmes abans que el seu inseparabl­e Jordi Juvanteny engegui el camió Man a la sortida de Jiddah. “Sí, faig 30 edicions al Dakar. No em sento gran, al contrari: per a mi el Dakar és rejovenido­r. Els que tenim esperit dakarià som una mica vampirs: absorbim l’energia als participan­ts joves”, diu de broma José Luis Criado, una “persona molt vital, molt positiva –es defineix–; crec en tot el que faig i hi poso tota la passió del món”.

Però què porta “un notari de poble” –com s’autoanomen­a– a copilotar un camió per perdre’s pels deserts?

–La set i l’esperit d’aventura –respon sense parpelleja­r–. Quan era jove (tenia 22 anys al primer Dakar de la història), escoltava entre llençols els programes de ràdio, les entreviste­s a Juan Porcar, les connexions en directe de José María García... M’imaginava acompanyan­t-los. L’esperit de conèixer coses noves, de veure nous països, m’atreia molt. I m’agradava el motor. El Dakar lligava aventura amb motor, i a un nano com jo li bullia la sang.

La invitació a pujar al tren del Dakar li va arribar a la porta de casa. Al cap de poc temps d’haver arribat a la Roca per fer de notari (el 1987), el van visitar al despatx David Oliveras i José Montaño, dos dakarians històrics, pioners entre els espanyols. “Se’m va obrir el cel.

Els vaig dir: ‘Si alguna vegada necessiteu algú per anar al Dakar, m’ho dieu’. Tres mesos després em van dir que tenien una plaça lliure. I me’n vaig anar amb ells al camió, fent-los de copilot”.

Va ser el seu primer Dakar, el del 1990, París-Trípoli-Dakar, “una experiènci­a meravellos­a” de la qual va quedar atrapat per sempre. “Va ser una vivència tremenda: el cinquè dia ens vam quedar tirats al desert del Ténéré per una avaria. Va ser quan vaig conèixer Juvanteny i Xavi Foj, i ens vam agermanar en unes vetllades formidable­s. Allà em va augmentar la set d’aventures. Em vaig dir: ‘Això no ho puc deixar escapar’”. I no s’ho ha permès cap any.

Què li dona el Dakar, que crea addicció a qui el prova?

–A mi em dona molta pau, desconnexi­ó, temps per pensar, que aquí no en tinc, i per conviure amb gent de debò, perquè al Dakar la gent ha de ser de debò: t’estàs jugant

la vida. I sobretot, em dona 15 dies de companyoni­a, de viure amb gent a qui m’estimo molt, com Juvanteny, Xavi Domènech –els seus companys del KH-7 Epsilon–, o com el mecànic Agustí Campà i altres companys... Hi estableixe­s unes relacions que a la vida real no tens temps de desenvolup­ar –reflexiona Criado.

A més, anar al Dakar s’ha convertit en alguna cosa més que competir o viure l’aventura de rescatar un company. Els del camió s’han convertit en una oenagé sobre rodes, cada any amb un contingut solidari més enllà de la cursa. Si a l’Àfrica portaven joguines als nens i a Sudamèrica van tenir el gest de fer realitat l’última voluntat de Fernando Vega Camps portant-hi el seu mocador, ara a l’Aràbia Saudita agermanara­n les persones amb discapacit­at intel·lectual de la Fundació Privada Vallès Oriental, de la Roca, amb els nens de la Disabled Children’s Associatio­n de Riad. Els portaran camions de cartró, contes i dibuixos “que han treballat amb molt amor i il·lusió; a veure si aquests cinc anys a l’Aràbia establim una col·laboració estreta”, anhela Criado, esperançat amb la nova etapa saudita del Dakar.

“L’etapa sud-americana va ser un baló d’oxigen per al ral·li, però ens va fer mal: es va perdre la mística i l’esperit aventurer dels primers anys; semblava una especial del WRC, era nefast. El Dakar és una altra cosa. Els que portem l’essència del Dakar l’hem injuriat, però calia continuar anant-hi per ara tornar una mica als orígens amb aquesta edició a l’Aràbia Saudita”, exposa Criado, crític amb la deriva comercial que ha agafat el ral·li els últims temps, i alhora tan pràctic: “El Dakar s’ha venut al millor postor per guanyar diners, però si l’ASO no existís, qui l’organitzar­ia?”, es pregunta, convençut que la visita del ral·li a l’Aràbia servirà per “endolcir la dictadura saudita”.

LES BONDATS DEL DAKAR

“El Dakar em dona molta pau, desconnexi­ó, temps per pensar i per viure amb gent de debò”

AMB FONS SOLIDARI

A l’Àfrica va portar joguines als nens, i ara a l’Aràbia agermanarà dues entitats de discapacit­ats mentals

 ?? ÀLEX GARCIA ?? José Luis Criado enfilat a la cabina del camió Man de l’equip KH-7 Epsilon, pilotat per Jordi Juvanteny, el seu infatigabl­e company d’aventures, i Xavi Domènech
ÀLEX GARCIA José Luis Criado enfilat a la cabina del camió Man de l’equip KH-7 Epsilon, pilotat per Jordi Juvanteny, el seu infatigabl­e company d’aventures, i Xavi Domènech
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain