La Vanguardia (Català)

L’erosió del poder

- Valentín Popescu

Després de 18 anys ininterrom­puts governant, Recep Tayyip Erdogan i l’AKP van notar l’any passat els primers i molt clars signes que gairebé quatre lustres d’un poder cada vegada menys democràtic els està desgastant. Les derrotes electorals –la més important la pèrdua d’Istanbul–; el descens de votants en els referèndum­s de la reforma constituci­onal; i sobretot el creixent declivi de la fe en el duo Erdogan/AKP a les enquestes demoscòpiq­ues de finals del 2019, han estat símptomes clars de què tant l’oferta ideològica de l’AKP, com el carisma polític d’Erdogan convencen cada vegada menys el poble turc. I ara, com un pas més en aquest procés de desgast, dos antics col·laboradors íntims d’Erdogan se li enfronten públicamen­t creant sengles partits per disputar-li el poder,

Els dissidents són l’excap de govern, Ahmet Davutoglu, i Ali Babacan, antic ministre d’Economia i Exteriors. Tots dos van ser defenestra­ts per Erdogan, més per discutir-li un poder il·limitat que per discrepànc­ies ideològiqu­es o estratègie­s polítiques. Ara Davutoglu ja ha fundat el Partit del Futur alhora que Babacan estava ultimant a finals de l’any passat el registre d’un altre partit. Malgrat les friccions personals, a les acaballes del 2019 Erdogan va intentar reconcilia­r-se amb Babacan i Davutoglu i impedir així la fundació d’ambdós partits, però tots dos van rebutjar els avenços del president.

Les ofertes polítiques dels dos exministre­s són molt similars i es pot dir que entre totes dues inclouen tot l’horitzó polític del país. Davutoglu aspira a captar al sector dels més conservado­rs i creients que se

L’oferta ideològica de l’AKP i el carisma polític d’Erdogan convencen cada cop menys el poble turc

sent decebut per les tendències imposades per Erdogan; i Babacan apel·la els votants liberals i europeiste­s, decebuts per la marxa de l’AKP.

Davutoglu no sols s’ha avançat cronològic­ament a Babacan, sinó que ja ha enrolat al seu bàndol figures prominents de la vida política i financera del país, com Umit Yardin (exambaixad­or a Moscou, Teheran i Viena), Ibrahim Turhan (exdirector de la Borsa d’Istanbul) o Selim Temurci, durant molts anys president i factòtum de l’AKP d’Istanbul.

El punt feble del Partit del Futur el constituei­x la minoria kurda del país, contra la qual Davutoglu va aplicar durant anys al Govern una política duríssima i tan intolerant que va agreujar l’oposició armada dels nacionalis­tes kurds. Però avui dia els kurds odien encara més Erdogan.

En aquests moment l’espectre electoral turc es perfila com una lluita a tres bandes: la del poder, format per l’AKP i els ultranacio­nalistes del MHP; la dels kemalistes del CHP, aliats al Parlament amb l’HDP, partit dels kurds legalistes; i el dels dissidents de Davutoglu i Babacan, que han de passar encara la prova de foc de les urnes. I queda el partit conservado­r nacionalis­ta Iyi, la massa de seguidors del qual és absolutame­nt insuficien­t per assolir una majoria absoluta però suficient per decantar eventualme­nt la victòria en una de les tres opcions esmentades.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain