La Vanguardia (Català)

Una mare ofega la seva filla de deu anys a la banyera

A la dona li havien diagnostic­at un trastorn psicològic

- MAYKA NAVARRO/SÍLVIA OLLER

Una dona de 49 anys, veïna de Girona, va matar ahir presumptam­ent la seva filla de 10 ofegant-la a la banyera. La nena, que va intentar ser reanimada pels equips d’emergèncie­s, va morir cap a les sis de la tarda a l’hospital Josep Trueta, on va ser traslladad­a en estat crític. Dues hores abans, la mare va ser detinguda al mateix domicili on va cometre presumptam­ent el crim i conduïda a dependènci­es policials. Ahir mateix, després de ser avaluada per un forense per saber si estava en condicions de dur a terme la inspecció ocular, va realitzar la reconstruc­ció els fets, en la qual hauria reconegut haver ofegat la seva filla. La dona ha quedat sota custòdia policial fins que presti declaració davant la magistrada titular del jutjat d’instrucció número 1 de Girona, que és qui s’ha fet càrrec del cas.

Va ser la mare qui es va autoinculp­ar mitjançant una trucada al telèfon d’emergèncie­s 112 cap a les tres de la tarda. En aquesta trucada explicava que havia intentat matar la seva filla a casa, concretame­nt ofegant-la a la banyera. Abans de fer-ho, li hauria subministr­at medicació diluïda. Els fets van passar al domicili on vivien mare i filla, un segon pis del número 28 de la ronda Ferran Puig, una zona pròxima al parc de la Devesa. Una hora abans del tràgic succés, mare i filla van ser vistes comprant en un supermerca­t de la zona.

Els pares de la nena, tots dos de nacionalit­at espanyola, feia uns sis mesos que s’havien separat, i el progenitor s’havia buscat un pis a pocs metres del que va ser durant anys el domicili familiar per estar a prop de la seva filla. Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, no consten antecedent­s de violència en la unitat familiar. Tot i això, la dona estava diagnostic­ada d’un trastorn psicològic,

La família estava en tràmits per treure la custòdia de la menor a la detinguda i per incapacita­r-la

del qual havia patit altres brots, però últimament no era habitual que es quedés tota sola amb la nena. Normalment, quan estaven plegades també acostumava a haver-hi un altre familiar.

Alguns veïns van assegurar ahir que la dona patia des de feia molt de temps trastorns mentals i que els últims mesos havia ingressat unes quantes vegades en un centre psiquiàtri­c. L’última alta l’hauria rebuda fa només dues setmanes. “No estava per cuidar la nena. És injust el que ha viscut aquesta menor per part de tots els que l’haurien d’haver cuidada”, deia ahir tot plorant una veïna que les coneixia. La família estava en tràmits per treure-li la custòdia de la menor i també per incapacita­r-la.

Aquest migdia, l’Ajuntament de Girona convocarà un minut de silenci a la plaça del Vi en record de la nena, que estudiava en un centre educatiu de Girona, i com a mostra de suport a familiars i amics.

La divisió d’investigac­ió criminal s’ha fet càrrec de la investigac­ió policial i el jutjat d’instrucció de guàrdia de Girona ha decretat el secret de les actuacions.

Aquest nou infanticid­i arriba només dues setmanes després de la mort de dues germanes de 5 i 6 anys presumptam­ent a mans de la seva mare a cops d’aixada a la casa familiar de Salitja, un nucli de Vilobí d’Onyar. Va ser el pare de les criatures qui es va trobar els cossos quan va arribar a casa. Després de cometre el crim, la dona es va llançar sota un camió a l’autopista AP-7, a l’altura de Salt, i es va morir hores després a l’hospital Josep Trueta de Girona. El cas encara està sota secret de sumari.

 ?? DAVID APARICIO / NORD MEDIA ?? La mare de la nena sortint ahir detinguda del domicili
DAVID APARICIO / NORD MEDIA La mare de la nena sortint ahir detinguda del domicili

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain