La Vanguardia (Català)

Els EUA veuen “terrorisme domèstic” en un altre atac a una festa jueva

Un home fereix cinc persones a casa d’un rabí a prop de Nova York

- NOVA YORK

El governador de l’estat de Nova York, Andrew Cuomo, va descriure ahir l’atac d’un individu a casa d’un rabí que celebrava la festa jueva de la Hanukà com a “terrorisme, això és terrorisme domèstic”. I va afegir que intentarà que el seu estat sigui el primer dels Estats Units a promulgar una llei específica sobre el terrorisme domèstic.

Els fets van tenir lloc a la casa del rabí Chaim Rottenberg al comtat de Rockland, a 48 quilòmetre­s al nord de la ciutat de Nova York, quan celebrava amb un grup de convidats el setè dia de la festa jueva de la Hanukà.

Un individu amb la cara tapada va irrompre a l’habitatge i va apunyalar cinc persones, dues de les quals es troben en estat greu, segons el testimoni de Yossi Gestetner, cofundador del Consell Públic d’Afers Jueus Ortodoxos. Una de les assistents va donar per fet que tots moririen quan va veure l’individu, de 37 anys, treure un gran ganivet d’una maleta. Un dels ferit és un nen, fill del rabí.

L’agressor, Grafton Tomas, amb antecedent­s penals, entre els quals cinc temptative­s d’assassinat, va ser detingut unes hores després a Manhattan. Hi havia taques de sang a la seva roba i altres indicis que el van delatar. La policia també investiga si té antecedent­s clínics sobre possibles problemes de salut mental.

Un terç de la població del comtat de Rockland és jueva, amb una elevada presència d’ortodoxos. Ja va patir un altre succés de la mateixa índole al novembre quan un home que es dirigia a una sinagoga va ser apunyalat. El governador Cuomo va informar ahir que a la regió de Nova York s’han comptabili­tzat 13 atacs a ciutadans jueus des del 8 de desembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain