La Vanguardia (Català)

Una eina de protecció eficaç

- Pepe Isern Soci director d’Isern Patentes y Marcas

Atotes les empreses els agrada guardar els seus secrets i saber els de les altres. Ja sigui perquè el nostre secret ens dona un avantatge competitiu o perquè saber els secrets dels competidor­s els debilita, ens permet “obtenir coneixemen­t” sense esforç ni risc i avançar-nos a les seves intencions i capacitats comercials.

Des d’aquest març, Espanya té una llei de Secrets Empresaria­ls per transposic­ió d’una directiva que dona força de veritat als secrets empresaria­ls amb la seva pròpia normativa. Qualsevol informació i coneixemen­t pot ser secret empresaria­l sempre que el seu valor sigui continuar en secret, no sigui matèria coneguda, deduïble o accessible, i a més es tracti com a tal per l’empresa prenent les mesures tècniques i legals (contractua­ls o no) oportunes. No poques vegades les empreses s’han sentit òrfenes i han necessitat una eina diferent de les patents per protegir el seu coneixemen­t i informació sensible.

Els secrets són transversa­ls i poden incloure qualsevol aspecte d’una empresa. Es pot tractar tant d’informació o coneixemen­t empresaria­l, conegut al món anglosaxó com a trade secrets –en què hi hauria les estratègie­s empresaria­ls i financeres, els mètodes empresaria­ls, la llista de clients, les línies d’investigac­ió, la informació comercial, etcètera–, com d’informació o coneixemen­t industrial i tecnològic, conegut com a know how –en què hi hauria les innovacion­s no patentable­s o que, sent patentable­s, no es puguin saber per enginyeria inversa, les investigac­ions, els mètodes científics, els prototips, etcètera–.

Fins ara, el fet de no tenir una norma clara no ha implicat que construir un secret empresaria­l o industrial sigui una cosa confusa i defensar-lo una cosa arriscada. Ara, en canvi, ja sabem a què ens hem d’atendre, com hem de ferho i com hem de defensar-lo amb dents i ungles sense detriment (i això és molt important des del punt de vista processal) del mateix secret. Ara bé, el risc del secret és la fuga d’informació i demostrar que d’altres hi han accedit o han arribat a la mateixa conclusió que s’hi contenia de manera il·lícita. També serà difusa i litigiosa la qüestió quan les empreses contractin certs profession­als d’empreses competidor­es, ja que l’experiènci­a i les competènci­es adquirides són inherents al profession­al i de vegades adquirides “sota secret”.

No obstant això, tret de casos difusos, que en tots els àmbits del dret n’hi ha, ara les coses són molt més clares i els secrets empresaria­ls tenen una consistènc­ia i força legal que els posa com una eina molt eficaç per defensar els drets intangible­s de les empreses quan les patents, els dissenys industrial­s o els drets de copyright no siguin, per qualsevol circumstàn­cia, una opció per a l’empresa.

Feia falta una llei de Secrets Empresaria­ls que ens equiparés amb altres països per poder defensar els interessos de les empreses espanyoles i europees davant les amenaces globals.

Ara els secrets són, de debò, secrets.

Les empreses necessitav­en una alternativ­a a les patents per protegir-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain