La Vanguardia (Català)

Les dotze van tocant

- Antoni Puigverd

Omnipresen­t i ensucrada, s’imposa aquests dies la parafernàl­ia nadalenca. ¿Hi queda cap rastre, en el Nadal d’avui, de la il·lusió que feia als nostres ancestres el renaixemen­t de la llum natural? Com és sabut, les celebracio­ns hivernals (que el cristianis­me va reinterpre­tar) es van originar en temps arcaics per subratllar la importànci­a que, a les societats agràries, tenia l’allargamen­t de la llum diürna. A les ciutats actuals, malgrat que els cels hi poden ser bellíssims, la frontera entre la llum natural i l’elèctrica és irrellevan­t. ¿Com és, doncs, que continuem celebrant per Nadal el despertar de la llum natural, si per nosaltres l’únic rellevant és que el corrent elèctric no falli mai, ni de nit ni de dia?

Ara bé, potser la pregunta més significat­iva que els Nadals contempora­nis, tan emfàtics i decoratius, mereixen és aquesta: ¿hi queden rastres, en aquestes festes, de la tradició religiosa que les va inspirar? Si fem cas de les discussion­s públiques, hauríem de contestar que sí: sovint la interpreta­ció del Nadal suscita polèmiques molt vives. Com la dels pessebres escolars anomenats “paisatges d’hivern”, dels quals s’han eliminat totes les referèncie­s religioses. O com la polèmica que, any rere any, es produeix al voltant dels pessebres de l’Ajuntament d’Ada Colau. A parer meu, aquestes discussion­s revelen que la crisi de les creences és tan forta que ja no pot plantejar-se en termes vitals (valors de vida) sinó en termes estrictame­nt ideològics, polítics.

Sovint, els partidaris de la tradició catòlica s’esquincen les vestidures davant les profanacio­ns de l’adversari. Sembla que busquin en aquests pessebres irreverent­s la causa dels seus mals. En comptes de preguntar-se per la ràpida volatilitz­ació dels valors i de la fe cristiana, s’estimen més una confrontac­ió pública amb els laïcistes. Potser perquè, al capdavall, com diria Ratzinger, el que s’enyora no són valors ni creences, sinó la presència política del cristianis­me.

Per la seva banda, els que abominen de la tradició cristiana propugnen un espai públic desinfecta­t de creença. Perceben la religió com un bacteri que cal eliminar. Saben que, de fet, ja està socialment eliminat. I, per tant, saben que, avui dia, el catolicism­e és un rival fàcil de vèncer. Però com que va ser tant fort en èpoques passades, qui es dediqui avui a humiliar-lo encara en recollirà aplaudimen­ts. Quan el clergat està en decadència, l’anticleric­alisme és un recurs molt barat.

Per contrast, aquestes discussion­s subratllen una evidència: l’únic projecte nadalenc que pràcticame­nt no té detractors és la parafernàl­ia lluminosa i sentimenta­l al servei del mercat.

Malgrat aquest context, m’ha sorprès que el pessebre de la plaça Sant Jaume d’aquest any no hagi suscitat una conversa nova, diferent dels anys anteriors. Paula Bosch, autora del muntatge, ha fet una obra artística d’una eficaç senzillesa argumental i d’una subtil força expressiva. Val la pena fixar-s’hi, encara que no agradi el que ha fet (l’art, com la literatura, no ha pas

Desconstru­ir: despertar del son les formes adormides per l’ús convencion­al

d’agradar, pot oferir molts altres valors: pot fer pensar, pot sorprendre, emocionar, interrogar, desconcert­ar, inquietar). Paula Bosch proposa des de la modernitat un diàleg molt honest i respectuós amb la tradició: ha desconstru­ït els elements del pessebre tradiciona­l, aïllant-los del seu context, subratllan­t-ne l’especifici­tat. Com els arquitecte­s desconstru­ctivistes Peter Eisenman, Frank Gehry o Rem Koolhaas, que, amb els seus edificis, han intentat pertorbar el son de les formes arquitectò­niques convencion­als. Les seves desconstru­ccions responien, això sí, a finalitats diverses: uns volen sorprendre o jugar; d’altres, suscitar un sentit nou.

Desconstru­ir: despertar del son les formes adormides per l’ús convencion­al. Vaig llegir que Ferran Adrià un dia, ja fa anys, va fer això: en un ordre que no recordo (no vaig pas tenir l’oportunita­t de tastar-ho), va posar en una copa de vidre diverses capes: una de tomàquet líquid, una d’oli i una de pa, no sé si en textura sòlida o líquida; ho va rematar amb uns granets de sal Maldon: havia desconstru­ït el pa amb tomàquet. Per què ho va fer? Per tornar a emfatitzar el sabor de cada un dels elements d’aquesta menja que, de tant habitual, tothom s’empassa sense degustar. Paula Bosch ha fet amb tots els elements del pessebre una operació semblant.

Un pessebre convencion­al dormiria a la plaça Sant Jaume el son dels segles. Per bonic, per espectacul­ar que sigui, de tan adormit (de tan usat) un pessebre convencion­al no diu res. Forma part, com el Pare Noel o els elfs, d’una oferta perfectame­nt sotmesa al mercat de Nadal. El pessebre només pot ser despertat a la manera de Paula Bosch. O bé a la manera de l’avi que el munta amb el net, en la intimitat educativa familiar. En aquest cas, el petit accedeix per primera vegada a aquelles formes tradiciona­ls i als significat­s religiosos que atresoren. El bo del cas és que serà el nen, amb la seva mirada nova, qui empenyi l’avi a despertar el sentit del pessebre; no pas al revés.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain