La Vanguardia (Català)

Il·lustres de l’Espanyol creuen en Abelardo

‘La Vanguardia’ parla amb quatre experts per detallar què pot aportar l’asturià a l’equip perico

- ROBERTO RODRÍGUEZ Barcelona

Aquesta tarda l’Espanyol presenta Abelardo en societat (16.00 hores). L’asturià és l’última bala per a un equip que aquesta temporada ha cremat dos tècnics en cinc mesos i que s’agafa a l’experiènci­a i la personalit­at d’en Pitu per sortir de l’atzucac. El tècnic tindrà cinc dies per preparar el derbi contra el Barcelona i l’afició ja hi espera veure una versió diferent del seu equip.

La notícia de l’arribada de l’asturià, que es va fer oficial el 27 de desembre, ha suposat un nou halo d’optimisme per a la depauperad­a moral de l’afició blanc-iblava. Abelardo agrada per la capacitat que ha mostrat altres vegades per resoldre situacions semblants, com explica per a La

Vanguardia Dani Solsona, exjugador de l’equip perico. “Té un currículum amb equips com l’Sporting i l’Alabès, on ha lluitat per salvar-los, sap de què va això i també sap que ve a un equip que està fotut, fotut”.

Aquesta experiènci­a és fonamental per a situacions com la que viu l’Espanyol. Abelardo ha demostrat “saber motivar, estar a sobre dels jugadors i tenir caràcter per suportar aquests moments. A l’equip li falta tensió, presència al camp. A l’Alabès va construir una bona defensa i si troba els elements per fer-ho, espero que el pugui treure d’on és ara, tot i que serà difícil, cal ser realistes”, confessa Solsona.

En té una opinió semblant Rafa Marañón, exjugador i màxim golejador de la història de l’Espanyol, que considera Abelardo “un entrenador més convencion­al que Machín, en el sentit que és més coneixedor dels sistemes que són necessaris per salvar aquesta situació”, assenyala. “Abelardo és un jugador notable en la història del futbol, defensiu, que sap el que és ser un central o un mig centre i aquests factors donen certa rellevànci­a al que ell diu i pensa”, explica.

“Se’l fitxa –assegura Marañón– perquè té la personalit­at per capgirar tot això. El que en Pitu pot fer, a més, és adaptar el que té a la casa al seu sistema.

Pot treure partit a jugadors que fins ara no estaven a l’altura pel sistema, per la manera de jugar o pel que sigui”, explica Marañón.

En aquest sentit, Raúl Longhi, exjugador i segon entrenador de l’Espanyol durant l’etapa de Pochettino, assegura que veu que Abelardo és capaç de recuperar Calleri i Ferreyra per a la causa. “Als dos davanters, que ara tothom critica, estic convençut que els aixecarà, perquè ja no estan lesionats; a Calleri el va tenir a l’Alabès... Si aconseguei­x acoblar la línia defensiva amb el centre del camp i fer un equip consistent i junt ho pot fer bé”. Longhi diu d’Abelardo: “És un bon fitxatge, n’estic convençut”. L’extècnic creu que “té experiènci­a i coneix la mentalitat dels jugadors espanyols. Li aportarà caràcter, serà un equip més dur, més lluitador i sobretot conjuntat, amb línies juntes, amb una feina tàctica, com ja va desenvolup­ar a l’Alabès. Serà important, a més, la seva manera de tractar el jugador en aquestes circumstàn­cies especials, en què la vessant psicològic­a és clau. Crec que l’Espanyol encertarà amb aquest fitxatge; n’estic convençut”, assegura.

El primer objectiu d’Abelardo ha de ser, segons Paco Flores, exentrenad­or espanyolis­ta, “donar seguretat defensiva, que és el més important que pot aportar un entrenador. Això és bàsic per corregir la trajectòri­a de l’equip”, explica. A més, Flores considera que l’Espanyol no ha d’anar necessària­ment al mercat. “Hi ha plantilla per tirar això endavant. Al principi de temporada estàvem contents amb el que havien fet l’any anterior, cal continuar confiant que amb un entrenador nou les coses canviïn d’alguna manera”, va assegurar.

En el terreny de les incorporac­ions al mercat hivernal, els quatre experts consultats per La

Vanguardia consideren que cal confiar en la plantilla actual, tot i que n’hi ha alguns que, com Longhi, recomanen fitxar. “Seria fonamental portar un jugador per línia. Un central, un migcampist­a amb presència, agressivit­at i fort, i un davanter per tenir una opció més”. Dani Solsona opina això mateix i considera que “un fitxatge a dalt aniria bé, un mig del camp, també: un home que imposi i tingui presència. Potser no ha de ser molt dotat tècnicamen­t, però que faci una bona feina per a l’equip”, explica el que va ser jugador de l’Espanyol durant nou anys la dècada dels setanta.

Flores i Marañón són més partidaris d’apostar pels que ja hi ha a la casa, però són conscients que costarà sortir de baix. “El gol és el que més es paga i el més difícil d’aconseguir. Però si tens molt gol i no deixes la porta a zero tard o d’hora et passen coses semblants. Cal trobar l’equilibri començant pel darrere. Mantenir la porteria a zero és tan important com marcar gols”, conclou Marañón.

DANI SOLSONA

Ha lluitat per salvar l’Alabès i l’Sporting, sap de què va tot això i sap que ve a un equip que està fotut”

RAÚL LONGHI

Estic convençut que és un bon fitxatge; aportarà caràcter, serà un equip més dur, més lluitador i conjuntat”

RAFA MARAÑÓN

Va ser un jugador notable a la història del futbol, coneixedor dels sistemes necessaris per salvar aquesta situació”

PACO FLORES

Donarà seguretat per la trajectòri­a que ha tingut en la seva feina; fins ara ho ha fet francament bé”

 ??  ??
 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Abelardo arribarà avui per ser tècnic de l’Espanyol la resta de la temporada
KIKO HUESCA / EFE Abelardo arribarà avui per ser tècnic de l’Espanyol la resta de la temporada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain