La Vanguardia (Català)

El nou Senat s’obrirà al debat territoria­l

La presidenta també vol una agenda social i feminista

- MADRID

El Govern vol que el Senat recuperi el paper que li atorga la Constituci­ó com a fòrum de debat entre les autonomies. En aquesta legislatur­a en què cap grup no té la majoria absoluta, la Cambra Alta es presenta com un espai idoni per al diàleg. I diàleg és precisamen­t la paraula més repetida per la presidenta del Senat, Pilar Llop, des que va assumir la presidènci­a. Un diàleg per a una etapa plena d’“oportunita­ts”, va subratllar el 20 de desembre.

La llei obliga el Senat a impulsar la relació entre les comunitats autònomes i el govern central. Per això disposa de diversos mecanismes, com la conferènci­a de presidents i el debat sobre l’estat de les autonomies. L’obligació legal és que tant la conferènci­a com el debat se celebrin cada any. Tot i això, les diferents majories que han gestionat la Cambra han ignorat aquest requerimen­t.

La conferènci­a de presidents no es reuneix des del 2017, quan les tensions polítiques entre el Govern i la Generalita­t estaven en auge. El debat autonòmic fa 15 anys que no se celebra.

La Moncloa vol revertir aquesta falta d’interès per posar en comú la qüestió territoria­l. El primer encàrrec a Pilar Llop és que convoqui la conferènci­a de presidents autonòmics. Posteriorm­ent, haurà de convocar el debat sobre l’estat de les autonomies. El més lògic seria que, així mateix, es donés contingut a la comissió general de les Comunitats Autònomes. Aquesta és una comissió exclusiva del Senat que serveix per donar continuïta­t a la gestió de les polítiques territoria­ls. Malgrat la seva importànci­a estratègic­a, amb prou feines ha tingut activitat les tres últimes legislatur­es, és a dir, des del 2011.

Llop, jutgessa amb una llarga carrera en l’àmbit de la violència de gènere, també vol impulsar qüestions socials que afecten el dia a dia dels espanyols. Entre aquestes, totes les relacionad­es amb la defensa de la dona i la igualtat de gènere. També ho és el medi ambient i la desigualta­t econòmica.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? Llop arribant a la reunió de la Mesa del Senat
EMILIO NARANJO / EFE Llop arribant a la reunió de la Mesa del Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain