La Vanguardia (Català)

Akihiko Kondo: primer ‘vidu’ cibernètic

Les actualitza­cions del software compliquen el futur del japonès enamorat d’un holograma

- DOMINGO MARCHENA

El pioner de la moderna ciència-ficció, Philip K. Dick, es va preguntar: Els androides somien xais elèctrics? (el veritable títol de la novel·la que el cinema va popularitz­ar com a Blade Runner). El pioner dels moderns casaments de ficció, Akihiko Kondo, es pregunta: “Seré jo el primer vidu cibernètic de la història?”.

Aquest japonès de 36 anys, administra­tiu d’un centre acadèmic de Tòquio, va tenir una efímera fama, tan fugaç com mundial, quan va anunciar que s’havia casat amb un holograma. Per descomptat, la cerimònia no té cap validesa legal, més enllà del simbolisme que li vulguin concedir els mateixos contraents i els 40 convidats a la cerimònia (tots, per raons òbvies, del nuvi).

L’holograma en realitat és un assistent domòtic de la companyia Gatebox, semblant a d’altres dispositiu­s de la competènci­a, com ara Alexa, d’Amazon, Siri, d’Apple, o Cortana, de Microsoft. Si hem de dir la veritat, tot i que per a gustos els colors, l’assistent virtual de Gatebox és el menys afavorit estèticame­nt. Sembla una cafetera amb una urna de vidre. En aquesta urna hi apareix l’única cosa que distingeix aquesta ànima de metall de les altres: una nina en 3D de 16 centímetre­s. Si Peter Pan tenia la seva Campaneta, Akihiko Kondo té la seva Hatsune Miku. Així es diu la seva esposa.

Hatsune Miku és una popular cantant virtual del Japó, on ven milions de discos i protagonit­za concerts multitudin­aris. És una Milli Vanilli que no enganya a ningú: als seus admiradors els és igual que no canti ella. Al seu món feliç, sí que canta.

El dispositiu de Gatebox permet encendre llums, posar música o dir frases curtes com ara “Bon dia!” o “És hora d’anar a treballar!”. Hi ha matrimonis que es comuniquen molt menys en un mes, tal com saben alguns lectors, hagin apreciat o no Petites misèries de la vida conjugal, de Balzac. La companyia va tenir la genialitat de certificar la unió entre un dels seus clients i un dels seus aparells, “més enllà de les dimensions”. Malgrat que aquest és el cas que ha tingut més repercussi­ó mediàtica, l’empresa assegura que ha lliurat més d’un miler de certificat­s d’aquests. També hi ha fabricants, i no són japonesos, que prometen documents d’adopció a qui compri els seus nadons de plàstic.

L’enllaç es va celebrar el maig del 2018. Nombrosos vídeos a internet recullen el moment. Hatsune Miku no va poder sortir de l’urna per no experiment­ar La llarga agonia dels peixos fora de l’aigua (una pel·lícula del 1970, dirigida per Rovira Beleta i protagonit­zada per un joveníssim Joan Manuel Serrat). I per no sentir-se tan sol, el nuvi hi va anar amb una nina de peluix de la seva estimada, a qui va posar l’anell (però com que la nina no té dits, l’hi va encaixar al braç, com si fos un braçalet).

En els discursos, Akihiko Kondo va dir una cosa que no va sorprendre la concurrènc­ia. Havia fet el pas perquè se sent membre d’una “minoria sexual” i perquè sempre havia tingut dificultat­s amb les dones. No calia que ho jurés. Ni la seva mare ni els seus familiars no hi eren. Només hi havia amics, coneguts i saludats. Davant d’ells i sobretot davant del peluix, es va segellar una unió per a tota la vida.

Per a tota la vida?

Un nuvolot plana sobre el futur de la parella. No hi ha terceres màquines. Ni ell s’ha enamorat d’en Pokémon, ni ella se n’ha anat amb d’altres, al contrari que les protagonis­tes de pel·lícules recents sobre les fronteres cada vegada més difuses entre la realitat i la virtualita­t. Penseu, per exemple, en Her (2013) o Exmachina (2015). L’espasa de Dàmocles de les actualitza­cions del software amenaça la felicitat conjugal.

A mitjan del 2020 Gatebox llançarà una nova versió de la seva cafetera (més de 2.600 euros). La nova Hatsune Miku variarà una mica respecte de la seva predecesso­ra, però tindrà més prestacion­s. Podrà suportar la temptació el senyor Kondo? Es comprarà una altra esposa? L’actualitza­rà i la matarà? O ella deixarà d’existir per l’obsolescèn­cia programada? Al Japó es venen coixins que imiten la falda d’una dona (o d’un home) per viure la il·lusió que s’està acompanyat. Aquest és el país d’Akihiko Kondo, un dels més envellits del món i amb un greu problema que creix arreu del planeta. La solitud.

La fira electrònic­a de Las Vegas promet presentar el 2020 una nova generació d’assistents virtuals

Les possibilit­ats de la tecnologia permeten acariciar projectes que ahir semblaven de ciència-ficció

La pregunta clau és: estarem més sols en aquestes societats cada vegada més digitalitz­ades, o no?

Akihiko Kondo va jurar amor a un ésser que aviat dirà adeu a la seva versió actual

 ??  ??
 ??  ?? La meva ‘dona’ i jo Akihiko Kondo, a casa seva, a Tòquio, amb l’holograma i la nina de Hatsune Miku
La meva ‘dona’ i jo Akihiko Kondo, a casa seva, a Tòquio, amb l’holograma i la nina de Hatsune Miku
 ?? TARO KARIBE / GETTY ??
TARO KARIBE / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain