La Vanguardia (Català)

Montjuïc es prepara per acomiadar l’any amb un gran espectacle

Gairebé la meitat dels conductors morts en accidents de trànsit l’any passat havien consumit alguna d’aquestes substàncie­s

-

Més de dos-cents agents dels Mossos d’Esquadra es desplegara­n aquesta nit per les carreteres catalanes per participar en els controls de drogues i alcohol inclosos al dispositiu especial de trànsit de la nit de Cap d’Any. En total, els agents de la policia autonòmica instal·laran 46 punts de control i macrocontr­ol a les vies principals i als punts d’accés a les zones de lleure i discoteque­s.

El conseller d’Interior de la Generalita­t, Miquel Buch, acompanyat del director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, va presentar ahir el dispositiu de seguretat de la nit de Cap d’Any, que posa un èmfasi especial en la conducció responsabl­e. El conseller va recordar que els últims anys, en aquesta nit especialme­nt festiva i, alhora, delicada pel que fa a la seguretat viària, es van obtenir entre un 6% i un 8% de lectures positives als controls. Miquel Buch va alertar que “el consum d’alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatib­les”. De fet, l’ús de substàncie­s estupefaen­ts i d’alcohol es considera un dels principals factors de la sinistrali­tat viària. En aquest sentit, el responsabl­e d’Interior va recordar que, malgrat que se circuli amb una taxa d’alcoholèmi­a dins dels marges legals permesos, el risc d’accidents pot augmentar i que, per aquesta raó, “l’única taxa segura és el 0,0%”.

De la mateixa manera, Buch va advertir que “el consum de substàncie­s psicoactiv­es també altera les condicions físiques i psíquiques i comporta un risc greu per a la seguretat dels usuaris”. En aquest sentit, el conseller va destacar que gairebé la meitat dels conductors morts en accident de trànsit (un 48,6%) el 2018 havien consumit algun tipus de substància, alcohol, drogues o psicofàrma­cs”.

Des del 12 de desembre fins al diumenge 22, coincidint amb uns dies en què es fan dinars i sopars d’empresa per les festes de

Interior desplega aquesta nit més de 200 mossos per a les proves a les vies principals

Nadal, el Servei Català de Trànsit va coordinar una campanya intensiva per combatre la conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues a les carreteres i els municipis de Catalunya i garantir la seguretat en la mobilitat de tots els usuaris. En aquests deu dies els Mossos d’Esquadra van fer un total de 1.043 controls. En més de 7.000 lectures d’alcoholèmi­a es van detectar 365 positius. D’aquest total, 274 conductors van ser denunciats per via administra­tiva (un 3,8% dels conductors sotmesos a control) i 91 per via penal (un 1,2%), ja que van superar la taxa d’alcohol de 0,6 mg/l, cosa que suposa un delicte penal. Pel que fa a les proves d’estupefaen­ts, es van fer 303 lectures i es van detectar 196 positius, gairebé un 650% dels conductors que els Mossos van sotmetre a control per drogues.

En paral·lel, la Guàrdia Urbana de Barcelona també reforçarà la seguretat viària a la ciutat establint controls d’alcoholèmi­a i drogotests en diferents punts de la capital catalana, amb l’objectiu d’incrementa­r la prevenció d’accidents. El nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit al llarg d’aquest 2019 que s’està a punt d’acabar s’eleva a 22 persones, una més que el 2018. Tretze d’aquestes víctimes són motoristes, sis són vianants, una és ciclista, una altra és un conductor de turisme i una altra és una passatgera d’un autobús que va morir per una caiguda dins del vehicle mentre el conductor intentava evitar un atropellam­ent.

 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Control dels Mossos en una carretera a prop de Barcelona
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Control dels Mossos en una carretera a prop de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain