La Vanguardia (Català)

Julià Guillamon

Escriptor

- MAGÍ CAMPS Barcelona

El crític literari i escriptor Julià Guillamon publica a Comanegra Deu entreviste­s, les que va fer com a periodista a personatge­s de la cultura com Quim Monzó, Sisa, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany o Pau Riba, entre d’altres.

Dir que Julià Guillamon (Barcelona, 1962) sempre en porta una de cap seria mentir. Al seu cap sempre hi bullen uns quants projectes, que el crític i escriptor gestiona amb celeritat i eficàcia. Ara publica Deu entreviste­s (Comanegra), un arreplec de deu converses que va fer als anys vuitanta a personalit­ats de primera fila de la literatura catalana i universal: Calders, Sisa, Borges, Monzó, Bassani, Maria Aurèlia Capmany, Terenci, Joan de Sagarra, Pau Riba i Robert Coover.

Quan estudiava a la facultat de Filologia, Guillamon ja es veia tota la vida seguint el camí acadèmic. Però va descobrir per casualitat el periodisme i aquella immediates­a i aquell poder tocar l’actualitat amb els dits el va fer canviar d’opinió. Amb vint-ipocs anys, Agustí Pons va confiar en ell per a les entreviste­s en profundita­t que publicava l’Avui obrint el diari a tot color. Un luxe que Guillamon va poder assaborir de ben jove, i no ho va desaprofit­ar. Ara, amb gairebé quatre decennis de distància, ha recuperat deu d’aquelles entreviste­s, les ha reescrites de dalt a baix amb un llenguatge periodísti­c actual, i el resultat és una anàlisi d’absoluta actualitat d’aquests deu noms de la cultura de l’època.

“Són deu entreviste­s diguemne exemplars –explica Guillamon– o bé perquè l’autor està en el seu màxim moment de brillantor, o perquè és una oportunita­t única que se t’ofereix a la vida d’entrevista­r una superfigur­a que en aquell moment va caure davant teu... O la del Sisa, que estava molt content perquè era l’única vegada que li havien fet una entrevista com a escriptor i no com a cantant, que ja s’havia retirat”.

Fa un repàs d’alguns dels entrevista­ts: “Sagarra i Monzó estaven en un moment súper. Capmany era un personatge singular i molt important”. De fet és l’única dona de les deu peces triades: “En vaig entrevista­r més, però ara, mirat amb la perspectiv­a per

fer aquest llibre, no estaven al nivell dels altres. Montserrat Roig, per exemple, no la vaig entrevista­r jo, ho va fer Antoni Batista perquè ja es coneixien. En aquella època, al diari jo era el niñato.

Com que no era periodista, entre els veterans hi va haver un cert rau-rau”.

“Capmany tenia molt suc. En aquell moment es va posar a fer política i per això li vaig ficar el

dit a l’ull. El centenari es va fer bé i la gent la torna a llegir”, reflexiona. Feia unes novel·les negres polítiques molt interessan­ts. I amb Borges també reivindica la literatura fantàstica, que escrivia alguns llibres a quatre mans amb Bioy Casares: “En parlo una mica amb tots; jo tenia molt interès per aquesta literatura, l’experiment­al i la d’imaginació, que ara torna a interessar”. Borges va conèixer Salvat-Papasseit: “Algú m’ho va dir i jo l’hi vaig preguntar. En aquella època no hi havia internet i era molt difícil documentar­se. Llavors el que feia era trucar, trucava a gent i un em deia una cosa i l’altre una altra, i amb això me’n sortia, com en el cas de Giorgio Bassani, que va ser l’entrevista més dura perquè no vaig tenir temps de preparar-me-la”.

Aquestes entreviste­s en profundita­t avui ja no es fan. Per això avui continuen tenint molta vigència. “Jo era molt jove i en molts pocs mesos vaig conèixer tothom –recorda–. La cultura progre es va esmicolar i això va facilitar que entrés molta gent jove als diaris, que sabien interpreta­r un nou món, una nova cultura. Pons em preguntava aquestes coses a mi. Des que vaig fer de periodista, el món acadèmic em va rebutjar, Molas em deia ‘vostè és els dels periodiste­s?’, i això em va refermar”.

“Quan vaig entrevista­r el Terenci –continua–, ell estava de subidón perquè s’acabava de fer l’implant de cabells, i em deia coses com que No digas que fue un sueño era una novel·la autobiogrà­fica perquè quan escrivia de Marc Antoni i Cleopatra eren l’Enric Majó i ell. Llavors em vaig adonar que les coses més bèsties que em deien les havia de posar a les entreviste­s, una cosa que al món acadèmic no es feia mai”.

Guillamon recorda que a les entreviste­s no es parlava de l’exili: “No se’n parlava, és al cap dels anys que m’he adonat d’aquest silenci, quan hi ha hagut la recuperaci­ó de la memòria”. Considera que autors com Monzó, Sagarra, Riba... estaven en un gran moment i que les generacion­s actuals els poden conèixer més bé gràcies al llibre. Reconeix que, el fet que les entreviste­s es vegin interconne­ctades quan les llegim el va afavorir ell quan en va fer el muntatge, i per això se segueixen com un tot. “Al jovent els farà molt efecte veure aquests deu personatge­s en la plenitud d’aquell moment”, conclou.

El nou llibre resulta una anàlisi d’absoluta actualitat d’aquests noms escollits de la cultura de l’època

Els protagonis­tes: Calders, Sisa, Borges, Monzó, Bassani, Capmany, Terenci, Sagarra, Riba i Coover

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Guillamon amb una carxofa –metàfora del micròfon–, que America Sanchez ha dibuixat a la coberta del llibre
LLIBERT TEIXIDÓ Guillamon amb una carxofa –metàfora del micròfon–, que America Sanchez ha dibuixat a la coberta del llibre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain