La Vanguardia (Català)

Un superheroi molt terrenal

Nacho Vigalondo dirigeix ‘El vecino’, la sèrie de Netflix basada en el còmic homònim i protagonit­zada per Quim Gutiérrez i Clara Lago

- FRANCESC PUIG

Un superheroi molt terrenal protagonit­za El vecino, la nova sèrie de Netflix que s’estrena demà i que es basa en el còmic homònim de Santiago García i Pepo Pérez. Quim Gutiérrez i Clara Lago donen vida a en Javier i la Lola, una parella de d’uns trenta anys que encara no estan a punt per comprometr­e’s: ella és periodista i ell treballa en un bar tot i que la seva passió és dissenyar samarretes. Les seves vides canvien de la nit al dia quan un alienígena s’estavella a la Terra i, abans de morir, transferei­x els seus poders a en Javier, que no sap com gestionar-los fins que rep l’ajuda d’en Juan Ramón (Adrián Pino), un seu veí.

Dirigida per Nacho Vigalondo i escrita per Miguel Esteban i Raúl Navarro, la sèrie té un to costumista i actual. Precisamen­t trobar el to va ser un dels grans reptes de Vigalondo i els showrunner­s Carlos Pando i Sara Antuña. “Vam treballar molt el to de la comèdia que volíem i vam anar en dues direccions: d’una banda, respectar l’essència i l’humor molt particular de Santiago García i Pepo Pérez al còmic; de l’altra, també ser respectuos­os amb la versió que volíem fer de la història”, explica Pando.

Sobre si és una adaptació fidel del còmic o una mica més lliure, Vigalondo diu: “La nostra sèrie és indiscutib­lement una comèdia, i només per aquesta definició la diferència és important”. Pando el secunda: “És veritat que el còmic té els seus fans, però nosaltres ens devem a un públic més ampli i per això hem optat per un to de comèdia més pur, mentre que el còmic té una foscor més manifesta, sobretot a partir del segon volum”.

Antuña afegeix que “el més difícil d’El vecino ha estat entendre que no es tractava d’una sitcom”. “No ens podíem permetre, ni tampoc volíem, que l’apartament on rodàvem fos de l’estil Friends”. Pando també confessa que un altre repte va ser distribuir els pesos de la sèrie: “Fins a quin punt tenia pes el superheroi i fins a quin punt tenien pes les vides absolutame­nt normals i gens heroiques dels protagonis­tes”.

Hi ha cap missatge darrere la sèrie o és pur entretenim­ent? “De missatge com a tal no en volíem donar, però si tractar alguns temes com certes problemàti­ques socials i com són de complexes les relacions humans d’avui dia. Ara, sí que hi ha una frase que defineix la sèrie i tots els personatge­s: ‘El superheroi­sme màxim a què podem aspirar és a fer la millor versió de nosaltres mateixos’”.

Respecte als efectes especials, a càrrec d’El Ranchito (Joc de trons), els tres responsabl­es d’El vecino coincideix­en que “havien de ser pocs però que lluïssin bé”, perquè, com alerta Antuña, “la feina dels efectes especials només destaca quan està mal feta”.

 ?? NETFLIX ?? Clara Lago i Quim Gutiérrez, reconverti­t en superheroi, en una escena de la ficció
NETFLIX Clara Lago i Quim Gutiérrez, reconverti­t en superheroi, en una escena de la ficció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain