La Vanguardia (Català)

El PNB pacta culminar l’Estatut de Gernika i negociació per a Catalunya

- PEDRO VALLÍN

El PNB es va convertir aquest dilluns en l’accelerado­r de la situació política espanyola després d’anunciar amb tota la solemnitat –i la presència del president de l’Euskadi Buru Batzar, Andoni Ortuzar, al Congrés dels Diputats juntament amb el president en funcions, Pedro Sánchez, per formalitza­r la firma– el seu pacte per votar favorablem­ent la investidur­a de Sánchez i el seu plàcet al govern de coalició de PSOE i Unides Podem.

L’operació –replicada tot seguit per l’anunci d’EH-Bildu de la seva proposta d’abstenció en la investidur­a i de la seva decisió de sotmetre aquesta posició a les seves bases– suposa un impuls per al sector possibilis­ta d’ERC, que, culminada la negociació amb els socialiste­s, espera que els òrgans sobirans de la formació ratifiquin els termes de l’acord aconseguit.

L’acord del PNB, de profund calat polític, incorpora bàsicament les seves prioritats de l’anomenada agenda basca, amb especial abast per a l’assumpció de competènci­es pendents de l’Estatut de Gernika –és a dir, pendents des del 1981–, i també un procés de diàleg per a la reforma legal de l’Estat de manera que s’adeqüi al “reconeixem­ent de les identitats territoria­ls”. Aquesta actualitza­ció del model d’Estat assenyala especialme­nt la negociació amb Catalunya, la “desjudicia­lització del conflicte territoria­l”, en paraules d’Ortuzar –una al·lusió doble, perquè incumbeix al punitivism­e amb

La desjudicia­lització de la política que s’ha pactat incumbeix tant al cas català com als litigis competenci­als

què s’ha combatut el conflicte català, i també a la litigiosit­at amb què l’Administra­ció central de l’Estat ha anat responent a cada iniciativa de regulació o autogovern d’Euskadi els últims anys–, i l’encaix del nou Estatut d’Autonomia del País Basc en l’ordenament jurídic espanyol. I a més, entre els seus dotze punts, incorpora la cessió a Navarra de les competènci­es que ara mateix exerceix la Guàrdia Civil de Trànsit, i la creació d’un marc de diàleg des del qual es pugui començar una negociació tendent a fer que l’esport i la cultura bascos tinguin una representa­ció en l’àmbit internacio­nal, amb el concurs de l’Estat.

Ortuzar es va mostrar, després de la firma, molt satisfet amb l’acord, convençut d’haver contribuït a desbloquej­ar la situació política, si bé va dir que respecta els terminis de la resta de formacions necessàrie­s per a la investidur­a, en al·lusió a ERC. “Estem contents de poder fer la nostra humil contribuci­ó per treure la política de la paràlisi en què es troba”, va assenyalar al començamen­t de la seva compareixe­nça tot subratllan­t el caràcter llarg que esperen per a una legislatur­a completa: “Vam dir després de les eleccions del novembre que seríem responsabl­es, i aquest acord és un exercici de responsabi­litat per tornar a posar la política al seu lloc, afavorir el diàleg entre diferents i portar la màxima estabilita­t”. En l’àmbit material, “Pedro Sánchez aconseguei­x sis vots favorables per a la investidur­a, i el PNB aconseguei­x el ple desenvolup­ament de Gernika”, explicava el líder del PNB. En l’àmbit polític, però, l’acord és molt més transcende­nt, pel que té de símbol i d’eventual catalitzad­or de la resta de suports necessaris perquè es posi en marxa la legislatur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain