La Vanguardia (Català)

Torra diu que sense referèndum no hi ha solució per a Catalunya

El president diu que “no hi ha cap solució” que no passi per l’ “autodeterm­inació”

- MAITE GUTIÉRREZ

El discurs de Cap d’Any del president va denunciar el “judici farsa” de l’1-O i va avisar que només un referèndum solucionar­à la crisi catalana. Segons Torra, la resta són “pedaços” i un “autoengany”.

Just quan ERC esgota els terminis per decidir si facilita la investidur­a de Pedro Sánchez, el president de la Generalita­t, Quim Torra, rebutja tota possibilit­at de diàleg amb el Govern central si no reconeix abans “el dret d’autodeterm­inació” de Catalunya i el seu “exercici”. En el seu missatge institucio­nal de Cap d’Any, que va coincidir amb la reunió de l’executiva dels republican­s per valorar l’escrit de l’Advocacia de l’Estat sobre Oriol Junqueras, Torra va supeditar qualsevol negociació sobre el conflicte català a la celebració d’un referèndum sobre la independèn­cia. “Sense un compromís per donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya, no hi ha diàleg honest, sinó tan sols una voluntat de tapar forats amb pedaços caducs”, va assenyalar des de la seu del Govern.

El programa de govern presentat per Sánchez i Pablo Iglesias no entra en detalls sobre la qüestió catalana i es limita a afirmar que el pròxim executiu, si s’arriba a formar, abordarà “el conflicte polític català impulsant una via política a través del diàleg, la negociació i l’acord entre les parts que permeti superar la situació actual”, un diàleg que, segons Torra, hauria d’anar precedit d’un “reconeixem­ent” sobre Catalunya, amb “bilaterali­tat i respecte als subjectes polítics amb drets i deures”. “No hi ha una solució real per a Catalunya que no impliqui reconèixer el dret d’autodeterm­inació i el seu exercici”, va insistir el president. La resta, va afirmar, és “enganyar-nos a nosaltres mateixos”.

Per al president del Govern, a Catalunya no hi ha cap “problema de convivènci­a ni de banderes”, sinó “de drets, de benestar, de progrés i de justícia” que cal resoldre “pensant en les generacion­s futures, i no en les pròximes eleccions”. Aquest progrés, va assenyalar, només arribarà amb la independèn­cia de Catalunya.

En el seu missatge, Torra es va esforçar per culpar el Govern central de la situació financera de Catalunya i de la falta d’inversions en polítiques socials. Els catalans no poden disposar de tots els seus diners, va assenyalar el president, i això frena el seu avenç. “Sense el finançamen­t que som capaços de generar els catalans com a resultat del nostre treball, no podem dotar l’administra­ció dels serveis públics que correspone­n a aquest esforç”, va assegurar. Amb tot, es va comprometr­e a fer que el Govern posi les polítiques d’habitatge, l’educació, la salut o l’equilibri territoria­l entre les seves prioritats aquest 2020 –en un recent ple al Parlament, Torra va reconèixer que el procés i la “situació d’excepciona­litat” han centrat la major part del temps i esforç de l’Executiu–.

En el seu balanç del 2019, el president va assenyalar que els catalans han viscut en una “democràcia segrestada” i va assegurar que no pensa acatar la inhabilita­ció, pendent ara del recurs que ha interposat davant el Tribunal Suprem i de la decisió de la Junta Electoral Central davant les peticions del PP i Cs. “No permetré ni acceptaré que un tribunal –i encara menys una junta política– suplanti la sobirania dels catalans”, va concloure.

Aquest mateix cap de setmana, el president lamentava en un grup de missatgeri­a privat que no tots els membres del seu partit li donin suport en aquest tema i ja parlin de la seva possible substituci­ó com a cap de l’Executiu català, un fet que va qualificar de “penós”.

El president va tornar a exigir la llibertat d’Oriol Junqueras i la “nul·litat” del judici del procés. També va mostrar el seu suport als membres dels CDR detinguts per presumpte terrorisme, alguns dels quals han estat posats en llibertat provisiona­l sota fiança els últims dies després d’un canvi de criteri de la Fiscalia sobre la tinença d’explosius.

El president de la Generalita­t assegura que no acatarà la inhabilita­ció, pendent del Suprem

 ?? RUBEN MORENO / LVE ?? El president de la Generalita­t, Quim Torra, durant el missatge institucio­nal de Cap d’Any
RUBEN MORENO / LVE El president de la Generalita­t, Quim Torra, durant el missatge institucio­nal de Cap d’Any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain