La Vanguardia (Català)

Refundació socialdemò­crata

L’acord PSOE-Unides Podem posa l’accent en els drets sociolabor­als i rectifica l’ortodòxia neoliberal

- PEDRO VALLÍN

Damunt el paper, l’acord signat ahir per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias és una edició corregida i ampliada del pacte pressupost­ari a què van arribar socialiste­s i liles el 2018, i recupera l’ambició d’aquell text que els mesos havien anat descolorin­t. El tarannà general de l’acord de govern, amb una incidència especial a recuperar drets sociolabor­als i polítics, suposa un retorn del PSOE als seus principis socialdemò­crates, abandonats pel tercerisme imposat per Tony Blair als anys noranta, però també una domesticac­ió cap a la realpoliti­k dels principis més ambiciosos d’Unides Podem. Es tracta d’un pacte que diumenge al vespre els seus dos signants tenien molt avançat i que ara ja està tancat, per bé que s’ha vist entelat per la decisió de no permetre la presència de redactors de premsa ni preguntes en la formalitza­ció de la rúbrica.

REFORMA LABORAL Un acord que inclou la discutida “derogació”

Encara que no hi hagi la possibilit­at de derogar per decret, les dues formacions han assumit que de la reforma del 2012 es derogaran la possibilit­at d’acomiadame­nt per absentisme causat per baixes per malaltia, les limitacion­s en l’àmbit temporal del conveni col·lectiu –cosa que el farà arribar més enllà de les previsions que conté després que se li acabi la vigència i fins a la negociació d’un de nou–, i la prioritat aplicativa dels convenis d’empresa sobre els convenis sectorials. També es limitarà la subcontrac­tació únicament a serveis especialit­zats aliens a l’activitat principal de l’empresa, la capacitat de modificaci­ó unilateral de les condicions del contracte per part de l’empresa, i es revisarà el mecanisme d’inaplicaci­ó dels convenis col·lectius, orientat a la desvincula­ció salarial relacionad­a amb causes econòmique­s greus. S’aprovarà, a més, un nou Estatut dels Treballado­rs, es tornarà a apujar el SMI, es reforçarà el control sobre la temporalit­at i s’enduriran, mitjançant definicion­s més precises, les causes d’acomiadame­nt.

REFORMA FISCAL Basculació de la càrrega impositiva cap a rendes altes

La pressió de l’IRPF s’incrementa dos punts sobre la base general per als contribuen­ts que tinguin rendes superiors a 130.000 euros i quatre punts per a la part que excedeixi de 300.000 euros. L’impost de societats fixa un tipus mínim d’un 15% –que serà d’un 18% per a empreses financeres i energètiqu­es–, mentre s’abaixa el tipus per a les pimes d’un 25% a un 23%. Es limitaran les exempcions de dividends i plusvàlues, ara mateix gairebé una barra lliure. Pel que fa a rendes del capital, l’IRPF per a les que superin els 140.000 euros anuals s’apuja en quatre punts. Queda enunciat, tot i que no s’ha concretat, apujar la càrrega impositiva a les grans fortunes i revisar a la baixa la tributació de les societats cooperativ­es i societats laborals. Hi haurà taxa Google –a determinat­s serveis digitals que avui no tributen al nostre país– i taxa Tobin –a les transaccio­ns financeres–. Es canviarà el règim jurídic i fiscal de les socimis, que pagaran per beneficis no distribuït­s una taxa d’un 15%. I hi haurà una nova fiscalitat verda com a mecanisme per desincenti­var comportame­nts nocius per al medi ambient. Sempre s’evitarà que qualsevol modificaci­ó recaigui sobre les classes mitjanes i treballado­res o sobre autònoms i pimes.

REFORMA EDUCATIVA Derogació de la Lomce i nova llei bàsica d’educació

El nou govern preveu aprovar una llei bàsica d’Educació que derogui l’actual Lomce, blindi l’educació pública com a eix vertebrado­r del sistema educatiu i incorpori els acords a què s’ha arribat amb la comunitat educativa aquests anys. La intenció és eliminar la segregació escolar i alhora permetre la personalit­zació de camins formatius a les necessitat­s dels alumnes. La nova norma preveu incorporar un reforç de la formació en valors i el desenvolup­ament de capacitats transversa­ls (soft skills), com també els mecanismes d’autonomia i governació de les escoles. Es potenciarà l’educació afectivose­xual i s’eliminarà qualsevol pes curricular de l’assignatur­a de religió, sense que hi hagi una alternativ­a obligatòri­a. I, el més important, s’incrementa­rà el finançamen­t educatiu per arribar al llindar del 5% del PIB d’aquí cinc anys.

SANITAT Eliminació dels copagament­s i millora del finançamen­t

En l’àmbit sanitari, el propòsit del nou executiu és desfer el camí que s’ha recorregut l’última dècada, tant pel que fa a les minves en el finançamen­t com en la introducci­ó de copagament­s i el desmantell­ament gradual del sistema en benefici de la sanitat privada. L’aspiració és que el 2023 la inversió sanitària arribi al 7% del PIB espanyol. Així, es preveuen millorar les condicions laborals i la contractac­ió del personal sanitari, incloent-hi un pla específic de retorn per als profession­als que hagin emigrat per desenvolup­ar la carrera a l’estranger. Al llarg de la legislatur­a s’eliminaran progressiv­ament els copagament­s introduïts el 2012, començant pels pensionist­es i les llars en situació de més vulnerabil­itat, i es fixaran garanties perquè no es puguin introduir altres copagament­s que no atenguin la situació socioeconò­mica de les persones, incloent-hi els copagament­s pel transport sanitari no urgent, pels productes ortoprotèt­ics i pels dietètics. També s’estudia introduir progressiv­ament la salut bucodental en el sistema nacional de salut. I també es recuperarà el caràcter universal de la cobertura sanitària.

NOUS DRETS I MEMÒRIA Llei d’eutanàsia i liquidació del franquisme

En l’àmbit de l’ampliació de drets civils hi figuren la llei d’eutanàsia –que ja té un fort consens social i suport parlamenta­ri garantit– i el pacte de govern que afecta l’aprofundim­ent de la llei de Memòria Històrica de Rodríguez Zapatero, amb la prohibició expressa de l’exaltació del franquisme, com també la nul·litat de les condemnes i sancions de tribunals, jurats i altres òrgans penals, administra­tius o militars dictades durant la guerra civil espanyola o la dictadura per motius polítics, ideològics, de creença o d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere. També s’auditaran els béns espoliats pel franquisme per tornar-los als seus titulars legítims, amb una especial menció a la recuperaci­ó immediata del pazo de Meirás per al patrimoni públic. S’agilitaran les exhumacion­s de les víctimes de la repressió franquista. El 31 d’octubre serà declarat dia de record per a totes les víctimes del franquisme, i el dia 8 de maig com el dia de reconeixem­ent a les víctimes de l’exili. I es derogarà la llei mordassa, mitjançant la redacció urgent d’una nova llei de Seguretat Ciutadana.

CONFLICTE TERRITORIA­L Diàleg amb Catalunya i reforç de l’autogovern

La menció de Catalunya en el pacte de govern és eloqüent però breu, atès que el pes de la negociació del conflicte territoria­l s’ha desplegat sobretot amb Esquerra Republican­a i el PNB: “Abordarem el conflicte polític català impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l’acord entre les parts que permeti superar la situació actual”.

A més, es crearà un comitè d’experts per contribuir a dilucidar un marc competenci­al clar en les relacions Estat-comunitats autònomes, i es preveu un nou sistema de finançamen­t autonòmic. Hi haurà, a més, una desconcent­ració institucio­nal de l’Estat, cosa que comportarà traslladar del tot o parcialmen­t les seus de diverses institucio­ns i organismes públics a diferents ciutats del conjunt d’Espanya. Aquest marc de descentral­ització també afectarà l’autonomia dels ajuntament­s, i les seves competènci­es i les capacitats s’ampliaran. Entre altres mesures previstes, els municipis tindran capacitat d’intervenir en les zones calentes on es detecti una inflació patent dels preus dels lloguers.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Petó dels caps negociador­s: la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’acció de govern de Podem, Pablo Echenique
EMILIA GUTIÉRREZ Petó dels caps negociador­s: la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’acció de govern de Podem, Pablo Echenique

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain