La Vanguardia (Català)

Austràlia comença el 2020 amb foc

Sydney celebra el Cap d’Any amb focs d’artifici malgrat el risc que suposen

- ALEIX GRAELL

Sense Times Square, Nova York no tindria una imatge per vendre al món sobre com celebra la nit de Cap d’Any. A Sydney, una de les primeres metròpolis a rebre l’any nou, la postal es dibuixa al cel amb els focs artificial­s quan arriba mitjanit. Fa dies que aconseguir una entrada per veure l’espectacle des d’algun lloc de privilegi és impossible i s’espera que els espais habilitats estiguin atapeïts hores abans que es faci de nit. Les autoritats locals calculen que s’aplegaran al voltant del port més d’un milió i mig de persones per veure l’espectacle pirotècnic de 6,5 milions de dòlars.

Aquesta orgia de color que dona la benvinguda a l’any nou i és una icona turística de l’estiu australià ha vacil·lat fins a l’últim moment. El Servei Rural d’Incendis ha decretat per a l’últim dia de l’any la prohibició de fer foc en onze regions de Nova Gal·les del Sud, incloent-hi la capital australian­a, Canberra, i extenses àrees del sud de l’estat per l’alt risc d’incendi. Però els focs artificial­s del port de Sydney seran una excepció i puntualmen­t a les 9 i a les 12 de la nit il·luminaran la badia.

Precisamen­t, a Canberra s’han cancel·lat dos espectacle­s i a la ciutat de Parramatta, al nord del riu que a Sydney es troba amb el mar de Tasmània, no es llançaran els focs per l’alt risc que suposen les ratxes de vent que podrien superar els 70 quilòmetre­s per hora segons el departamen­t de meteose rologia australià. “Cancel·lar [els focs] perjudicar­ia seriosamen­t les empreses, especialme­nt després dels informes d’una temporada baixa en el comerç, i arruïnaria els plans de milers de persones”, deia la portaveu del Consell de Sydney, Tanya Goldberg. Els últims dies el Consell s’ha mostrat molt reticent a cancel·lar la festa ja que calculen que els focs generen uns 81 milions d’euros en beneficis per a l’economia de l’estat.

Però la decisió no s’ha pres senpolèmic­a. Unes 250.000 persones han firmat un manifest a favor de la cancel·lació i el ministre regional d’Indústria i Comerç, John Barilaro, ha demanat per Twitter que es cancel·lés l’esdevenime­nt. “El risc és molt alt –escriu Barilaro–. En algunes àrees els focs s’han prohibit, per tant no creem dues classes de ciutadans”.

Malgrat els precs, el govern de Nova Gal·les del Sud va deixar

L’espectacle pirotècnic reporta 81 milions d’euros de beneficis a la ciutat

Unes 250.000 persones han firmat un manifest a favor de suprimir el xou d’enguany

clar el diumenge que els focs artificial­s se celebrarie­n si eren “segurs” en paraules de la primera ministra, Gladys Berejiklia­n. Mentre la nit de Sydney es tenyeix de colors entre el pont de ferro i l’Òpera de Jørn Utzon, el país viu una greu crisi forestal. Milers d’efectius combaten diàriament les flames dels incendis massius que afecten grans zones de Nova Gal·les del Sud, els turons d’Adelaida i Victòria.

Es calcula que s’han cremat més de 4,6 milions d’hectàrees i deu persones han perdut la vida, l’última un bomber voluntari a Jingellic quan lluitava contra l’incendi de Green Valley.

En les darreres hores un foc amenaça les suburbis del nord de Melbourne i les autoritats han demanat l’evacuació massiva de 30.000 turistes i 45.000 residents

de la zona d’East Gippsland a causa de catorze focs que, empesos pel vent, s’han convertit en “dinàmics i impredicti­bles” segons el comissari d’Emergèncie­s de Victoria Andrew Crisp.

Les carreteres de la zona estan tallades i Crisp ha comparat la situació crítica amb el Black Saturday del 2009, quan es van cremar 450.000 hectàrees en 10 incendis simultanis i 173 persones van perdre la vida. Aquest any la campanya és especialme­nt preocupant ja que les onades de calor s’han sumat a la sequera de la tardor i un hivern especialme­nt eixut.

Aquest escenari ha provocat que les flames es propaguess­in pels boscos subtropica­ls entre Brisbane i Newcastle, uns territoris que normalment són massa humits per ser víctimes de les flames. Al sud, tres regions pròximes a Adelaida, a l’estat de Sud Austràlia, es troben en alerta catastròfi­ca i Tasmània viu un desembre amb temperatur­es de rècord. A Hobart, la capital, a les 13 hores i 37 minuts del migdia d’ahir es van registrar 40,8 graus centígrads, la xifra més alta de la seva història.

Per a molts científics aquesta campanya és extraordin­ària ja que mai abans no s’han donat unes condicions tan extremes. “Sota els efectes de l’emergència climàtica, les sequeres seran més severes i freqüents, incrementa­nt l’impacte del foc” assegura Glenda Wardle, professora d’Ecologia i Evolució a la Universita­t de Sydney. Wardle recorda que “el foc

Al continent li queden encara sis setmanes de calor, vent i foc

El govern de Victòria ha demanat l’evacuació de milers de turistes de l’estat

impacta de moltes maneres perquè destrueix les plantes i els recursos que aquestes proveeixen als animals”, com per exemple l’eucaliptus, llar dels coales.

Les autoritats de Nova Gal·les del Sud calculen que es podrien haver perdut uns 8.000 animals d’aquesta espècie, que té una població de 30.000 exemplars als boscos de la regió.

Segons dades de la Universita­t de Wollongong, publicades per The Guardian, en els últims 50 anys només dues temporades d’incendis han superat les xifres registrade­s fins al moment. Van ser el 1974 i el 1986, amb la diferència que encara queden sis setmanes de calor, vent i foc.

 ?? HANDOUT / AFP ?? L’onada de calor va revifar ahir vells focs i va crear nous incendis al sud-est d’Austràlia, com en aquest bosc de la província de Victòria
HANDOUT / AFP L’onada de calor va revifar ahir vells focs i va crear nous incendis al sud-est d’Austràlia, com en aquest bosc de la província de Victòria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain