La Vanguardia (Català)

Muhammad al-Samani

Ministre de Justícia saudita

- RIAD

La justícia de l’Aràbia Saudita ha condemnat a la pena capital l’individu de nacionalit­at iemenita que va atacar el mes de novembre passat una companyia teatral espanyola a Riad, sense ferir de gravetat cap dels seus membres. /

El Tribunal Penal de l’Aràbia Saudita va condemnar ahir a mort un home acusat d’atacar artistes d’una companyia espanyola de teatre i ball quan actuaven a Riad al novembre, segons va informar la televisió oficial AlAjbariya. El tribunal va sentenciar una altra persona a dotze anys i mig de presó per haver ajudat l’acusat a cometre el crim. La identitat de l’agressor no ha estat revelada, tot i que des del moment de l’incident s’ha afirmat que és un home de nacionalit­at iemenita de 33 anys.

L’11 de novembre al vespre l’home va atacar amb un ganivet els actors de la companyia Produccion­es Merlín, de Benalmáden­a, mentre eren a l’escenari. En van ferir quatre, però no de gravetat. L’atac va tenir lloc al parc Rei Abdul·lah, on va actuar la companyia espanyola durant un festival cultural organitzat per les autoritats saudites. La companyia malaguenya ja havia actuat al país altres vegades.

Després de l’agressió l’individu va caure de l’escenari i va ser detingut immediatam­ent. Tot i que en un primer moment la policia saudita va parlar d’un “pertorbat”, segons va comentar llavors el director de la companyia, Domingo Sánchez, la televisió saudita va afirmar ahir que va cometre l’atac per ordre del líder d’Al-Qaida a la península Aràbiga, una de les filials més perilloses de la xarxa terrorista, que té la base al Iemen i ha perpetrat atemptats més enllà de les fronteres d’aquest país. Al novembre el diari saudita Okaz va detallar que l’autor dels fets era un immigrant “il·legal de nacionalit­at iemenita”, que va rebre l’ajuda d’un còmplice de la mateixa nacionalit­at

Els huthis amenacen objectius saudites després d’un atac amb míssil al Iemen amb 10 morts, 4 d’ells, nens

que vivia legalment al país.

L’Aràbia Saudita ha estat escenari d’atacs amb míssils i drons des del Iemen, un país on intervé al capdavant d’una aliança militar a favor del Govern d’Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, però és poc comú que sigui objectiu d’atemptats terroriste­s per part d’organitzac­ions internacio­nals. Al regne sí que hi tenen lloc atacs terroriste­s esporàdica­ment i amb un abast limitat, gairebé sempre contra les forces de seguretat.

Els rebels huthis afirmaven ahir mateix que tenen una llista de sis objectius “sensibles” per atacar a l’Aràbia Saudita i tres més a la Unió dels Emirats Àrabs. L’anunci arribava hores després de l’impacte d’un míssil sobre un estadi de futbol a la ciutat iemenita d’Al-Dalea, on hi acabava d’haver una desfilada de graduació de reclutes militars de l’anomenat Cinturó de Seguretat, forces dels separatist­es meridional­s iemenites agrupats sota el nom de Consell Transicion­al del Sud, que dona suport als Emirats. Almenys 10 persones van morir –sis militars i quatre nens– i 30 més van resultar ferides. Els huthis, tot i això, no van emetre cap comunicat per atribuir-se l’autoria de l’atac.

El 5 de novembre el Govern iemenita i els separatist­es van rubricar un pacte afavorit per l’Aràbia Saudita per repartir-se el poder, que estipula la creació d’un nou Executiu amb representa­ció igualitàri­a de les dues parts, a més de la tornada de les autoritats reconegude­s internacio­nalment a Aden.

 ??  ??
 ?? TWITTER ?? L’11 de novembre l’agressor va irrompre a l’escenari des de les bambolines armat amb un ganivet
TWITTER L’11 de novembre l’agressor va irrompre a l’escenari des de les bambolines armat amb un ganivet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain