La Vanguardia (Català)

L’Advocacia de l’Estat rebutja “qualsevol intent d’ingerència”

Els lletrats, pressionat­s per Vox, han d’opinar sobre la immunitat de Junqueras

-

En espera que es faci públic l’escrit que ha de presentar l’Advocacia de l’Estat després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, l’Associació d’Advocats de l’Estat va emetre ahir un comunicat en què rebutja “qualsevol intent d’ingerència o pressió i especialme­nt d’amenaça que tingui com a finalitat desvirtuar o condiciona­r l’exercici de les funcions de l’Advocacia de l’Estat”.

Els advocats de l’Estat subratllen en aquest escrit que són “profession­als del dret” que actuen “amb estricta subjecció a criteris tecnicojur­ídics”. “Som servidors públics per oposició que garantim des del 1881 la submissió a la llei i al dret. Això és el que ens uneix”, afirmen a la nota.

El consell directiu de l’Associació d’Advocats de l’Estat justifica la publicació d’aquest comunicat “per les informacio­ns publicades recentment”. El text no fa cap referència a la negociació que mantenen el PSOE i ERC amb vista a la investidur­a del president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, ni parla de la influència que l’informe de l’Advocacia pugui tenir en el context d’aquestes negociacio­ns polítiques.

El comunicat tampoc no fa cap menció de l’avís de Vox que denunciarà els advocats de l’Estat si es pronuncien en la línia que espera ERC.

“Si l’Advocacia de l’Estat es converteix en un instrument per apaivagar els colpistes i aconseguir que Sánchez sigui investit, la traïció ja no serà només del president i del PSOE. I a tots els traïdors els farem seure al banc dels acusats tard o d’hora”, va escriure dimecres Santiago Abascal a Twitter.

En aquesta línia, divendres Vox va sol·licitar al Congrés una còpia de “tots els esborranys” de les comunicaci­ons de l’Advocacia de l’Estat en relació amb el cas d’Oriol Junqueras, per disposar de les possibles proves per interposar, si escau, una denúncia contra els lletrats.

El Tribunal Suprem va demanar a les parts personades en el judici del procés que valoressin la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat de Junqueras. La Fiscalia considera que el dictamen no obre la porta de la presó al polític català, la defensa pensa el contrari i l’Advocacia de l’Estat encara no s’ha pronunciat perquè, segons el Govern central, està fent un “estudi a fons” del dictamen.

 ?? DANI DUCH ?? Oriol Junqueras, al maig, quan va anar al Congrés a buscar l’acta de diputat
DANI DUCH Oriol Junqueras, al maig, quan va anar al Congrés a buscar l’acta de diputat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain