La Vanguardia (Català)

Desmuntant les reformes econòmique­s de Rajoy

- Alicia Rodríguez de Paz

Les línies programàti­ques de PSOE i Unides Podem ataquen la línia de flotació de les reformes estrella defensades per Mariano Rajoy el 2012 i el 2013 com a eines imprescind­ibles per sortir de la crisi econòmica. És el cop de gràcia als canvis en el sistema de pensions –un adeu negre sobre blanc a la revaloritz­ació eterna d’un 0,25% i el polèmic factor de sostenibil­itat vinculat a l’esperança de vida–. En realitat, una guerra perduda per la immensa majoria de l’arc parlamenta­ri davant l’empenta al carrer dels jubilats. I, sobretot, els socis aposten per desmuntar bona part de la regulació laboral que va apadrinar la popular Fátima Báñez.

El text, fet públic ahir, va més lluny del que durant mesos van defensar des del gabinet de Pedro Sánchez. No només prometen posar fi a la primacia del conveni d’empresa sobre el sectorial, limitar les subcontrac­tes o prolongar la vigència del conveni durant la seva negociació. La recent sentència del Tribunal Constituci­onal els empeny a considerar “urgent” la derogació de l’article que permet acomiadar un treballado­r de baixa mèdica. Però a més la negociació per tirar endavant el primer executiu de coalició se salda amb compromiso­s en qüestions centrals com retallar la capacitat de l’empresari per canviar unilateral­ment condicions laborals i salarials, així com revisar les causes de l’acomiadame­nt i de la contractac­ió temporal. També preveuen una pujada del salari mínim interprofe­ssional –que s’hauria de sumar a l’increment d’un 22% d’aquest any–, tot i que no estableix un calendari precís.

Pel que fa a les mesures tributàrie­s, no hi ha grans sorpreses, més enllà del que recullen els comptes dissenyats al seu dia per la ministra María Jesús Montero. Continua endavant la pujada de l’IRPF per a contribuen­ts amb rendes superiors als 130.000 euros –malgrat que el PSOE es va cuidar de retirar-ho del seu programa electoral– i un tipus mínim en l’impost de societats per a les grans empreses. I la implantaci­ó de les taxes Google i Tobin per gravar els relliscoso­s beneficis dels gegants tecnològic­s i les transaccio­ns financeres.

És comprensib­le que la desnatural­ització de l’última reforma laboral i l’augment de l’SMI i de la pressió fiscal siguin ben rebuts pels sindicats, i que la patronal vegi confirmats els recels previs a l’acord. Totes aquestes propostes van en direcció oposada als plantejame­nts dels empresaris, que temen que acabaran complicant la situació d’una economia en plena desacceler­ació. Malgrat el gest de Brussel·les sobre disciplina en els comptes públics, s’aprecia poc la mà de moderació encapçalad­a per Nadia Calviño. El temps dirà si la vicepresid­enta econòmica in pectore ha perdut el primer assalt o la guerra.

En ple alentiment del PIB, les propostes de l’acord xoquen de cara amb la visió de la patronal

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain