La Vanguardia (Català)

Apareix en una illa japonesa un bot nord-coreà amb cossos decapitats

Les relacions tan tenses fan difícil que Tòquio pugui aclarir què ha passat

- TÒQUIO/SEÜL

Un bot de fusta partit pel mig va aparèixer divendres en una platja de l’illa japonesa de Sado, segons van informar ahir els guardacost­es locals. El mal temps va impedir que els agents poguessin arribar al lloc fins dissabte, i va ser per trobar dins el bot les restes del naufragi, cinc cadàvers en descomposi­ció: tres estaven complets, i els altres dos, decapitats, malgrat que no es podia confirmar que els caps correspong­uessin als cossos. En tots els casos es tractava d’homes. La matrícula del bot, i l’experiènci­a d’altres naufragis, indicava que procedia de Corea del Nord.

És un dels misteris més grans en una regió del Japó que mira a les costes nord-coreanes i on ja és habitual la presència de “vaixells fantasma”, segons els defineix la premsa japonesa: n’hi ha un centenar cada any.

Es creu que els pescadors nord-coreans s’arrisquen més del que caldria lluny de les seves costes i, a l’hivern, acaben naufragant al mar del Japó a causa del vent del nord-oest. La guàrdia costanera japonesa, que ha incrementa­t les patrulles per impedir que els nord-coreans entrin als seus caladors, troben a vegades aquests pescadors amb vida als vaixells i bots i, quan els han rescatat, són deportats. Altres vegades les embarcacio­ns arriben a les costes japoneses amb els cossos dels pescadors reduïts a esquelets. El que no és tan normal és trobar-los decapitats.

La investigac­ió d’aquesta troballa tan truculenta no serà fàcil per les tenses relacions entre el Japó i Corea del Nord. Divendres Tòquio va haver de demanar disculpes a Pyongyang per haver anunciat equivocada­ment que s’havia disparat un míssil nordcoreà sobre el mar del Japó. El fet que el líder nord-coreà, Kim Jong-un, hagués amenaçat els Estats Units amb un “regal de Nadal”

si Washington no presenta, abans de final d’any, una nova proposta per reprendre les negociacio­ns nuclears ha posat els seus veïns, el Japó i Corea del Sud, en estat d’alerta i ha obligat a intensific­ar la vigilància aèria, també per part dels nord-americans.

Tot i això, ahir el conseller dels Estats Units de Seguretat Nacional, Robert O’Brien, deia que confiava que Kim es faria enrere pel que fa a l’amenaça i alhora advertia que en tot cas els Estats Units hi respondrie­n adequadame­nt.

Kim Jong-un, mentrestan­t, ha presidit un plenari del Partit dels

Expectació pel plenari del Partit i l’amenaça de Kim Jong-un d’un “regal de Nadal” als EUA

Treballado­rs que pot ser clau per al futur del diàleg sobre desnuclear­ització amb els EUA. La propaganda del règim afirmava ahir que s’estaven tractant, des de dissabte i durant uns dies, “temes crucials” sobre “la construcci­ó de l’Estat i la defensa nacional”.

La qüestió és si durant l’assemblea aquest aïllat país asiàtic decidirà fer un gir a la seva estratègia diplomàtic­a amb els EUA quan ja s’exhaureix el termini –a final d’any– proposat per Pyongyang perquè Washington li presenti una nova oferta i dies abans que Kim Jong-un pronunciï el seu tradiciona­l discurs de Cap d’Any.

 ?? AP ?? La matrícula nord-coreana del bot amb cinc cadàvers a dins que s’ha trobat a l’illa japonesa de Sado
AP La matrícula nord-coreana del bot amb cinc cadàvers a dins que s’ha trobat a l’illa japonesa de Sado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain