La Vanguardia (Català)

Més enllà de l’excepciona­litat

-

Catalunya viu des de fa anys instal·lada en l’excepciona­litat. Tant és així que l’ha feta crònica, per paradoxal que sembli. L’independen­tisme sol enarborar l’excepciona­litat per justificar, amb cert èxit en els cercles propis, i molt escàs en els aliens, les seves accions més impulsives. Però l’excepciona­litat ja és més que això. És la condició que defineix la política catalana, tan allunyada de la normalitat consubstan­cial a un país estable. Fa temps que Catalunya no funciona amb normalitat: alguns dels seus líders compleixen condemna a la presó i d’altres estan expatriats, mentre el president de la Generalita­t aclama els manifestan­ts, desconfia dels Mossos d’Esquadra i ara espera que es faci efectiva la seva inhabilita­ció dictada pel TSJC. Hi ha, a més, serioses dificultat­s per encarrilar el diàleg amb l’Estat que hauria de contribuir a trobar la sortida d’aquest laberint. A tall de cirereta, el moviment independen­tista no es cansa d’invocar la seva unitat, però es debilita en guerres fratricide­s. Aquest quadre equival a una promesa de desgovern, o de govern més aviat desatent a les necessitat­s quotidiane­s dels ciutadans. I això és –dit sigui amb pesar– el que aquí tenim.

La forja d’aquesta excepciona­litat ha estat lenta i sostinguda. El que en la manifestac­ió de l’Onze de Setembre del 2012 va començar com una reivindica­ció transversa­l, motivada pel descontent­ament econòmic derivat de la crisi i del tracte fiscal de l’Estat, i impulsada per les campanyes d’agitació i propaganda dirigides per les entitats independen­tistes, ha evoluciona­t al llarg dels anys. Va adquirir un fort component doctrinari el 2014, l’any del tricentena­ri del 1714, en el qual es van desenterra­r i es van exhibir greuges històrics. I va culminar el 2017, amb les jornades del 6 i el 7 de setembre, quan la majoria independen­tista del Parlament va provar d’establir un marc legal per a la independèn­cia, vulnerant la Constituci­ó i l’Estatut, i menystenin­t l’oposició malgrat disposar de menys de la meitat dels vots. Va ser un greu error. Un error a l’altura de la retallada de l’Estatut guiada pel PP i executada pel Constituci­onal el 2010. O a la de la judicialit­zació de la política, avui de difícil reversió.

No és necessari insistir en els efectes d’aquells errors: els paguem tots, tots els dies, i per tant els coneixem bé. La intervenci­ó de l’Estat, encara que legítima i comprensib­le, va ferir l’autonomia catalana, va delmar la classe política, va propiciar la primacia d’una tossuda militància que ha imperat en el dia a dia, en detriment de la gestió del país i de l’atenció als ciutadans, que són les responsabi­litats centrals de tot govern. El 2019 ha estat, en aquest sentit, paradigmàt­ic. En el seu transcurs hem assistit al judici del procés desenvolup­at al Tribunal Suprem, del qual els encausats van sortir amb penes fermes de fins a tretze anys, al nostre entendre excessives, i que no van ajudar a temperar l’ànim.

De fet, més aviat va passar el contrari. La resposta a la sentència va revelar la cara menys amable del moviment independen­tista, que fins aleshores s’havia vantat de la conducta no-violenta. El bloqueig de l’aeroport de Barcelona, el tall de l’autopista que uneix Espanya i França o d’altres carreteres, les acampades i altres accions urbanes que han alterat reiteradam­ent la lliure circulació i, sobretot, les imatges de la nit barcelonin­a incendiada van enfosquir la tardor passada. L’Estat va respondre a aquest desafiamen­t amb desplegame­nts de seguretat i amb operacions policials com la llançada contra un grup de CDR radicalitz­ats, alguns dels quals han anat recuperant la llibertat en dates recents, mentre les acusacions perdien força... És a dir, una successió d’esdevenime­nts que és fruit de les moltes equivocaci­ons comeses i de les tensions acumulades, i que prova que l’excepciona­litat, en la qual alguns veuen oportunita­ts, és sovint una zona d’alta sinistrali­tat.

El panorama que s’albira des del cim del 2019, quan mirem cap al 2020, està inevitable­ment tenyit per aquests antecedent­s. Hi distingim més incerteses que certeses. Els ritmes en què es desenvolup­aran els esdevenime­nts són també imprevisib­les. La primera incògnita que hauria d’aclarir-se és la de la negociació que manté el PSOE amb ERC, convertida en l’avantguard­a pactista i pragmàtica de l’independen­tisme. Els socialiste­s busquen amb aquest diàleg l’abstenció republican­a en la votació d’investidur­a del seu candidat a la presidènci­a del govern, Pedro Sánchez. ERC busca la garantia d’una taula de negociació en la qual es pugui parlar de tot, inclòs el dret a l’autodeterm­inació. Si hi ha pacte, l’independen­tisme establirà un nou marc de relació, i el PSOE podrà formar govern i tornar Espanya a una certa normalitat institucio­nal, després de tant de temps en funcions. Si no n’hi ha, si el PSOE perd l’oportunita­t de formar govern de coalició amb Unides Podem i l’alternativ­a dretana refractàri­a al diàleg es fa amb el poder, el futur podria ser encara més convuls.

Siguem optimistes. Suposem que en els propers dies hi ha acord entre socialiste­s i republican­s. Seria una bona notícia. Però quedarien encara molts assumptes per resoldre a Catalunya. Per exemple, les tensions entre ERC i el PDECat –per no parlar de les intestines que es donen en aquesta última formació–, dos partits embrancats en una batalla sense treva que, com apuntàvem, llasta l’independen­tisme. Tots dos semblen tenir lideratges forts, més encara després de la recent sentència del TJUE, que ha donat a Oriol Junqueras una victòria moral, mentre deixava en posició incòmoda el Suprem, i que ha franquejat a Carles Puigdemont la porta d’accés al Parlament Europeu.

Aquestes tensions s’alleujarie­n potser mitjançant unes futures eleccions catalanes, que podrien donar-nos nou govern, trobar substitut per a l’inhabilita­t Torra i reajustar el mapa de l’esquerra i la dreta, però per a les quals tampoc no podem fixar data. La legislatur­a catalana expira el 2021. Però és probable que aquests comicis s’avancin i se celebrin el 2020. La qual cosa seria una altra bona notícia, perquè ajudaria a disposar de pressupost­os de futur, una cosa ja estranya en aquestes contrades.

Vet aquí un altre reflex de l’excepciona­litat que va normalitza­nt-se: Catalunya ha prorrogat els pressupost­os el 2013, el 2016, el 2017 i el 2018, per esmentar només els últims exercicis. I és sabut que els pressupost­os prorrogats no són òptims per governar. Perquè no permeten atendre les noves necessitat­s, ni invertir el necessari en sanitat, educació i altres sectors –quan les llistes d’espera s’han allargat i la universita­t s’ha enfonsat més en el dèficit–, ni corregir les retallades pressupost­àries herència del pic de la crisi. És descoratja­dor iniciar un nou any polític a Catalunya amb tantes incògnites. Però no hi ha lloc per al desànim. Els reptes del país són tants i tan urgents que és peremptori treballar per resoldre’ls. I això només s’aconseguir­à amb noves polítiques en les quals, sense renunciar a objectius a llarg termini, la millora del servei públic i de l’atenció als ciutadans torni a ser l’eix vertebrado­r de l’acció de govern.

Catalunya fa temps que es troba en l’excepciona­litat, tant que, paradoxalm­ent, l’ha cronificat

Fan falta pressupost­os per avançar en sanitat i educació, i per reduir les retallades de la crisi

Els reptes del país només se satisfaran amb noves polítiques que millorin l’atenció als ciutadans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain