La Vanguardia (Català)

Bolívia agreuja la crisi amb Espanya fent fora dos diplomàtic­s

El govern d’Espanya respon amb l’expulsió de tres representa­nts bolivians

-

Espanya respon amb l’expulsió de tres representa­nts bolivians. El Govern de Bolívia, que acusa Madrid de perjudicar la seva sobirania, també ha fet fora l’ambaixador­a de Mèxic.

Encreuamen­t d’expulsions de diplomàtic­s i dures acusacions entre Bolívia i Espanya. El Govern bolivià va donar ahir 72 hores per abandonar el país andí a l’ambaixador­a de Mèxic al país, a l’encarregad­a de negocis d’Espanya i al cònsol espanyol després de ser declarats persones no grates.

En resposta a aquest “acte hostil”, el govern d’Espanya va anunciar que, en reciprocit­at, expulsava tres diplomàtic­s bolivians i va qualificar de “calúmnia” les insinuacio­ns sobre “una suposada voluntat d’ingerència en els assumptes polítics interns de Bolívia”.

La decisió de La Paz, anunciada per la mateixa presidenta interina, Jeanine Áñez, arriba després del confús incident succeït divendres durant la “visita de cortesia” dels diplomàtic­s espanyols a la residència de l’ambaixador­a mexicana.

“El Govern constituci­onal que presideixo ha decidit declarar persones non grates l’ambaixador­a de Mèxic a Bolívia, María Teresa Mercado, l’encarregad­a de negocis d’Espanya a Bolívia, Cristina Borreguero [primera en l’escalafó diplomàtic, per estar l’ambaixador, Emilio Pérez, oficialmen­t de vacances], el cònsol d’Espanya a Bolívia, Álvaro Fernández, i el grup dels presumptam­ent diplomàtic­s encaputxat­s i armats”, va assenyalar Áñez, que els va acusar de danyar “greument la sobirania i la dignitat del poble i del govern constituci­onal de Bolívia”.

En aquest sentit, va assegurar que “la conducta hostil mostrada en intentar entrar de forma subreptíci­a i clandestin­a a la residència de Mèxic a Bolívia desafiant els oficials policials bolivians són fets que no podem deixar passar”.

Espanya s’ha vist implicada en la pugna que manté el Govern interí bolivià i l’Estat mexicà després que el president Andrés Manuel López Obrador atorgués al novembre asil polític a l’expresiden­t bolivià, Evo Morales. El mandatari va renunciar al seu càrrec enmig d’unes qüestionad­es eleccions i després que les forces armades el retiressin el seu suport després de setmanes de protestes.

La Paz ha acusat els diplomàtic­s espanyols d’intentar treure els nou membres del Govern de Morales refugiats a la residència de l’ambaixador­a mexicana, una cosa que el ministeri d’Exteriors ha negat rotundamen­t assegurant que la seva presència va ser “exclusivam­ent de cortesia”.

El xoc amb les autoritats bolivianes va tenir lloc al final de l’esmentada visita, quan els vehicles en els quals van arribar Borreguero i Fernández no van poder tornar fins a la residència de l’ambaixador­a ja que la policia que custodia l’edifici ho va impedir, presumptam­ent perquè hi havia persones encaputxad­es a dins i “presumible­ment armades”, segons La Paz.

Imatges d’una cadena de televisió local van mostrar un dels suposats escortes espanyols com baixava del vehicle amb el rostre tapat i s’encarava amb un agent bolivià. Diversos veïns van acusar els agents espanyols d’intentar treure els nou asilats, acusats per la justícia boliviana de delictes de terrorisme, sedició, revolta armada i frau electoral [amb arguments, en tot cas, poc sòlids]. El setge policial es va mantenir, els vehicles diplomàtic­s espanyols no van poder passar i els diplomàtic­s van haver de sortir en un cotxe que, més d’una hora després, va enviar la cancelleri­a boliviana.

Davant aquests successos, el Ministeri d’Exteriors espanyol va anunciar dissabte l’obertura d’una investigac­ió sobre els fets. Entre el personal diplomàtic bolivià expulsat d’Espanya hi ha un agregat de negocis, un de militar i un altre de policial. Com La Paz, Madrid també els ha donat un termini de 72 hores per abandonar el país.

La Paz els declara persones no grates i els dona 72 hores per sortir del país acusant-los de danyar la seva sobirania

 ?? DAVID MERCADO / REUTERS ?? La presidenta interina de Bolívia, Jeanine Áñez (a la dreta de la imatge), mira la cancellera Karen Longaric en una roda de premsa a La Paz
DAVID MERCADO / REUTERS La presidenta interina de Bolívia, Jeanine Áñez (a la dreta de la imatge), mira la cancellera Karen Longaric en una roda de premsa a La Paz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain