La Vanguardia (Català)

Zelenski defensa el retorn dels que van disparar al Maidan

“He aconseguit que tornin els vius, i això és el més important”

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va sortir al pas de les crítiques que està rebent al país després de l’intercanvi de presoners de guerra més gran (200) dels dos últims anys entre el Govern que comanda i els separatist­es prorussos del Donbass. El principal objectiu era “portar vius” els ucraïnesos, cosa que va situar per sobre de mantenir a la presó cinc expolicies de les forces especials Berkut acusats de disparar contra civils durant les protestes del Maidan del 2014 (en referència a la plaça de la Independèn­cia de Kíev on es congregave­n els manifestan­ts).

Zelenski també va assenyalar que amb l’intercanvi de presoners de diumenge passat s’ha completat la primera part de l’acord assolit a París el 9 de desembre, durant la cimera de l’anomenat Quartet de Normandia, un grup informal format pels líders d’Ucraïna i Rússia (Zelenski i Vladímir Putin), amb la mediació dels de França i Alemanya (Emmanuel Macron i Angela Merkel), per trobar una solució a la guerra.

“Vull donar les gràcies a tots els líders del Quartet de Normandia. Tot al que ens vam comprometr­e en aquesta qüestió s’ha complert”, va dir Zelenski quan a última hora de diumenge va rebre a l’aeroport de Borispol els 76 ucraïnesos alliberats per les autoprocla­mades Repúblique­s Populars de Donetsk (RPD) i Luhansk (RPL). El seu Govern en va lliurar 127.

L’èxit, tot i això, no és compartit per tothom a Ucraïna. Els insatisfet­s van fer piquets a la capital ucraïnesa. Entre els crítics hi ha el predecesso­r de Zelenski a la presidènci­a, Petró Poroixenko. Segons explica, “la decisió de les autoritats trenca els últims fils per castigar els criminals”. Sent president, Poroixenko va exigir portar a judici els acusats, però gairebé sis anys després el cas continua obert.

El diari de Moscou Nezavíssim­aia Gazeta analitzava ahir en el balanç d’aquest any l’arribada de Zelenski al poder i l’aclaparado­ra victòria (73,22 %) davant Poroixenko el mes d’abril passat. “Tots els ucraïnesos entenien per què: amb Poroixenko la guerra semblava no tenir fi i la població volia la pau”.

Per a Zelenski, el més prioritari no era aquest afer que feia tant de temps que estava estancat. “Hem recollit els nostres herois. Per a nosaltres, la prioritat és que la nostra gent torni”, va explicar. “Respecto els pares i familiars que van perdre éssers estimats al Maidan. Lamentable­ment, no podem recuperar els que ja no són aquí. Però podíem recuperar els que són vius. Per què no hi ha hagut condemnes per als Berkut és una cosa que investigar­em. Això no afectarà el cas del Maidan, al qual posarem fi”, va prometre. “Si no els haguéssim lliurat, no tindríem aquí els nostres nois que han defensat Ucraïna. He aconseguit que tornin els vius, i crec que això és el més important”, va sentenciar. La principal promesa de Zelenski, que era un conegut actor còmic sense experiènci­a política abans de les eleccions, va ser posar fi a una guerra amb més de 13.000 morts. Decisions com l’adoptada per aconseguir l’intercanvi de presoners, que va reconèixer com a “política”, però a la qual el seu antecessor no va estar disposat, demostren la seva determinac­ió.

L’intercanvi de presoners compleix la primera part de l’acordat pel Quartet de Normandia a París

 ?? SERGEI CHUZAVKOV / AFP ?? Un combatent ucraïnès alliberat pels russos durant l’intercanvi saluda des de l’interior d’un autobús
SERGEI CHUZAVKOV / AFP Un combatent ucraïnès alliberat pels russos durant l’intercanvi saluda des de l’interior d’un autobús

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain