La Vanguardia (Català)

L’Advocacia de l’Estat avala que Junqueras sigui eurodiputa­t

L’escrit admet la immunitat del líder d’ERC però demana que la Cambra l’hi retiri

- CARLOTA GUINDAL

L’esperat informe de l’Advocacia de l’Estat advoca perquè el líder d’ERC pugui recollir l’acta al Parlament Europeu fins que sigui inhabilita­t, amb suplicator­i previ o per la JEC.

L’Advocacia de l’Estat finalment va presentar el seu escrit davant el Tribunal Suprem (TS) sobre l’abast de la immunitat d’Oriol Junqueras després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). En un text de setze folis signat per l’advocada responsabl­e de l’àmbit penal i encarregad­a del judici del procés, Rosa María Seoane, fa una fina feina d’equilibris entre dret i política. D’una banda, afavoreix la reclamació d’ERC i informa a favor que el líder d’aquest partit, Oriol Junqueras, condemnat per sedició, pugui anar al Parlament Europeu i no només per donar compliment dels mers tràmits sinó perquè pugui exercir la seva funció com a europarlam­entari. L’Advocacia interpreta que la immunitat, definida amb la doctrina ara fixada per Luxemburg, no deixa capacitat de maniobra per a cap altra opció.

Ara bé, Seoane deixa diverses pedres al camí. I la primera és que està a favor d’aquesta petició de Junqueras, però només fins que la Junta Electoral Central (JEC) informi el Parlament Europeu de la incompatib­ilitat que té per exercir el seu càrrec perquè està condemnat en ferm a tretze anys de presó i inhabilita­ció. De fet, la JEC es reuneix el 3 de gener per prendre una decisió sobre la qüestió després d’un recurs interposat pel PP. I, en cas que el TS estimés la seva petició, i mentre no arribés l’anul·lació de l’acta electoral de Junqueras, l’advocada reclama a la sala que sol·liciti “com més aviat millor al Parlament Europeu que suspengui” la seva immunitat.

La pretensió de l’Advocacia és que el Tribunal Suprem mantingui paralitzad­a la suspensió de la inhabilita­ció del líder independen­tista català fins que el Parlament Europeu comuniqui la retirada de la seva immunitat, ja que hi ha una condemna ferma. A la pràctica, si la Junta resol en aquest sentit, caldria esperar la resolució del Parlament Europeu que deixi fora el líder d’ERC, tal com exigeix la llei. L’advocada de l’Estat, però, va més enllà. Per fer el pas previ perquè Junqueras pugui anar a l’Eurocambra, caldria que recollís l’acta i jurés la Constituci­ó davant la JEC. Per a aquest pas es reclama que se li permeti sortir de la presó però sota “mesures de custòdia”.

I quan el president d’ERC hagi d’anar al Parlament Europeu, l’Advocacia demana al Suprem que busqui la manera que pugui complir la seva funció parlamentà­ria però sense posar en risc la sentència condemnatò­ria, és a dir, evitant una possible fugida.

L’Advocacia deixa clar que la sentència del TS sobre el procés “és plenament vàlida i de cap manera és procedent anul·lar-la com a conseqüènc­ia dels pronunciam­ents de la sentència del TJUE”, tal com reclamava la defensa de Junqueras. Explica que el líder republicà no es va proclamar eurodiputa­t fins al 14 de juny, dos dies després que s’acabés el judici, i per tant no té sentit anul·lar-lo. Alhora indica que el TJUE afirma que no hi havia cap impediment per dictar sentència mentre s’esperava una resolució europea. “En suma, la sentència del 14 d’octubre del 2019 s’ha dictat amb estricta observança de les normes essencials del procedimen­t penal i en res no ha impedit o obstaculit­zat la immunitat declarada per la sentència del TJUE”, recull l’escrit.

A més de defensar l’actuació del TS, Seoane fa una crítica al TJUE perquè creu que fa una interpreta­ció

Seoane reclama que el polític sigui custodiat per recollir l’acta i exercir com a diputat fins a la inhabilita­ció

“innovadora i complexa”, que té “difícil conciliaci­ó amb el tenor literal de l’acta electoral del 20 de setembre del 1976 o amb les remissions al dret nacional del protocol número 7”. De fet, explica que el TS s’havia “acomodat” a la doctrina que el TJUE havia proclamat fins ara. És aquest gir que hi ha hagut arran de la sentència de Junqueras el que obliga, segons l’Advocacia, a reinterpre­tar l’abast de la immunitat d’un europarlam­entari.

El tribunal presidit per Manuel Marchena ja té tots els informes sobre la taula. Tant la Fiscalia com l’acusació popular representa­da per Vox s’oposen a permetre que Junqueras pugui anar a buscar l’acta d’eurodiputa­t i demanen que s’executi la inhabilita­ció fixada per sentència. El tribunal està estudiant la sentència del TJUE des del mateix 19 de desembre que es va fer pública, tot i que no serà fins a la setmana que ve quan es reuneixin per deliberar el contingut dels escrits de les parts, segons afirmen fonts jurídiques.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Una manifestan­t s’encara a la policia en una protesta convocada pels CDR contra Esquerra
XAVIER CERVERA Una manifestan­t s’encara a la policia en una protesta convocada pels CDR contra Esquerra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain