La Vanguardia (Català)

Mirada a l’esquerra

- Jordi Juan Vicedirect­or

La maquinària socialista ha tornat a donar un cop d’efecte per provar de frenar el desgast que estava patint la imatge d’un Pedro Sánchez excessivam­ent presoner de la negociació amb ERC. Ho escrivíem dilluns: l’agonia d’un pacte que no s’acabava de concretar estava passant factura a un PSOE sotmès a l’intens assetjamen­t d’una forta campanya política i mediàtica. La imatge d’un Executiu en funcions lliurat a les peticions de l’independen­tisme “que vol trencar Espanya” és una càrrega difícil de suportar si no es pot contrarest­ar amb accions concretes.

La presentaci­ó del programa de govern entre el PSOE i Unides Podem i l’acord amb el PNB i Bildu han servit perquè els socialiste­s recuperin el protagonis­me perdut en les últimes dates i situen tota la pressió en el camp d’ERC. La pilota és ara a la teulada dels republican­s. Ells han de decidir el 2 de gener si s’abstenen i faciliten el programa de govern acabat de presentar o tot salta pels aires i es tornen a convocar eleccions.

El programa presentat ahir és un evident gir a l’esquerra com els especialis­tes de La Vanguardia analitzen en pàgines interiors i generarà, no ho dubtin, un terratrèmo­l en l’opinió pública. Pujada impositiva a les rendes més altes, derogació parcial de la reforma laboral, regulació dels lloguers o eliminació del còmput de l’assignatur­a de Religió a les escoles són algunes de les decisions més importants.

Caldrà veure després com es conjuguen les promeses amb la realitat, perquè hi ha tants compromiso­s d’augment d’inversions en cultura, educació, medi ambient o polítiques socials que és impossible que la caixa doni per a tant. Veurem també si les dues formacions que han cisellat aquest acord tindran prou suport polític al Congrés per dur a terme totes les reformes anunciades. De moment, és molt important destacar el suport dels nacionalis­tes bascos, que s’ha fet públic el mateix dia en què es presentava el programa.

Però perquè els números surtin és necessària l’abstenció d’una Esquerra dubitativa que, ara sí, ha de pronunciar-se de forma clara en un sentit o un altre. Arriba l’hora de la veritat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain