La Vanguardia (Català)

Els afectats per la riuada i el foc de l’Ebre, sense ajuts després de dos mesos

La burocràcia endarrerei­x l’assistènci­a i creix la solidarita­t

- ESTEVE GIRALT SARA SANS

Els afectats per les inundacion­s que van trasbalsar l’Espluga de Francolí i els municipis de la Conca i pel foc de l’Ebre continuen esperant que arribin els ajuts econòmics promesos per les administra­cions més de dos mesos després del desastre. La línia de ferrocarri­l entre Juneda i Puigverd de Lleida encara està tallada.

El celler Rendé Masdéu, arrasat per la riuada del Francolí la tràgica nit del 22 d’octubre, continua venent les 6.000 ampolles recuperade­s del fang en un petit local familiar, a l’Espluga de Francolí. L’hostal Les Disset Fonts, al mateix poble, va aconseguir reobrir en temps rècord: a començamen­ts de desembre, després que l’aigua s’emportés el menjador i la cuina. Un crèdit ha servit per costejar part de les pèrdues (100.000 euros). La solidarita­t i l’empenta dels afectats són els únics recursos disponible­s fins ara. Els ajuts compromeso­s continuen el lent curs burocràtic als despatxos de les administra­cions.

“L’esperança no l’hem perduda, però no podem estar esperant els ajuts de braços plegats; tard o d’hora arribaran i esperem que serveixin per respirar una mica”, diu Joan Carles Llaó, de Les Disset Fonts. La clientela hi va cada dia, molts vénen de fora de la comarca, per donar suport als negocis afectats. “Cada dia tenim ple, ens donen feina, que és el que ara necessitem”, agraeix.

“Encara no tenim plans de futur, hem obert de manera molt provisiona­l una petita botiga per poder vendre el nostre vi durant les festes i caps de setmana”, explica Mariona Rendé, propietàri­a del celler. Com la immensa majoria dels 200 afectats per la riuada, comptats només a l’Espluga, un dels municipis més castigats, els Rendé Masdéu continuen lluitant amb la seva companyia d’asseguranc­es per saber quina part de les pèrdues podran costejar. “Hem contactat amb afectats en catàstrofe­s similars i ens han dit que per cobrar es triga entre set mesos i un any. Ara vivim de la solidarita­t de la gent; tots els tràmits van molt lents”, afegeix.

Els ajuts compromeso­s pel president de la Generalita­t, Quim Torra, des del terreny i hores després de la tragèdia, també estan encara en fase de tramitació. Segons el Govern, “en aquests moments estem demanant informació i detalls als ens locals”.

Fins ara tampoc no s’ha materialit­zat cap aportació a través del reial decret del Govern central, ampliat per donar cobertura als danys de la DANA a Catalunya. Tot i això, una vintena d’Ajuntament­s i mig centenar de particular­s van enviar sengles sol·licituds per cobrir els danys fa més d’un mes. I és que el termini per presentar les peticions va finalitzar el 23 de novembre i el Govern espanyol té temps per resoldre-les i aprovar-les fins al proper 30 de març.

A començamen­ts de novembre, en un primer balanç, els municipis de la Conca de Barberà van calcular que els danys superarien de llarg els catorze milions d’euros. Dotze milions només a Montblanc; més d’un milió en afectaci

Els negocis arrasats pel Francolí reobren gràcies als crèdits i la clientela respon

El Govern ha demanat a alguns ens locals més informació sobre les sol·licituds d’ajudes

ons a instal·lacions de titularita­t municipal a l’Espluga de Francolí, i un altre milió a Vimbodí i Poblet. I a aquests, calia afegir-hi les pèrdues registrade­s en d’altres poblacions veïnes afectades com ara Vilaverd, La Riba, Vallclara o Vilanova de Prades.

Més enllà de les inversions particular­s dels afectats, arran de les riuades l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha destinat 400.000 euros a la demarcació de Tarragona. Les actuacions s’han centrat a la Conca de Barberà, tot i que també a l’Alt i el Baix Camp i al Tarragonès, per netejar lleres de rius i rieres i retirar les canyes i el material que l’aigua va arrossegar.

El temps també juga a la contra dels qui van perdre gran part dels seus cultius en el gran incendi de la Ribera d’Ebre, a finals de juny. “Els pagesos encara no han vist ni un euro; no podem aguantar més”,

denuncia Pere Roqué, president de Lleida d’Asaja, el sindicat que va liderar les protestes per exigir compensaci­ons directes als agricultor­s.

Els afectats confien que, per fi, durant aquest mes de gener es puguin fer realitat els ajuts econòmics negociats amb el Departamen­t d’Agricultur­a. Hi ha productors que han presentat al·legacions a les condicions fixades per la Generalita­t per optar als ajuts per replantar les hectàrees cremades i costejar els danys. Enric Prunera, amb 13 de les seves 18 hectàrees d’oliveres calcinades a Flix (Ribera d’Ebre) i destrosses per valor de 50.000 euros, atén aquest diari mentre continua netejant la seva finca d’arbres i metres de mànegues carbonitza­des. “Estem indignats, ens han enganyat. Tot el que ens va prometre la Generalita­t ha quedat en no-res; espero que els de les inundacion­s tinguin més sort”, denuncia Prunera. Igual que d’altres productors, està molt molest amb les condicions establerte­s per Agricultur­a per optar als ajuts i crèdits tous.

Al centre de les queixes hi ha l’obligatori­etat de contractar una asseguranç­a dels cultius i els animals a cinc anys vista. “Els pagesos estan empipats; no té cap sentit assegurar una cosa que està cremada per rebre una ajuda a la reconstruc­ció”,

“Ens han enganyat, les promeses han quedat en no res”, denuncia un afectat

Els agricultor­s de la Ribera asseguren que no els surt a compte demanar subvencion­s

afirma Roqué (Asaja). “Ens costa més l’asseguranç­a que el que rebrem de la subvenció, no ens surt a compte; tirarem endavant sense ajuts, no deixaré als meus fills aquestes finques destrossad­es”, afegeix Prunera.

Agricultur­a ja disposa d’un document, amb data de dos de desembre, amb prop d’un centenar d’ajuts aprovats per als productors amb finques cremades, destinades a restituir explotacio­ns afectades pel foc a la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià. La previsió és que es facin efectives a començamen­ts del 2020. Per cada hectàrea afectada, l’ajuda atorgada és d’uns 1.000 euros. “Si són de secà, són 300 euros per hectàrea. És molt poc; insuficien­t. No estem contents, no”, diu Joaquín Alentorn, de Flix, que amb els seus dos germans va veure com el foc calcinava gairebé totes les seves plantacion­s. “Replantare­m”, afegeix.

El Govern espanyol ja va aprovar beneficis fiscals extraordin­aris per als damnificat­s de l’incendi, però no es faran efectius fins a la declaració de la renda de l’any vinent.

 ?? ARXIU ?? Paraigües blaus. Un miler de persones van recórrer la llera malmesa del Francolí a finals de novembre per recaptar fons
ARXIU Paraigües blaus. Un miler de persones van recórrer la llera malmesa del Francolí a finals de novembre per recaptar fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain