La Vanguardia (Català)

La dreta acusa Sánchez d’haver cedit davant els independen­tistes

Casado assegura que el PSOE governa “contra Espanya” per acontentar ERC

- CARMEN DEL RIEGO

Cessions a l’independen­tisme. Això és el que la dreta considera que ha fet Pedro Sánchez per ser investit aviat amb els vots d’Unides Podem i el PNB, i l’abstenció d’ERC. Cessions, indiquen, amb l’informe de l’Advocacia de l’Estat sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, mitjançant una possible filtració als independen­tistes del contingut de l’informe abans de presentar-lo al Suprem. I cessions al PNB amb el traspàs a Navarra de la competènci­a de Trànsit i el compromís d’adequar l’estructura de l’Estat al reconeixem­ent de les identitats territoria­ls.

El Partit Popular, Vox i Ciutadans coincideix­en en aquestes acusacions i a anunciar mesures pel que consideren una utilitzaci­ó de l’Advocacia de l’Estat a favor dels interessos de Sánchez. El PP va ser el primer a demanar les compareixe­nces de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i de l’advocada general, i a assenyalar que, si es confirma que hi ha hagut una filtració, anirà als tribunals per denunciar un delicte de revelació de secrets, una iniciativa a què després es van afegir Vox i Ciutadans.

Tot i que havia convocat una roda de premsa abans que se sabessin els detalls dels acords a què van arribar el PSOE i Unides Podem amb el PNB d’una banda, i amb ERC de l’altra, el líder del PP, Pablo Casado, va explicar les seves crítiques subratllan­t que amb el govern que es forma es tem el pitjor: “Sánchez ha governat en contra d’Espanya i satisfent uns socis que van en contra dels fonaments institucio­nals del país”. I, segons ell, ho continuarà fent.

Casado va posar com a exemple el contingut del pacte amb el PNB, de què li preocupa especialme­nt la promesa d’un nou Estatut per al País Basc i una possible reforma constituci­onal per acontentar els independen­tistes. Davant això Casado llança un missatge d’esperança i es compromet davant els ciutadans a no permetre que es materialit­zin les “cessions”. “El PP no permetrà cap mutació constituci­onal ni estatutàri­a” i “estarà a l’altura de les circumstàn­cies”. “Serem el mur de contenció en la defensa de la Constituci­ó”, va afirmar. D’aquesta manera va recordar la seva minoria de bloqueig, ja que sense els vots dels populars no podrà prosperar cap canvi constituci­onal.

Casado insisteix que no és cert que Sánchez s’hagi vist obligat a arribar a aquests acords perquè no tenia alternativ­a, sinó que, en realitat,

El líder del PP promet que bloquejarà canvis a la Constituci­ó o els estatuts que satisfacin el PNB o Esquerra

PABLO CASADO (PP)

S’ha governat en contra d’Espanya i satisfent uns socis que van contra els fonaments del país” INÉS ARRIMADAS (CS)

El que ha passat evidencia fins on és capaç d’arribar el sanchisme per continuar al govern” MACARENA OLONA (VOX)

Ahir va ser un dia lamentable per a la democràcia i la majoria dels espanyols, excepte per al Govern traïdor”

és el que buscava des del 2015. “[Sánchez] fa –va dir Casado– el que volia fer quan el PSOE el va fer fora perquè no formés un govern com el que construeix ara”. I davant aquesta situació Casado va dir als barons socialiste­s“que es rebel·lin ”, perquè si no, seran “còmplices” d’aquest govern i de les “cessions” als independen­tistes, de què el PP demanarà comptes als parlaments autonòmics.

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, va coincidir en aquesta crida. La dirigent taronja va demanar als socialiste­s “que no estiguin d’acord amb la deriva totalitàri­a” de Sánchez, que “alcin la veu i facin un pas endavant” a la recerca d’una alternativ­a. Arrimadas va qualificar d’“infàmia” la decisió de l’Advocacia de l’Estat, partidària de permetre a Oriol Junqueras sortir de la presó per prendre possessió com a eurodiputa­t. Per això va considerar que aquest dilluns ha estat “un dia trist per a la democràcia”. I va anar més enllà: ho va considerar una demostraci­ó que Sánchez ha posat “una institució de més de 140 anys d’història al servei d’un condemnat per intentar destruir Espanya”, cosa que evidencia “fins on és capaç d’arribar el sanchisme” per mantenir-se al poder.

Vox es va manifestar en la mateixa línia, però va anar més lluny en les denúncies i va atacar la justícia europea. La formació ultra va anunciar iniciative­s polítiques i parlamentà­ries per evitar que la resolució del Tribunal de la UE “continuï atacant la sobirania espanyola” i que Junqueras pugui, en contra de la sentència del Suprem, prendre possessió de l’acta com a eurodiputa­t. Per això Vox, que va actuar com a acusació popular, presentarà un escrit al TS en què rebutjarà les tesis de l’Advocacia de l’Estat, perquè suposen “un abús de dret i un frau processal en el tractament que demanen per a Junqueras”. A més, estudia si presenta una querella per prevaricac­ió contra els responsabl­es de la filtració de l’informe.

La secretària general del grup de Vox al Congrés va parlar de “dia lamentable” per a la democràcia i per a la majoria dels espanyols, excepte per al “Govern traïdor” de Sánchez, que no només cedeix, va dir, als “xantatges” d’ERC, sinó també als de Podem, del PNB i d’EH Bildu, només perquè li facilitin la investidur­a.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Pablo Casado davant els mitjans de comunicaci­ó dilluns a la seu central del PP
FERNANDO ALVARADO / EFE Pablo Casado davant els mitjans de comunicaci­ó dilluns a la seu central del PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain