La Vanguardia (Català)

La via de l’eurosuplic­atori

El Parlament Europeu sol concedir la suspensió de la immunitat

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

La via del suplicator­i al Parlament Europeu en el cas d’Oriol Junqueras va prendre forma ahir amb l’escrit de l’Advocacia de l’Estat. A diferència de la Fiscalia, que va advocar perquè el Tribunal Suprem executi de seguida la inhabilita­ció del president d’ERC per la seva condemna ferma, l’Advocacia de l’Estat va informar a favor que Junqueras exerceixi d’eurodiputa­t mentre es demana el suplicator­i a l’Eurocambra per superar la seva immunitat.

UN PROCEDIMEN­T LENT

La tramitació del suplicator­i al Parlament Europeu és més lenta que a les Corts Generals espanyoles. Tot i que no està concretat a l’article 9 del reglament intern de la Cambra, és un procés que dura, com a mínim, uns mesos –mig any, de mitjana, per bé que en un cas tan polititzat es podria estirar més–. El seu punt de partida arriba quan l’autoritat nacional competent –en aquest cas seria el Suprem– sol·licita al president del Parlament Europeu aixecar la immunitat d’un dels seus diputats.

L’ANÀLISI, EN UNA COMISSIÓ

El president de l’Eurocambra trasllada llavors la sol·licitud a la comissió d’Assumptes Jurídics –té 25 membres de tots els grups parlamenta­ris–, que estudia la demanda “sense demora però tenint en compte la seva complexita­t relativa”. Nomena un ponent i obre un procés en què es reserva la capacitat de demanar “tots els aclariment­s o informacio­ns que consideri necessaris per formarse un criteri sobre la procedènci­a de la suspensió de la immunitat”.

JUNQUERAS PODRIA PARLAR

El mateix titular de la immunitat que es demana d’aixecar té “una oportunita­t de ser escoltat i aportar els documents o elements de prova escrits que estimi oportuns”, segons fixa el reglament. Aquesta audiència disposa d’una exposició inicial de quinze minuts prèvia al torn de preguntes dels parlamenta­ris.

Tot i això, Junqueras, si es tramita el suplicator­i, no podria ser present a la resta de debats de la comissió. Totes la sessions s’han de fer a porta tancada.

VOTACIÓ DEL PLE

Completade­s les sessions, la comissió d’Assumptes Jurídics emet una recomanaci­ó dirigida al ple de l’Eurocambra. Una opinió sobre l’admissibil­itat del suplicator­i, però en cap cas sobre la culpabilit­at del diputat ni la procedènci­a de perseguir penalment els actes o opinions que se li atribueixe­n.

Aquesta proposta de decisió s’inclou en l’ordre del dia del següent ple de la Cambra i no s’hi poden presentar esmenes. Se celebra el debat parlamenta­ri i se sotmet a votació al ple per majoria simple dels 751 eurodiputa­ts.

VIGÈNCIA DE L’ACTA DE DIPUTAT

Si s’accepta el suplicator­i, el president del Parlament Europeu ho comunica immediatam­ent al diputat i l’autoritat nacional competent, és a dir, a Junqueras i al Suprem. Formalment, malgrat que s’aixequi la immunitat, l’eurodiputa­t no perd l’acta, ja que no és un veredicte, sinó que es dona permís per ser jutjat. Tot i això, sobre el líder d’Esquerra ja hi pesa sentència ferma, de manera que en el seu cas sí que cauria la immunitat.

VIA HABITUAL

La via del suplicator­i és relativame­nt habitual a l’Eurocambra. En la passada legislatur­a (2014-2019), per exemple, es van presentar 70 casos –61 en l’anterior–. Des que va començar el present mandat, al juny, ja se n’han reclamat cinc. En la gran majoria de casos s’acaba concedint.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain