La Vanguardia (Català)

INTERCANVI DE PRESONERS A UCRAÏNA

Kíev n’allibera 127 i els separatist­es prorussos en lliuren 76

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

L’exèrcit d’Ucraïna i les forces separatist­es prorusses de la regió del Donbass van dur a terme ahir un intercanvi de presoners. El gest és un dels fruits de les recents converses entre els presidents de Rússia i d’Ucraïna. A la imatge, uns presoners ucraïnesos són escortats per les forces prorusses moments abans de l’intercanvi.

Els esforços diplomàtic­s per solucionar el conflicte a l’est d’Ucraïna donen alguns fruits. L’exèrcit ucraïnès i els separatist­es prorussos de la regió del Donbass van dur a terme ahir l’intercanvi de presoners més important dels últims dos anys. El gest va ser una de les mesures en què es van posar d’acord fa tres setmanes els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i Ucraïna, Volodímir Zelenski, durant la trobada que van mantenir a París amb els líders de França i Alemanya, el president François Macron i la cancellera Angela Merkel, l’anomenat Quartet de Normandia.

El procedimen­t de lliurament de presoners va ser llarg i va començar al cap de poc que despuntés l’alba, al punt de control de Mairosk, que es troba en la línia de separació de la província de Donetsk que es va fixar en els acords de Minsk del 2015.

Va acabar a primera hora de la tarda. El Govern de Kíev va rebre 76 persones (12 militars i 64 civils), que havien estat presos en l’autoprocla­mada República Popular de Donetsk (RPD) i Luhansk (RPL). Com a contrapart­ida, va lliurar 127 presoners, va assegurar Serguei Sivojo, conseller del Consell Nacional de Seguretat d’Ucraïna.

“Luhansk ja ha anat al territori d’Ucraïna per a l’intercanvi. Després arribarà aquí una delegació ucraïnesa i nosaltres podrem identifica­r els nostres homes”, explicava a l’inici del dia Daria Morózova, comissiona­da de Drets Humans de l’RPD.

El Comitè Internacio­nal de la Creu Roja i l’Organitzac­ió per a la

Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) van actuar com a observador­s. Després de completar l’operació Miroslav Lajcák, ministre d’Exteriors d’Eslovàquia i que exerceix la presidènci­a en exercici de l’OSCE, va ressaltar en un comunicat que l’intercanvi “durant el període de vacances és particular­ment important” pel retrobamen­t dels detinguts amb les seves famílies.

Lajcák va recordar a les parts en conflicte el seu compromís d’un alto el foc complet i integral abans que acabi l’any 2019, així com altres disposicio­ns acordades a París durant la cimera del Quartet de Normandia el 9 de desembre. “Mantinc l’esperança que vegem més d’aquests passos positius que es necessiten amb urgència per solucionar de manera pacífica el 2020”, va remarcar.

També es van felicitar per l’intercanvi Vladímir Putin i Angela Merkel, que ahir van parlar per telèfon. El servei de premsa del Kremlin va assegurar que tots dos “el van avaluar positivame­nt”.

Entre els alliberats per Kíev hi ha cinc expolicies acusats de les matances del Maidan del 2014

La guerra de l’est d’Ucraïna enfronta l’exèrcit ucraïnès amb els separatist­es prorussos que es van aixecar en armes l’abril del 2014. Segons dades de l’ONU, en aquests més de cinc anys de guerra han mort més de 13.000 persones en l’única guerra d’Europa.

Després del compromís assolit a París, van haver de ser els responsabl­es d’Exteriors de les autoprocla­mades entitats separatist­es i d’Ucraïna els que van aprovar l’intercanvi dins del grup de contacte.

Però en la primera reunió, que va tenir lloc el 18 de desembre, les

Putin i Merkel, dos dels líders del Quartet de Normandia, veuen positiu l’intercanvi de presoners

parts no van aconseguir posar-se d’acord en les llistes de les persones que obtindrien la llibertat. El dia 23 sí que hi va haver acord. Segons la premsa ucraïnesa, llavors Kíev va cedir i va acceptar lliurar cinc antics membres de les forces antiavalot­s de la policia, Berkut, acusats de disparar contra civils en les protestes del Maidan del 2014, quan hi va haver una matança de més d’un centenar de persones.

Segons va dir ahir als mitjans russos la responsabl­e d’Exteriors de l’RPD, Natalia Nikonórova, l’acord ha estat possible finalment perquè “Ucraïna va confirmar les seves obligacion­s de deslliurar de causes penals i enjudiciam­ent les persones que tornen”. A última hora de dissabte, 28 de desembre, el Tribunal d’Apel·lacions de Kíev va decidir anul·lar les mesures contra els exagents i posar-los en llibertat.

La inclusió dels expolicies causa tensió a Ucraïna. “Això ens allunya de l’essencial, de la justícia”, criticava a Facebook el director de cinema Oleg Sentsov.

Aquest és el primer gran intercanvi de presoners que es du a terme des del 2017 entre el Govern ucraïnès i les dues entitats rebels que es recolzen en Rússia. El setembre passat també hi va haver un intercanvi de detinguts, 35 per 35, però aquest va ser entre Rússia i Ucraïna. Sentsov va ser un dels alliberats per Moscou, a més dels 24 mariners ucraïnesos arrestats a l’estret de Kertx el novembre del 2018. El detingut més destacat dels que va lliurar Kíev va ser el periodista Kiril Vixinski, que dirigia la delegació de l’agència estatal russa Ría Nóvosti a la capital ucraïnesa fins que va ser arrestat el 2018.

 ?? ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS ??
ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS
 ??  ?? Un presoner ucraïnès és abraçat al control de Mairosk
Un presoner ucraïnès és abraçat al control de Mairosk
 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain