La Vanguardia (Català)

L’IBI s’incrementa en 182 municipis catalans

Les ciutats de Tarragona i Girona pugen de valor cadastral

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El BOE d’ahir detalla els 184 municipis catalans on canvia el valor cadastral d’habitatges i terrenys urbans i, amb tota probabilit­at, la quantia de l’impost de béns immobles (IBI). En concret, a partir de l’1 de gener augmenta entre un 3% i un 5% en 182 localitats i cau un 3% en dues, Artesa de Lleida i Os de Balaguer.

Aquesta modificaci­ó del valor cadastral va ser aprovada en l’últim Consell de Ministres de l’any a proposta del Ministeri d’Hisenda. En tot cas, la revisió té lloc a instància de cada ajuntament. A Catalunya, la pujada del valor cadastral dels immobles –la base imposable sobre la qual es calcula l’IBI– afecta 60 localitats de la demarcació de Barcelona, 64 de la de Girona, 24 de la de Lleida i 32 de la de

Tarragona. Entre aquestes localitats destaquen les ciutats de Girona i Tarragona, i també les de Badalona, l’Hospitalet del Llobregat, Reus i Lloret de Mar. L’increment del valor dels habitatges i terrenys urbans comporta una pujada de l’IBI, tret que el govern municipal, que ha sol·licitat a Hisenda la modificaci­ó correspone­nt, la contrarest­i amb una rebaixa en el tipus aplicat a l’impost. L’IBI és la principal font d’ingressos propis per a les arques municipals.

A Espanya hi ha 1.092 municipis que tindran canvis. La nova llista inclou tres capitals de províncies on caurà un 3% la valoració d’immobles: Castelló, Guadalajar­a i Saragossa. En total, baixa en menys d’un centenar de municipis la revisió anterior dels quals és del 2011, 2012 i 2013, en una època en què encara tenia impacte la bombolla immobiliàr­ia. En canvi, el valor s’incrementa en la immensa majoria dels casos: un 3% a les localitats on es va revisar el cadastre entre el 1989 i el 2003 i un 5% on es va fer abans del 1989. Augmenta a setze capitals de província: a més de Tarragona i Girona hi ha A Coruña, Cadis, Còrdova, Granada, Huelva, Osca, Jaén, Logronyo, Lugo, Palència, Sevilla, Terol, València i Valladolid.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? María Jesús Montero
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU María Jesús Montero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain