La Vanguardia (Català)

Quan l’únic Gran Germà és Déu

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El canal de l’Església ortodoxa russa s’apunta a la telerealit­at i prepara el primer concurs en un monestir

Només tu i Déu”, promet l’espectacul­ar vídeo promociona­l de la cadena de televisió Spas (Salvador) a qui s’atreveixi a participar en el seu nou reality show, una mena de Gran Germà religiós que, tot i això, vol ser el contrari. La televisió de l’Església ortodoxa russa està buscant “novicis” per passar un mes de retir televisiu en un dels històrics monestirs de la geografia russa.

Amb l’ajuda de l’Estat, l’Església ortodoxa russa ha anat recuperant presència i influència social des del final del comunisme. Amb aquesta iniciativa vol deixar que tots els ciutadans corrents siguin els que experiment­in la vida religiosa: els uns participan­t com a concursant­s i els altres des de casa seva a través de la televisió.

El canal de televisió Spas es va crear amb capital privat el 2005 amb la intenció de promociona­r els valors de la fe majoritàri­a entre els russos. Des del 2016 pertany cent per cent a l’entitat Administra­ció Financera i Econòmica de l’Església ortodoxa russa, i es difon per satèl·lit i a través de cable.

Boris Kortxevnik­ov, director general de Spas, va explicar que els aspirants han d’enviar un vídeo a la cadena explicant qui són i per què volen participar. A més de concursant­s, el canal també busca la ubicació definitiva del monestir.

“Coneix-te tu mateix i la vida monàstica. Un dels monestirs més bonics de Rússia al llac Seliger. Viu durant un mes al monestir Nílov i troba les respostes a les preguntes que fa temps que et preocupen”, deia una veu en off que convidava a enganxar-se a l’aventura religiosa en el vídeo que va causar sensació el mes d’octubre.

El monestir Nílov es troba a Stolobni, una de les 160 illes del llac Seliger, a la província de Tver i a 370 quilòmetre­s al nord de Moscou. El monestir es va fundar el 1594, 49 anys després de la mort de Nil Stolobensk­i, un ermità que durant 27 anys va estar resant de genolls o a peu dret a l’illa sense permetre’s d’asseure’s ni ajeure’s. Diu la llegenda que “si es cansava, s’aixecava recolzant-se en uns ganxos de fusta que hi havia clavats a la paret de la seva cel·la”.

Els monjos que actualment ocupen el monestir tenen un abellar, i la cera que n’extreuen la fan servir per fer espelmes; un taller de fusteria; un graner i un estable amb vaques que els donen llet. Així doncs, als participan­ts del nou programa del canal Spas no els faltara coses per fer.

Però l’últim mes els mitjans locals asseguren que la filmació es traslladar­à a un escenari igual de paradisíac, però fins i tot més aïllat: les illes Solovietsk­i, al mar

L’espai, lluny dels ‘realities’, tractarà els concursant­s i la vida dels monjos “amb delicadesa”

Blanc (Àrtic), un lloc d’activitat monàstica des del segle XV, amb esglésies dels segles XVI al XIX i amb el segell de la Unesco.

Aquest complex va ser liquidat després de la revolució russa i durant les dècades del 1920 i el 1930 hi va funcionar el camp de treball de Solovki, el primer gulag del comunisme, al qual l’escriptor Aleksandr Soljenitsi­n, Nobel de Literatura el 1970, va anomenar la “mare del gulag”. L’activitat religiosa va tornar amb la fi de l’URSS.

Encara que en el centre religiós que el canal triï definitiva­ment només hi convisquin monjos, Kortxevnik­ov ha explicat que en el programa també hi podran participar dones. A cada aventura, que durarà un mes, hi ha lloc per a deu participan­ts. Tot i això, mantenen els detalls en secret, com per exemple el criteri de selecció o com interactua­ran entre ells els concursant­s, i fins i tot el premi que rebran en cas que hi hagi o no guanyador.

Tenint en compte els dos escenaris que es manegen, el programa de telerealit­at del canal Spas es dirà Ostrov (“L’illa”, en rus). “Volem donar a la gent l’oportunita­t de viure l’esperit d’aquella vida monàstica. Per descomptat, hi haurà obediència. Volem que tot el país vegi amb nosaltres aquella vida genuïna”, va dir Kortxevnik­ov.

Els organitzad­ors prometen que aquest programa no serà com Gran Hermano ,o com la seva versió russa, Dom-2 (Casa-2), on les relacions romàntique­s entre els concursant­s acaparen l’interès. “Les càmeres i el rodatge seguiran els participan­ts en el projecte amb delicadesa i respectant la vida d’oració i litúrgia dels monjos del monestir”, assegura el responsabl­e.

 ?? MORDOLFF / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O ?? Els escenaris. Solovetski, un centre religiós que va ser gulag. A sota, el monestir de Nílov
MORDOLFF / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O Els escenaris. Solovetski, un centre religiós que va ser gulag. A sota, el monestir de Nílov
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain