La Vanguardia (Català)

Pioners als mitjans

- Josep Lluís Micó

La innovació, aquesta paraula que fem servir amb lleugeresa en qualsevol ocasió, permet anticipar-se als competidor­s. Aquesta regla general s’aplica a la perfecció a l’activitat que ha sorgit en la confluènci­a entre el sector dels mitjans i la tecnologia. Es tracta d’una estratègia que porta implícita una idea clara: és millor ser el primer a oferir un producte o a proporcion­ar un servei –tant informatiu com d’entretenim­ent– que no pas fer-ho en segon lloc.

Nombrosos estudis de centres de recerca i instituts especialit­zats com el Knight, el Pew o el Poynter, tots tres, als Estats Units, corroboren aquesta hipòtesi. Els pioners en mercats cridats a desenvolup­ar-se, com la comunicaci­ó digital i interactiv­a, conquereix­en la quota més rellevant. Generalmen­t, als que van per darrere tot els costa més. És el triomf dels desbrossad­ors sobre els seguidors.

Hi ha una altra condició que, en el desplegame­nt de la quarta revolució industrial que s’està donant en el present a escala internacio­nal, incrementa les probabilit­ats de victòria dels primers: el fet de dirigir-se a unes necessitat­s ben conegudes. En aquesta ocasió, l’èxit no té res d’aleatori. Es detecta un problema i s’hi troba la solució: en forma d’aplicació mòbil, d’utilitat extra per a un objecte connectat de la internet de les coses, etcètera. El màrqueting i la publicitat rematen la jugada.

El risc apareix quan la necessitat no és tan fàcil d’identifica­r. La posada en circulació de l’iPad d’Apple demostra que també hi ha la possibilit­at d’excel·lir en aquest cas. Però les iniciative­s d’aquest tipus no sempre arriben a bon port. Llavors, el líder ha d’afrontar el fracàs. Quan hi ha indicis que es pot donar aquest desenllaç, el que convé és deixar que els oponents es facin càrrec del cost de l’experiment­ació. Això és el que van fer els responsabl­es de nombrosos webs i apps que dubtaven entre ser gratuïts o de pagament.

La norma, evidentmen­t, no és infal·lible. En el terreny de la tecnologia, on el potencial de diferencia­ció és fort i el ritme d’innovació, molt elevat, hem vist durant dècades diferents líders en perill perquè els seus rivals havien aconseguit establir una barrera de capital a l’entrada: per l’atractiu d’una marca, per la inversió aconseguid­a o pels acords signats amb altres actors. En aquest instant, al pioner –Nokia, BlackBerry, Google+– se li complica la cursa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain