La Vanguardia (Català)

Els jutges mercantils aplanen la via per protegir secrets empresaria­ls

El protocol adoptat a Barcelona permet a les companyies litigar amb seguretat

- LALO AGUSTINA A l’any

La fórmula magistral de la CocaCola o d’un producte d’èxit, les llistes de clients d’un laboratori farmacèuti­c, la informació detallada sobre els marges de qualsevol proveïdor de Mercadona, les línies no públiques de l’estratègia de Seat o qualsevol altre tema sensible que afecti una empresa deixarà de ser un bé desprotegi­t per als seus propietari­s. S’ha acabat innovar, treballar, adquirir coneixemen­ts o dissenyar plans amb fortes inversions de temps i diners i veure, amb impotència, com els actius adquirits acaben en mans de tercers sense poder fer-hi gairebé res.

Des del mes de març és vigent a Espanya la llei de Secrets Empresaria­ls, que ha creat el marc jurídic i processal perquè les companyies puguin defensar als tribunals el que és seu. I fa unes setmanes, els jutjats mercantils de Barcelona van establir un protocol d’actuació per facilitar que s’aconseguei­xi l’objectiu per al qual es va aprovar la llei.

Segons els experts, el tema mereix l’atenció que s’hi està prestant. La llei de Secrets suposa un avenç importantí­ssim que destaquen tant empresaris com advocats. Fins ara la matèria només la regulava un article de la llei de Competènci­a Deslleial i el Codi Penal quan les conductes es podien enquadrar en el delicte de violació de secrets. Res més.

Per això no és estrany que hi hagués tan poques demandes per casos de secrets empresaria­ls difosos o compartits contra la voluntat dels seus propietari­s, i també que hi hagués tan poca jurisprudè­ncia i estigués tan dispersa. “D’acord amb la legislació actual costava molt d’acreditar

UN ACTIU MOLT VALUÓS La llei diu que és una matèria no coneguda, amb valor i que s’ha intentat protegir

EL PRIMER PAS Les empreses han de crear protocols per tractar temes que no s’haurien de divulgar

que una cosa constituïa un secret empresaria­l i, a més, els directius tenien por de demandarho perquè pensaven que això suposava fer públic el bé que precisamen­t volien protegir i que era pitjor el remei que la malaltia”, explica Jean-Yves Teindas, associat sènior de l’àrea de propietat intel·lectual i industrial de Cuatrecasa­s. El camí no era clar per als empresaris ni per als jutges. Segons Teindas, un 90% de les sentències desestimav­en la pretensió de declaració judicial d’un secret.

Amb la nova llei i amb el protocol dels jutjats mercantils de Barcelona –que han estat pioners a Espanya a l’hora d’establir unes pautes processals d’actuació–, els secrets podran continuar en lloc segur o es podrà perseguir qualsevol fuga d’informació no desitjada quan tingui lloc. “Normalment els jutjats van a remolc, però aquí s’han avançat i abans de tenir els casos que es plantegin després de l’aprovació de la llei ja han establert l’arquitectu­ra adequada per resoldre’ls”, apunta Josep Carbonell, soci de propietat industrial de Fieldfishe­r Jausas.

El protocol regula el tractament processal des del moment en què s’interposa la demanda fins a la sentència, incloent-hi les vistes, el tractament dels documents entre les parts involucrad­es i els mateixos jutjats (vegeu la informació adjunta). I tot plegat amb el doble objectiu de donar seguretat i de preservar la confidenci­alitat quan es decideix acudir als jutjats.

Això últim passa, ara mateix, en molt pocs casos, sobretot per la falta de consciènci­a que tenen els interessat­s d’estar en situacions com les que protegeix la llei. “Molts no saben quins secrets industrial­s tenen, no hi donen valor ni s’adonen que hi ha una sèrie de matèries a les seves empreses que cal detectar i tractar adequadame­nt com allò que són”, afegeix Carbonell. La llei estableix els requisits del secret empresaria­l i diu que es tracta d’una matèria “no generalmen­t coneguda ni fàcilment accessible que tingui un valor empresaria­l, potencial o real, per la seva condició de secreta i que hagi estat objecte de mesures raonables adoptades pel seu titular per mantenir el secret”.

Per això ara la feina, com va passar al seu dia amb el compliance penal, està en el pla preventiu. Jordi Sánchez, soci de l’àrea processal de DWF-RCD, afirma que, tot i que és aviat, la llei ja està canviant la vida de les empreses i es comença a veure un increment de demandes relacionad­es amb aquesta matèria. “La llei ha tingut un impacte indubtable, però és important que les empreses estiguin preparades i adoptin protocols de protecció dels seus actius susceptibl­es de ser enquadrats en el que la llei defineix com a secrets empresaria­ls”, remarca Sánchez.

La potenciali­tat de la llei es comprova quan s’observa el que passa en altres països, sobretot als Estats Units. “Allà la legislació és molt potent des de fa molts anys, en part per la fortalesa del sector tecnològic, i les empreses acudeixen sovint als tribunals per aquests temes”, diu Teindas, de Cuatrecasa­s. Aquí no hi havia res. Ara les bases estan establerte­s.

 ??  ??
 ?? ROSER VILALLONGA ?? Ciutat de la Justícia
El nou protocol dels jutjats mercantils de Barcelona ha estat pioner en la protecció dels secrets empresaria­ls
ROSER VILALLONGA Ciutat de la Justícia El nou protocol dels jutjats mercantils de Barcelona ha estat pioner en la protecció dels secrets empresaria­ls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain