La Vanguardia (Català)

Pasta, brou i... torna a la pasta

Fernando Fernández Soriano, director general i conseller delegat de Pastas Gallo

- LALO AGUSTINA

El 15 d’octubre, el fons Proa Capital va tancar la compra del 100% del capital de Pastas Gallo a la família Espona Massana per 227 milions d’euros. Un mes després, el 15 de novembre, Fernando Fernández Soriano (Barcelona, 1965), fins aquell moment director general de Gallina Blanca, va desembarca­r a Gallo com a director general. Tornava a casa, a l’empresa on havia passat més temps de la seva vida profession­al –14 anys– com a director comercial i de màrqueting i després d’haver impulsat les vendes a Gallina Blanca un 50% en els sis anys anteriors gràcies a una atrevida aposta per la innovació.

Fernández ja havia complert el seu somni de joventut, ja que el seu pare va ser director general de Gallina Blanca. El va apuntar de seguida al món de l’empresa i el 1988, després de llicenciar-se en Econòmique­s, va entrar a Henkel, on va aprendre “els fonaments del màrqueting amb el mètode alemany”, recorda. D’allà va fer el salt a la Nutrexpa de les famílies Ferrero i Ventura, que tenien un italià, Gian Franco Santoni, al capdavant de la gestió. “Va ser una gran experiènci­a, vam treballar amb el Cola Cao, una marca líder, davant les multinacio­nals, vam llançar el Baticao, que va ser una revolució...”, afegeix Fernández amb orgull i brillantor als ulls.

És la seva manera de veure el món de l’empresa, a l’estil de Víctor Küppers, sempre en positiu. “Per a mi, el més important és formar equips. El gestor ha de motivar, donar independèn­cia i recolzar-se en equips potents. Ah, i transmetre passió, ganes de gaudir”, explica. El 1998, quan va arribar a Gallo per primera vegada, acabava de morir José Espona Banarés, el fundador. L’empresa familiar era líder indiscutib­le del sector, però no es podia adormir, amb la creixent doble competènci­a d’altres fabricants i dels propis grups de distribuci­ó, que cada vegada deixaven més espai a les marques pròpies, a preus molt inferiors i amb els millors lineals dels supermerca­ts.

Fernández va aconseguir revaloritz­ar la marca, va obrir un nou segment de creixement amb la categoria de les amanides de pasta i va ser ascendit a director comercial, cosa que li va permetre conèixer tot el procés des de l’origen fins al punt de venda. Ho va haver de fer bé. Ignasi Ricou, que havia estat becari amb ell a Henkel 25 anys abans, se’l va emportar a Gallina Blanca. Els grans canvis en aquells anys

–el Yatekomo, els nous brous i algunes adquisicio­ns– porten el seu segell.

Quan Proa va anar a buscar Gallo, va pensar en Fernández, l’amo del corral. La seva anàlisi del punt de partida és que “es tracta d’una bona empresa, estable, que ha defensat bé la seva posició i que té moltíssim potencial”, afirma. Gallo és líder amb una quota de mercat del 35% en pasta seca –i això que no és a Mercadona, almenys ara per ara–, factura uns 200 milions i el seu benefici brut d’explotació (ebitda) ronda un 10% de les vendes.

El repte és créixer, créixer molt. Tots els fons compren empreses per això: multiplica­r les vendes, augmentar el valor i vendre al cap d’uns anys si és possible amb fortes plusvàlues. Fernández sap on s’ha ficat, tot i que percep una cosa diferent en Proa. El fons controla, però vol implicació. Per això, va convidar els antics accioniste­s a reinvertir i tres d’ells –Pedro Antonio, Silvia i Carlos Espona Massana– han tornat al capital amb un 5% cada un. També Fernández ha entrat en l’accionaria­t.

En la nova etapa, segons Fernández, buscarà l’equilibri entre el negoci tradiciona­l i la innovació, amb el focus en els plats de pasta preparats. En el pla internacio­nal, el repte és exportar més i, potser, comprar alguna empresa. Ja es veurà. “Assumeixo la meva responsabi­litat, ho donaré tot”, insisteix. Ningú no ho dubta. Fernández, soci 2.200 de l’Espanyol, sap patir i lluitar pels seus objectius. A la Cerdanya, aquests dies, o a Sant Vicenç de Montalt, quan el bon temps acompanya, agafa forces per al dia a dia. Gallo ha aguantat els embats del mercat. Ara, prepara una ofensiva.

Expert en la gestió de marques, ha deixat el seu segell a Henkel, Cola Cao i Gallina Blanca

 ?? XAVIER CERVERA ?? Fernando Fernández Soriano a les oficines de Pastas Gallo a Barcelona
XAVIER CERVERA Fernando Fernández Soriano a les oficines de Pastas Gallo a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain