La Vanguardia (Català)

Kurz pacta a Àustria un govern amb els Verds

- VIENA

El principal partit del centredret­a austríac, el Partit Popular, i el partit dels Verds, haurien tancat un pacte que suposaria la tornada de Sebastian Kurz al poder i el final de l’actual període de provisiona­litat. Kurz, de 33 anys, es va embarcar al novembre en negociacio­ns amb els Verds després d’encapçalar el partit més votat. La formació ecologista, per la seva part, torna al Parlament després de dos anys d’absència per divisions dins el moviment verd.

Kurz va dir aquest cap de setmana que els negociador­s “no han creuat la línia d’arribada”, però han aclarit els obstacles que impedien la formació de govern. Segons l’excancelle­r, queda només una reunió per afinar el pacte. L’Agència Austríaca de Notícies va informar ahir que els negociador­s es reuniran per concloure les negociacio­ns el primer dia de gener. Els Verds han previst també per a dissabte un congrés perquè les bases ratifiquin l’acord.

Els dos partits sumen 97 escons en un Parlament amb 183 diputats. Quan torni al Govern, Kurz prendrà el ceptre de primer ministre més jove a la finlandesa Sanna Marin, de 34 anys. El nou govern, si finalment conclou el pacte, serà molt diferent del que mantenia el Partit Popular amb la formació d’extrema dreta Partit de la Llibertat. Kurz va dirigir aquest govern durant 17 mesos, fins al maig passat. Aquell mes va transcendi­r que el líder del partit ultradretà, Heinz-Christian Strache, va acceptar favors d’un inversor rus per influir en la política austríaca (com es va poder veure en un vídeo gravat a Eivissa sense el coneixemen­t de Strache). El Parlament va votar aleshores una moció de censura contra Kurz que el va obligar a avançar eleccions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain