La Vanguardia (Català)

Un millor 2020

- Miquel Roca Junyent

No s’hauria de discutir gaire: l’any 2019 no ha estat un bon any. Tots els mitjans de comunicaci­ó en el seu tradiciona­l resum de l’any han recopilat fotos i cròniques que ho demostren. Aquí i allà; des d’una perspectiv­a o una altra tothom coincideix en senyalar que el 2019 ens ha deixat un regust amarg de problemes, tensions, conflictes, amenaces. No val ni la pena fer-ne inventari; del que es tracta és de donar sentit que el 2020 sigui millor. Cal mirar el 2020 amb una visió esperançad­a i optimista. Feliç any 2020 vol dir, simplement, que sigui millor que el 2019.

En aquest sentit és quan guanya interès examinar les grans caracterís­tiques, els trets definitori­s del 2019, per no repetirlos, per defugir-los, per allunyar-los del que represente­n i de quines n’han estat les conseqüènc­ies. Certament, es tracta d’afirmar que el 2019 ha estat un any molt important perquè ens han ensenyat el que no s’ha de fer, el que s’ha de superar, el que ha de canviar. El 2020 serà millor, molt millor, si no tornem a fer ni a viure ni a dir el mateix que el 2019. Així de simple.

Hem jugat obertament i descaradam­ent a la polaritzac­ió. Ens ha agradat definir bàndols; el dels bons i el dels dolents. La confrontac­ió ha alimentat el debat, fent impossible l’entesa. I en aquest plantejame­nt tot es feia simple: o blanc o negre. O tot o res. Buscar l’apropament ha estat senyal de feblesa; només valia l’exclusió, ni que s’alimentés de mentides, de tòpics, intolerànc­ia camuflada amb preteses dignitats. I el món de la democràcia se n’ha ressentit. La polaritzac­ió no entén de pactes, en canvi, democràcia és pacte; llibertat és pacte; conviure és pacte. La polaritzac­ió te por del pacte i l’exclou. Amb la intolerànc­ia es viu més fàcil. O així s’ho creuen els intolerant­s.

La polaritzac­ió obre la porta al populisme; de dretes o d’esquerres, de signe identitari o de qualsevol altre mena; el populisme nega la complexita­t, es rebel·la contra el pluralisme, condemna la discrepànc­ia. I, en compensaci­ó, satisfà les oïdes dels que pateixen o dels que tenen por de patir; dels insatisfet­s, dels que ja no creuen en res que no siguin les mentides demagògiqu­es dels

El nou any serà millor, molt millor, si no tornem a fer ni a viure ni a dir el mateix que el 2019

explotador­s de les misèries humanes. La polaritzac­ió impulsa el populisme.

I quan el populisme s’imposa s’oficialitz­a la desigualta­t. No es lluita contra la desigualta­t, simplement es denuncia per treure’n profit. Denunciar pot ser més rentable que resoldre; i, sobretot, més fàcil. La lluita contra la desigualta­t no ha estat mai fàcil, però la història ens demostra que per avançar en aquest llarg combat han estat necessàrie­s polítiques solidàries i de llarga visió incompatib­les amb populismes curt-terministe­s fruit de la demagògia desvergony­ida. Si mirem el 2019 hi veiem una mica –o molt– de tot això. Per tot arreu. Per tant, el 2020 ens arriba amb la recepta fàcil: trencar amb coratge la temptació de la polaritzac­ió, recuperar el gust i la necessitat del pacte, renunciar i denunciar el populisme, exercir la solidarita­t com a eina per a lluitar contra la desigualta­t.

Al final, el 2020 seria millor –o no– en funció de la nostra voluntat de conviure entre diferents en un marc de llibertat, de pau i a la recerca del progrés de tots. Això pot sonar a ingenuïtat però un 2020 millor no ho serà si es tracta de repetir el 2019. Els resultats ho avalen. Adéu 2019, benvingut sigui un millor 2020!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain