La Vanguardia (Català)

Casado intentarà que els barons socialiste­s s’enfrontin a l’acord

El líder del PP centrarà al Senat l’ofensiva sobre Catalunya

- CARMEN DEL RIEGO

L’estratègia immediata dels líders del PP passa per intentar que els líders autonòmics del PSOE s’enfrontin a Pedro Sánchez a compte dels seus acords amb ERC i la qüestió catalana. El president del PP, Pablo Casado, vol portar l’assumpte al Senat, incloent també a l’agenda el sistema de finançamen­t autonòmic.

Que els barons socialiste­s i altres dirigents destacats del PSOE es vegin obligats a pronunciar-se sobre l’estratègia de Pedro Sánchez respecte a Catalunya. Aquesta és l’estratègia que de seguida imposarà Pablo Casado al Partit Popular perquè el president del Govern en funcions no pugui fer i desfer sense que ningú li digui res.

El líder popular vol forçar situacions en què els dirigents socialiste­s hagin d’elegir entre ferse còmplices de Pedro Sánchez i la política que sembla disposat a desenvolup­ar per acontentar els independen­tistes o, altrament, que tinguin el coratge de dir en públic el que afirmen en privat, asseguren fonts del PP.

És en aquestes contradicc­ions on Casado vol incidir, sense esperar que hi hagi investidur­a. I l’instrument triat serà la comissió general de les Comunitats Autònomes del Senat. El PSOE ja no té la majoria absoluta a la Cambra Alta que tenia en la passada legislatur­a, però pot aconseguir majories, encara que siguin més exigües que al Congrés. Tot i això, la caracterís­tica d’aquesta comissió és que també la integren els governs autonòmics, la majoria en mans del PSOE.

La pretensió del PP és fer que els debats en aquest òrgan del Senat incloguin qualsevol assumpte que s’estigui tractant a les negociacio­ns

LA REFORMA PENDENT

Els populars també preveuen portar el debat sobre el finançamen­t a la Cambra Alta

ESCRUTINI CONSTANT

L’oposició al Govern serà dura però lleial en qüestions d’Estat, avisen

amb ERC, o bé, si ja està en marxa un nou govern, qualsevol mesura que tingui previst tirar endavant i que els populars vegin com una concessió als independen­tistes catalans. Si Pedro Sánchez opta per un tracte bilateral amb la Generalita­t, que el Senat es pronunciï sobre la bilaterali­tat i ho faci a l’òrgan en què hi són representa­des les comunitats autònomes, i a veure què diuen els governs de Castella-la Manxa, amb Emiliano García Page al capdavant; d’Extremadur­a, amb Guillermo González Vara, o d’Aragó, amb Javier Lambán. El PP repetirà l’estratègia amb els alcaldes i els presidents de diputacion­s on governa el PSOE. Per això, tal com ja va anunciar Casado, es presentara­n mocions a tots els ajuntament­s i a les diputacion­s en contra de la política d’acostament als independen­tistes.

Els dirigents del PSOE s’hauran de pronunciar, segons preveuen els populars, sobre si estan a favor del tracte que Sánchez doni als independen­tistes. Es tracta que els presidents autonòmics socialiste­s es pronunciïn sobre si estan disposats a assumir un diàleg com el que s’havia iniciat a la legislatur­a anterior. O si defensaran la igualtat de tots els espanyols, tal com faran els cinc presidents de govern autonòmics del PP a Galícia, Andalusia, Madrid, Múrcia i Castella i Lleó.

Casado també té previst portar a la comissió general de les Comunitats Autònomes del Senat un debat polític sobre el sistema de finançamen­t autonòmic, la reforma del qual s’haurà d’abordar aquesta legislatur­a, després que Mariano Rajoy el deixés aparcat, primer a causa de la crisi i després pel procés.

Amb el seu pla de fiscalitza­r qualsevol pas que el Govern de Pedro Sánchez intenti fer amb relació al conflicte català, Casado es vol presentar davant dels espanyols com el garant que no hi haurà cap concessió als independen­tistes que no s’ajusti al marc constituci­onal, que no se celebrarà cap referèndum d’autodeterm­inació, encara que se li doni una altra denominaci­ó, i que no tirarà mai endavant un nou Estatut que el líder del PSOE pretengui elaborar per a Catalunya. En cas que aquesta fos la intenció de La Moncloa, el PP diria que es tracta d’una manera de canviar la Constituci­ó “per la porta del darrere”. El PP plantejarà una oposició frontal i radical, sense deixar marge per a cap avenç.

En conseqüènc­ia amb l’anterior, el PP s’erigirà també en garant que no s’abordarà cap canvi constituci­onal “per acontentar els independen­tistes”. El grup popular, amb la seva minoria de bloqueig, és imprescind­ible per a qualsevol canvi. A més, els de Casado tenen la voluntat que qualsevol modificaci­ó se sotmeti a referèndum dels espanyols i tenen prou escons per exigir-ho.

Aquest seguiment al Govern en tot allò relacionat amb Catalunya s’inscriu en l’estratègia d’oposició de Casado al Congrés, que serà dura i “lleial en qüestions d’Estat”, segons les fonts consultade­s, i amb què el president del PP sotmetrà Pedro Sánchez a un escrutini continu.

Per tirar endavant la seva estratègia, el líder del PP ja ha parlat amb Inés Arrimadas, portaveu i líder de facto de Ciutadans, per fer un front comú en qüestions importants. El grup Popular al Congrés és l’únic amb prou escons per demanar en solitari la compareixe­nça del president del Govern, una iniciativa que requereix el suport d’una cinquena part dels diputats, és a dir de 70, però Casado vol iniciar una col·laboració lleial amb Ciutadans, amb la vista posada en futures conteses electorals. Una acció comuna al Congrés afavorirà el diàleg, tal com està passant a les comunitats autònomes.

La setmana passada el PP i Ciutadans ja van demanar la seva primera petició de compareixe­nça de Pedro Sánchez al Congrés, en aquesta ocasió perquè “expliqui la posició de l’Advocacia de l’Estat sobre les al·legacions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, del 19 de desembre del 2019, sobre la immunitat d’Oriol Junqueras”.

Ahir mateix, la vicealcald­essa de Madrid, Begoña Villacís, de Ciutadans, va demanar als barons del PSOE que siguin “valents, aixequin la veu” i li diguin al president del Govern que “hi ha una altra via” per a la investidur­a, ja que pactar amb els independen­tistes és una “mala idea” i denota una “actitud de Sánchez profundame­nt insolidàri­a que fa fallida el nostre Estat de dret”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Casado, amb Álvarez de Toledo, García Egea i Montesinos, el nucli dur del PP al Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ Casado, amb Álvarez de Toledo, García Egea i Montesinos, el nucli dur del PP al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain