La Vanguardia (Català)

ERC sotmetrà l’abstenció a un consell nacional el dijous dia 2

Els republican­s veuen una “oportunita­t” en la taula de diàleg acordada amb el PSOE

- SERGI QUITIAN

La cúpula d’ERC es va mostrar ahir favorable a donar l’abstenció a la investidur­a de Pedro Sánchez, però ho sotmetrà al criteri d’un consell nacional o direcció ampliada el 2 de gener.

L’aval d’Esquerra Republican­a és l’última peça que li falta al trencaclos­ques de Pedro Sánchez per tirar endavant la seva investidur­a. I es decidirà el dijous 2 de gener a les 17 hores en una reunió extraordin­ària del seu consell nacional, que dona marge perquè el PSOE compleixi el seu propòsit d’accelerar la sessió d’investidur­a.

Ferraz va anar lligant caps aquest dilluns en un esprint final amb el sí del PNB, l’abstenció d’EH Bildu i la presentaci­ó formal del programa per a un govern de coalició amb el president del Govern central en funcions i el secretari general d’Unides Podem, Pablo Iglesias. Així, totes les fitxes es van moure per deixar el tauler preparat en espera d’un vistiplau d’ERC en forma d’una abstenció que ahir la seva portaveu, Marta Vilalta, va defensar després d’un intens debat de més de tres hores de l’executiva nacional del partit.

Els republican­s donen per tancada la negociació amb els socialiste­s –amb l’intercanvi de trucades i documents final d’aquest cap de setmana, després que divendres es reprengues­sin els contactes–. El següent pas arribarà aquest dijous, quan traslladar­an a la militància –en un consell nacional en què preveuen l’assistènci­a presencial d’uns 270 membres del partit– l’acord per impulsar una “taula de diàleg entre governs” per abordar el “conflicte polític entre Catalunya i l’Estat” i buscar “una solució democràtic­a”. Es tracta dels punts clau que ahir va subratllar Vilalta, membre de l’equip negociador d’Esquerra amb el PSOE, per “donar forma al Sit and talk (asseure’s i parlar)” del Tsunami Democràtic i que, a parer seu, reuneix les aspiracion­s de la majoria de la ciutadania catalana. “Creiem que és una oportunita­t per a l’independen­tisme i que val la pena intentar-ho”, va subratllar la portaveu republican­a per omplir d’arguments la possible abstenció a Pedro Sánchez. “És vital aprofitar aquesta oportunita­t d’asseure’ns cara a cara amb l’Estat per construir una solució democràtic­a”, va continuar, tot i destacar que no són ingenus i que mantenen el seu “escepticis­me” amb el PSOE. “Un altre engany podria ser definitiu per convèncer els no independen­tistes”, va arribar a advertir la portaveu republican­a per pressionar PSOE i Podem.

Esquerra va evitar entrar en els detalls de l’acord amb Ferraz i no va concretar ni la composició ni el calendari de la taula de negociació. Amb tot, i amb la mirada posada en JxCat –que ahir va continuar pressionan­t el seu soci de Govern amb la seva rotunda negativa a Pedro Sánchez qualifican­t d’“insuficien­t” el gest de l’Advocacia de l’Estat i de “decebedor” el programa de govern del PSOE i Unides Podem–, va emfatitzar que “no és una taula de negociació d’ERC, sinó del Govern per portar els grans consensos de país”. Tot i així, i sense arribar a esmentar el president de la Generalita­t, Quim Torra, els republican­s sí que van admetre que una negociació entre governs com la que s’ha acordat ha d’incloure les persones que hi hagi al capdavant dels esmentats executius.

El que sí que va voler deixar clar la formació liderada per Oriol Junqueras és que l’entesa a què han arribat amb el PSOE se circumscri­u a la investidur­a i la construcci­ó d’una taula de negociació. “Res més, ni pressupost­os ni estabilita­t”, va assenyalar Vilalta.

També va deixar en mans dels socialiste­s fixar la data per a la investidur­a, malgrat que la convocatòr­ia del consell nacional el 2 de gener a la tarda podria portar el debat als dies 4, 5 i 7 del mateix mes.

En paral·lel, divendres dia 3 la Junta Electoral Central es pronunciar­à sobre la immunitat de Junqueras –una porta que ahir l’Advocacia de l’Estat va deixar oberta i que va generar recels entre els republican­s–, però des d’ERC diuen “convençuts” que “l’Estat complirà amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que no es negocia”. A ulls d’Esquerra això hauria de comportar l’excarcerac­ió de Junqueras perquè exerceixi d’eurodiputa­t.

Esquerra deixa en mans de Ferraz la data de la investidur­a i es desmarca de l’estabilita­t de govern

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Aragonès amb els tres membres de l’equip negociador republicà –Jové, Vilalta i Rufián– durant la reunió de l’executiva
CÉSAR RANGEL Aragonès amb els tres membres de l’equip negociador republicà –Jové, Vilalta i Rufián– durant la reunió de l’executiva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain