La Vanguardia (Català)

La C-13 reobre mentre augmenten les queixes per la falta d’inversions

- PAU ECHAUZ

Després de més de quaranta hores tancada a causa d’un desprenime­nt de roques i l’ensorramen­t de part d’un talús, la C-13 entre Rialp i Llavorsí, al Pallars Sobirà, es va poder reobrir ahir cap a les 14.30 hores. A la zona de l’ensorramen­t, al quilòmetre 141,5, es va habilitar un carril amb pas alternatiu i una regulació que es farà amb operaris durant el dia i amb semàfors durant la nit. En un altre tram de la C-13, a Camarasa, també hi va haver desprenime­nts ahir, però es va habilitar un pas a la mateixa zona, que va provocar retencions durant tot el dia.

L’obertura de la carretera va acabar amb l’aïllament de dos dies sofert per una comarca que basa el 80% de la seva economia en el turisme. Malgrat la celeritat dels treballado­rs del parc de carreteres d’Esterri, que van restablir el trànsit treballant la nit de dissabte a diumenge, els alcaldes de la zona adverteixe­n que la comarca necessita més inversions en el mantenimen­t de carreteres.

El conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, va anunciar la reobertura de la C-13 però va admetre que és una solució provisiona­l que haurà de ser reforçada els propers dies. Els operaris han instal·lat malles de seguretat i continuara­n treballant per tornar a habilitar dos carrils de circulació i reforçar el talús amb més ancoratges i malles de seguretat. El conseller també va explicar que ja s’estan estudiant “solucions més definitive­s”, com alguna “visera” o galeria en alguns dels llocs més compromeso­s de la C-13. Calvet també va demanar disculpes pel contratemp­s als ciutadans i al sector turístic del Pallars Sobirà.

Entre els alcaldes del Pallars Sobirà, l’incident ha provocat malestar per les pèrdues que pot tenir el sector hoteler en unes dates en què s’acostumen a omplir hotels, restaurant­s i càmpings. El president del Consell comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, va lamentar la falta d’inversió en el mantenimen­t de les carreteres: “Necessitem seguretat si volem que els turistes ens vinguin a visitar. Cal facilitar que la gent vingui”. L’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, opina el mateix i adverteix que “incidents d’aquest tipus ens fan molt de mal”. Ticó va recordar, a més, una vella reivindica­ció del territori, el túnel de la Bonaigua, i al seu compte de Twitter va denunciar que “les inversions no són al nivell d’altres comarques. Necessitem una connexió amb la Vall d’Aran, el túnel de la Bonaigua, perquè l’hospital més proper està a una hora. Si la Bonaigua està tancada per la neu, ens quedem aïllats”. Calvet li va contestar que el túnel no entra en les prioritats del Govern, ja que “costaria més de 150 milions i amb el dèficit fiscal que ens imposa l’Estat no és possible ara per ara”.

 ?? CEDIDA PER ELISABET LIZASO / ACN ?? El nou desprenime­nt que ahir va afectar la C-13 a Camarasa
CEDIDA PER ELISABET LIZASO / ACN El nou desprenime­nt que ahir va afectar la C-13 a Camarasa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain