La Vanguardia (Català)

L’agonia d’un pacte

- Jordi Juan Vicedirect­or

Des del 28 de novembre que es va produir la primera reunió entre una delegació del PSOE i una altra d’ERC, tota la vida política espanyola ha girat entorn d’aquesta negociació. Més d’un mes sent el tema central de tots els informatiu­s i apareixent gairebé diàriament a les portades. Resulta xocant que l’acord de governabil­itat entre PSOE i UP es pactés en només 24 hores i desaparegu­és del focus d’interès immediatam­ent, mentre que la decisió d’Esquerra sobre la seva abstenció o no en la investidur­a s’hagi convertit en la qüestió crucial de tots aquests dies.

Aquesta situació està provocant un desgast molt important per a Pedro Sánchez i el seu futur Govern, si és que finalment el pot constituir. La campanya de l’oposició política i també la mediàtica està erosionant severament el crèdit que el líder socialista s’havia guanyat amb el seu retorn al lideratge del PSOE, la victòria de la moció de censura i els seus triomfs en l’últim cicle electoral. Els socialiste­s no poden allargar gaire més aquesta agonia i, en cas de tancar l’acord, ho han de fer de manera convincent, amb tota claredat i explicant bé els acords assolits amb els republican­s. El contrari seria donar pàbul als que creuen que s’ha anat més enllà del marc institucio­nal vigent.

En aquest sentit, el missatge que ha calat és que ERC espera si el convenç o no l’informe de l’Advocacia de l’Estat sobre la situació penal del seu líder, Oriol Junqueras, abans de donar el sí definitiu. El retard en la publicació d’aquest informe i la nota que va emetre ahir l’Associació d’Advocats de l’Estat rebutjant “qualsevol intent d’ingerència o pressió” i “amenaça” sobre el col·lectiu, no fan sinó augmentar la imatge de debilitat de l’Executiu en funcions. Si aquesta situació d’indefinici­ó dura més temps, les campanyes d’assetjamen­t contra el pacte s’intensific­aran encara més.

Per aquesta raó, les dues parts saben que l’acord no pot demorar-se gaire temps més. Quan el culminin, arribarà el moment d’explicar-se molt bé. Si ERC acaba donant el sí, hi haurà molts dirigents socialiste­s que donaran per bo el desgast acumulat, però la pregunta que cal fer-se és si tota aquesta agonia es podia haver evitat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain