La Vanguardia (Català)

La cara fosca del lloguer

La majoria dels inquilins lloguen per obligació, pateixen condicions abusives o viuen en habitatges descurats, segons Línea Directa

- PILAR BLÁZQUEZ

“No compris, lloga”. Aquesta recomanaci­ó va córrer com la pólvora una vegada que va esclatar la crisi del maó a Espanya i moltes famílies es veien incapaces de fer front a les quotes de les hipoteques cap al 2008. El lloguer va aconseguir presentar-se com una forma de vida més atractiva, més moderna i europea. No en va, en l’última dècada el mercat del lloguer ha crescut fins a copar un 18% del mercat immobiliar­i espanyol.

Però Espanya no és Europa. I més enllà de la moda o el canvi de mentalitat dels millennial­s, al qual al·ludeixen des del mercat immobiliar­i, aquí el que realment empeny a llogar un habitatge en lloc de comprar-lo és la necessitat. Així ho constata l’informe Inquilins vs arrendador­s. Els conflictes en l’habitatge de lloguer a Espanya (2019), elaborat per la companyia d’asseguranc­es Línea Directa.

En concret, assegura que només un 34,2% dels qui viuen de lloguer ho fan “perquè és la millor opció per al seu estil de vida”. Mentrestan­t, un 59,9% viuen de lloguer en contra dels seus desitjos. D’aquests, el 48,8%, perquè no tenen capacitat econòmica per adquirir un habitatge en propietat, i el 10,7%, perquè malgrat assegurar que tenen capacitat financera cap banc els concedeix una hipoteca.

L’informe també reflecteix que

Un 60% viuen de lloguer en contra dels seus desitjos, i només un 32,6% consideren bo l’estat del seu habitatge

canviar la propietat pel lloguer no significa recórrer un camí de roses. Per a un 63,8% dels enquestats accedir al seu habitatge de lloguer va ser un procés difícil o molt difícil. Mentre que només un 36,1% asseguren que va ser fàcil trobar un habitatge de lloguer.

Per zones geogràfiqu­es, els inquilins de les illes Balears i Catalunya són els que més dificultat confessen haver tingut per quadrar les seves expectativ­es. Trobar un immoble amb el preu adequat i les condicions correctes, l’equació més difícil de resoldre.

Allò que el lloguer era l’opció habitacion­al més barata va quedant desfasat, en la mesura que, com constaten les estadístiq­ues del Banc d’Espanya, els preus s’han incrementa­t més d’un 50% els últims cinc anys. A les grans ciutats com Madrid i Barcelona, el lloguer mitjà, 819 euros en el cas de Madrid i 769 euros a Barcelona, segons les dades de l’Observator­i d’Habitatge i Sòl, del Ministeri de Foment, bé pot competir amb les quotes de qualsevol hipoteca mitjana.

Per descomptat, viure de lloguer té avantatges que no són menyspreab­les. Segons assenyala un 45,6% dels enquestats, aquesta opció atorga una llibertat més gran per triar el lloc on es vol viure i també està molt ben valorat no dependre d’una hipoteca.

Però aquella llibertat té en molts casos un preu alt. Un 51,8% dels llogaters consideren que han de fer front a condicions abusives per part dels seus propietari­s, ja sigui perquè els requereixe­n massa mesos de renda per avançat, per excés d’avals, etc.

Un altre, dels inconvenie­nts de ser inquilí és la relació amb el propietari de l’immoble. Un 34% asseguren haver tingut conflictes amb el seu propietari. No fer-se càrrec d’una reparació (48%), retenir la fiança sense motiu (25%) i demanar “pagaments en negre” (20%) són algunes de les desavinenc­es més comunes entre llogaters i propietari­s espanyols.

Però fins i tot sense conflictes directes els retrets són presents. Un 67,4% dels inquilins consideren que els seus habitatges estan “descurats” i que es podria millorar el mantenimen­t, tot i que només un 11,8% qualifique­n la condició de casa seva de “dolenta” i un 32,6%, asseguren que és bona o molt bona. Això sí, només en casos molt comptats, tot just un de cada deu, el conflicte ha traspassat la relació bilateral i ha acabat en un procedimen­t de mediació o arbitratge.

 ?? XAVIER CERVERA ?? En Thiago i la Sabrina, portugueso­s establerts a Barcelona que han patit abusos per llogar el seu habitatge
XAVIER CERVERA En Thiago i la Sabrina, portugueso­s establerts a Barcelona que han patit abusos per llogar el seu habitatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain