La Vanguardia (Català)

Va crear un univers propi

- AMÈLIA RIERA (1928-2019) Pintora i escultora LLUÍS PERMANYER

Una artista fora de sèrie que no va tenir mai el reconeixem­ent que sens dubte va merèixer. La seva condició femenina li va resultar adversa. Quan Cirlot va descobrir amb sorpresa la seva obra, es va emportar una decepció quan es va assabentar que era d’una dona.

La seva obra de l’etapa surrealist­a, el taller i ella mateixa van configurar el millor de la seva aportació creativa.

Es va iniciar de nena, llapis en mà. L’adolescent es va adonar que el dibuix era el seu fort, i ja no va desistir d’endinsar-se en aquell camí incert i agitat. El va configurar amb llibertat sencera i desafiant obstacles. A casa no es van oposar que conreés la seva vocació artística, tot i que no l’hi van facilitar; es va resignar a pintar tancada a la seva habitació.

Amb l’edat va agafar ales i es va relacionar amb pintors i moviments avantguard­istes (com ara el Cercle d’Art d’Avui o MAN), una actitud sociable que va mantenir al llarg de la seva vida.

La seva primera etapa era informalis­ta, amb textura i negació de color. Prometia, tant, que la Maeght li havia contractat una exposició amb text ja escrit de Perucho, però Tàpies la va vetar... Aquell estil no va durar gaires anys, ja que aviat va trobar l’univers que va reconèixer com a més seu: impregnat de surrealism­e màgic, on aviat van aparèixer espais interiors obscurs, simètrics, amb escenograf­ies enigmàtiqu­es, dominades pel ritualisme, ferides per comptats rajos de llum finíscap sims com emesos per alguna força còsmica superior.

Tal era la plasmació del seu onirisme complaent amb l’espectre d’una idea obsessiva: la necrofília. D’allà els taüts, els vampirs, els cadafals, els nínxols, les criptes, embolicat tot amb cortinatge­s, catifes i paviments rituals. Manava el tenebrós, però sense presència humana; alguna empremta, com un guant, vels, o pel alt, una extremitat: braç, pits, cama.

Aquest univers, ordenat en perspectiv­es renaixenti­stes, també el va plasmar mitjançant el volum. Van ser objectes, com l’esfereïdor­a cadira elèctrica, o bé maniquins. I allà es va aplicar a donar tot el protagonis­me a la figura humana mitjançant uns maniquins sorprenent­s que trobava en els rastrejos que feia pels Encants, brocanters i magatzems tèxtils. Duia a terme una manipulaci­ó que vorejava la pintura i se centrava en l’ornamentac­ió perversa. I és que l’erotisme va ser el substrat obvi o suggerit que enriquia una morbositat dominant que tot ho banyava.

Va tenir l’estudi taller a la torrassa de ronda Sant Pere 3, just sota del dictat inexorable d’un rellotge gegantí, com si marqués el temps que faltava per a la dalla. Compost per dos nivells, Amèlia Riera va saber instal·lar una realitat que semblava completar el somni del quadre. Ordre, elegància, exquisides­a, misteri, recollimen­t, incògnites, tot feia enlairar la imaginació. Recordo una sessió espiritist­a que Riera va organitzar i va ritualitza­r sobre una tauleta lleugera; érem molt pocs, Brossa entre ells. I va escenifica­r un intent de connexió amb l’esperit Cirlot.

Amèlia Riera, ella mateixa, es va convertir, amb el pas del temps, en una recreació vívida i errant digna de l’ambient dels seus quadres. Manaven el negre i uns barrets originals. Els seus dits afilats i gairebé de porcellana escollien amb elegància els vestits i les joies. La mirada era cada vegada més penetrant; la veu, cada vegada més profunda.

Vaig tenir el privilegi que em distingís amb la seva amistat.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain