La Vanguardia (Català)

El TSJC rebaixa la vigilància de la meitat dels jutjats

El dispositiu Toga només s’aplicarà de manera permanent a les seus de Palau, la Ciutat de la Justícia i les que rebin dos atacs

- LUIS BENVENUTY

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar fa pocs dies tornar a rebaixar la vigilància dels jutjats del país. El dispositiu policial conegut com a Toga redueix la intensitat per tercera vegada. Les portes de la meitat de les seus judicials catalanes ja no tenen la presència permanent d’agents dels Mossos d’Esquadra.

Ara, en aquests 24 partits judicials, la vigilància es fa d’una manera que es defineix com a dinàmica: les patrulles encarregad­es de la seguretat ciutadana d’aquestes zones es passen pels edificis judicials de tant en tant, segons les seves possibilit­ats i el que considerin oportú.

Les seus del TSJC de Palau i de la Ciutat de la Justícia, tot i això, continuen disposant de protecció policial de manera “presencial i permanent”, tal com estableix l’Alt Tribunal. A més, aquelles altres seus judicials que des de l’activació del dispositiu Toga hagin rebut almenys dos atacs també continuen tenint la vigilància permanent d’agents de la policia de la Generalita­t durant les hores que les dependènci­es no estan obertes al públic. El TSJC entén que durant la resta d’hores els serveis de seguretat privada compleixen aquesta funció.

Parlem, en aquest cas, de les seus judicials de les poblacions de Balaguer, Cervera, Solsona, Berga, Cerdanyola del Vallès, Granollers, Mataró, Martorell,

Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Vilanova i la Geltrú, Vic, Girona, Figueres, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farners, Tarragona, Tortosa i Valls.

D’aquesta manera, el president de l’Alt Tribunal accepta la recomanaci­ó dels responsabl­es dels Mossos i retalla un operatiu de seguretat desplegat per evitar possibles atacs per part de grups de caràcter independen­tista. No és la primera vegada que el comissari de la policia de la Generalita­t informa al TSJC que la suposada amenaça dels CDR, dels Comitès de Defensa de la República, no està fent cap altra cosa que diluir-se.

El 6 de febrer el TSJC va ordenar els Mossos que vigilessin de manera “presencial i permanent” totes les seus i edificis dels 49 partits judicials de Catalunya. La instrucció va passar després que la matinada del 4 de febrer nombrosos grups independen­tistes ataquessin de manera simultània fins a 26 edificis judicials. Sobre les seves façanes i accessos van fer nombroses pintades i, a més, van donar una quantitat significat­iva d’excrements.

El 13 de maig el TSJC ja va disposar rebaixar el dispositiu Toga i retirar la presència policial de la majoria de jutjats durant el dia, en l’horari d’obertura de les oficines judicials. L’Alt Tribunal va decidir rebaixar per segona vegada el dispositiu Toga després de rebre un escrit firmat pel comissari dels Mossos, Eudard Sallent, que ho recomanava.

El dispositiu Toga ja va ser objecte de dures i nombroses crítiques per part dels portaveus dels sindicats de la policia de la Generalita­t, i també del conseller d’Interior, Miquel Buch, que no van dubtar a considerar-ho desmesurat i excessiu, sobretot durant l’estiu, quan una inquietant crisi d’insegureta­t ciutadana va créixer sobre Barcelona.

El mateix conseller Buch va considerar exagerat enviar tants

L’Alt Tribunal atén els informes dels Mossos, que consideren que l’amenaça dels CDR s’està diluint

efectius policials, com va dir una vegada, “a vigilar pedres” en uns moments tan complicats per a la capital catalana. Després de les últimes rebaixes ordenades pel TSJC, el dispositiu Toga mobilitzav­a cada dia al voltant de 300 agents dels Mossos, però durant els períodes en què es va dur a terme amb més intensitat aquesta xifra va arribar a superar els 400 policies.

L’última decisió del TSJC té lloc ara d’una manera molt discreta, coincidint amb les festes nadalenque­s. “S’estima justificat i raonable que l’objectiu a què aspirem, de normalitza­ció en la custòdia de les seus judicials, s’assoleixi de manera gradual i progressiv­a”, es pot llegir al document, a què ha tingut accés La Vanguardia, firmat pel mateix president del TSJC, Jesús María Barrientos, el 23 de desembre.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Agents dels Mossos d’Esquadra als accessos de la Ciutat de la Justícia
ANA JIMÉNEZ Agents dels Mossos d’Esquadra als accessos de la Ciutat de la Justícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain