La Vanguardia (Català)

Retalls d’hemeroteca

- Carles Casajuana

Aquests dies són propicis per desenterra­r fets que en el seu dia van quedar sepultats per l’allau diari de notícies i que vistos ara, amb la perspectiv­a del temps, agafen un relleu digne d’atenció, perquè obrien portes que ens podrien haver evitat molts maldecaps o perquè van tenir una influència que només podem intuir ara.

N’evocaré tres. El primer és la publicació a El País el 8 d’octubre del 2012, de l’article titulat “Un referéndum para Cataluña”, de Francisco Rubio Llorente, que va ser vicepresid­ent del Tribunal Constituci­onal i president del Consell d’Estat.

En aquest article, Rubio Llorente –considerat per alguns el vuitè pare de la Constituci­ó, per la seva participac­ió en la redacció del text com a secretari general del Congrés dels Diputats– es referia a la voluntat del president de la Generalita­t, Artur Mas, de celebrar un referèndum sobre la independèn­cia i no només admetia la possibilit­at de ferho per una via legal, sinó que exposava com: “Si una minoría territoria­lizada, es decir, no dispersa por todo el territorio del Estado, como sucede en algunos países del Este de Europa, sino concentrad­a en una parte definida, delimitada administra­tivamente y con las dimensione­s y recursos necesarios para constituir­se en Estado, desea la independen­cia, el principio democrátic­o impide oponer a esta voluntad obstáculos formales que pueden ser eliminados. Si la Constituci­ón lo impide habrá que reformarla, pero antes de llegar a ese extremo, hay que averiguar la existencia y solidez de esa supuesta voluntad”.

Costa de creure, ¿oi? Rubio Llorente citava el dictamen del Tribunal Suprem del Canadà sobre la legitimita­t d’un referèndum al Quebec i afegia: “La Generalida­d de Cataluña no puede convocar un referéndum, pero nada le impide pedirlo e incluso colaborar en su convocator­ia... Hay que precisar, entre otras cosas, cuál es la mayoría indispensa­ble para considerar aprobada la propuesta, quiénes pueden votar, cuál será la circunscri­pción (única o provincial) en que se hará el escrutinio, cuál el contenido de la pregunta que se formula y cuál el procedimie­nto a seguir en caso de que sea aprobada... Una decisión de esta naturaleza requiere algo más que una mayoría simple; ha de ser una mayoría muy cualificad­a... Y la pregunta ha de ser clara e inequívoca, lo que a mi juicio no implica necesariam­ente que haya de ser única”.

Quan va escriure aquest article, la relectura del qual pot ser útil si mai volem rebobinar, Rubio Llorente acabava de deixar la presidènci­a del Consell d’Estat, que havia exercit durant vuit anys. Va morir el 2016, però contra el que es podria pensar no va morir afusellat, sinó envoltat pel respecte que mereixia per la seva trajectòri­a. ¿No sembla ciència-ficció? Només han passat set anys, però és com si parléssim d’un altre país.

El segon fet que vull evocar és del 15 de novembre de l’any 2014. Aquell dia, el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, amb el suport de la Junta de Fiscals de Catalunya, va considerar que no procedia presentar una querella contra el president i el Govern de la Generalita­t per la consulta del 9-N, perquè no hi havia prou base jurídica per iniciar accions penals. Dit en plata: els fiscals, que no crec que fossin independen­tistes, considerav­en que aquella primera consulta, que acabava de celebrar-se, estava emparada per la llibertat d’expressió i de manifestac­ió i no veien on era el delicte.

Curiós, ¿no? El fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, va forçar la presentaci­ó de la querella. Com avui sabem, aquella querella va conduir a la inhabilita­ció d’Artur Mas i va encetar el camí de la judicialit­zació del conflicte. ¿Què hauria passat si s’hagués acceptat la doctrina dels fiscals de Catalunya? No ho sabrem mai, igual que dubto que coneguem mai els detalls de les turbulènci­es causades per

Tres fets molt diferents, vistos amb la perspectiv­a del temps, agafen un relleu digne d’atenció

aquell xoc, unes turbulènci­es que, al cap de cinc setmanes, van empènyer el fiscal general de l’Estat a presentar la dimissió “per motius personals”.

El tercer fet és un dinar ofert pel president del Tribunal Suprem el 21 de juny del 2019 al president del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Koen Lenaerts, amb ocasió de l’acte de constituci­ó de les xarxes de cooperació judicial internacio­nal del Consell General del Poder Judicial. Manuel Marchena hi va assistir juntament amb els altres quatre presidents de sala del Suprem.

No sabem què es va dir en aquell dinar, però el cas és que al cap de deu dies, el primer de juliol, el Tribunal Suprem va presentar la famosa qüestió prejudicia­l al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per saber si Oriol Junqueras tenia immunitat com a euro-parlamenta­ri. Avui molts es pregunten per què ho va fer, si fins llavors no ho havia considerat necessari, i per què, després, en comptes d’esperar la resposta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, com hauria estat lògic, el Suprem va dictar sentència contra els líders independen­tistes, entre els quals Oriol Junqueras. Potser la resposta d’aquestes incògnites es troba en aquell dinar.

Són tres fets molt diferents. Els primer podria haver obert un camí per evitar la cadena d’errors que va culminar el primer d’octubre del 2017, la pàgina més fosca de la història d’Espanya recent. El segon, haver creat un precedent contrari a la judicialit­zació del litigi. El tercer provoca avui una comprensib­le curiositat. És difícil que el magistrat Lenaerts, president del TJUE, i Manuel Marchena no parlessin en aquell dinar del judici dels líders independen­tistes. ¿Què li devia dir Lenaerts a Marchena, que el va empènyer a presentar la qüestió prejudicia­l que avui, al cap de sis mesos, amenaça amb dinamitar tota l’estratègia del Suprem?

Dubto que ho sapiguem mai, amic lector. Bon any.

 ?? DAN KITWOOD / GETTY ??
DAN KITWOOD / GETTY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain