La Vanguardia (Català)

Un messies per al Liverpool

- Eduard de Batlle

Klopp és el més semblant a un messies per al Liverpool. Va arribar a un club i un equip empetitits, amb la sala de trofeus plena, de copes antigues majoritàri­ament, i una moral per terra. Es podria pensar que aquell personatge, d’aspecte revolucion­ari, anàrquic i mig boig, estava predestina­t a aixecar un nou imperi sobre un altre que un dia, temps enrere, va existir.

El cert és que s’hi va abocar sense pausa, i no va trigar gaire a aconseguir-ho. Perquè, més enllà de l’obra, el que ha construït a Liverpool crida l’atenció per la rapidesa en el procés. Hi ha moltes claus per explicarho, però crec que dues destaquen per sobre de la resta. Una, el perfil dels fitxatges. Jugadors arribats gairebé tots d’equips de perfil mitjà, la majoria amb projecció, però fora del radar de les grans fortunes del futbol europeu. L’altra, el missatge de Klopp. Un guru de l’entusiasme, que sap connectar amb el futbolista a la perfecció. Fer-li veure que al futbol d’avui només inscrius el teu nom en una copa si jugues amb fam. Un desig gairebé irracional per cada pilota dividida, per cada partit en estadis de mitja taula, per cada repte per difícil que sigui. Després la qualitat de l’equip fa la resta, indubtable­ment. Però Klopp sap alimentar aquell foc com ningú. Hi ha una altra cosa d’aquest Liverpool que esglaia: la quantitat i qualitat de registres que posa en pràctica. Va començar amb allò tan vistós, gairebé d’eslògan, del heavymetal. I així va ser, a Dortmund. Però això va quedar enrere. El Liverpool actual sap tocar molts altres estils i partitures. Sap què fer contra rivals que se li tanquen enrere, els que li cedeixen la pilota, o els que li buscaran les pessigolle­s des del primer minut.

És possible que el que Klopp ha edificat a Liverpool sigui un cas únic. Un d’aquells equips que durant una etapa més o menys llarga dominen i es queden en el record. Potser la conjuntura de la històrica necessitat red ha ajudat i afegit mística i glamur. O potser és la gran obra d’un revolucion­ari mig boig capaç de sacsejar els fonaments del futbol actual.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain