La Vanguardia (Català)

Espanya tanca el 2019 amb una caiguda rècord de morts de trànsit

-

Mil cent morts en un any a les carreteres espanyoles continuen sent molts morts. Però aquest cop aquesta xifra té un aspecte positiu: és un balanç de rècord. El 2019 està a punt de tancar-se a Espanya com l’any amb menys morts a l’asfalt des de l’inici de les sèries històrique­s d’accidents de trànsit dels anys seixanta.

Aquest any han mort unes noranta persones menys que el 2018 i una trentena menys que el 2015. Aquest últim any, amb 1.131 morts, ocupava el primer lloc en aquesta sèrie històrica, com l’exercici menys tràgic a les carreteres espanyoles des que es fa balanç d’aquests sinistres.

Ara aquest rècord se l’adjudicarà el 2019.

Una de les causes apuntades per explicar aquest descens d’accidents mortals a les carreteres espanyoles és la velocitat. La reducció de 100 km/h a 90 km/h a les vies convencion­als hauria donat els seus fruits.

Com menys velocitat, menys risc d’accident, i en cas de col·lisió o sortides de via, les conseqüènc­ies també són menys tràgiques. Les col·lisions frontals han baixat des que es va posar en marxa aquest límit de velocitat.

La direcció general de Trànsit (DGT) encara no ha fet balanç del 2019 –hi falta un dia per tancar l’any–, però sí que ha apuntat fa poc en un tuit la notícia, que quedarà constatada amb les xifres oficials de l’últim exercici. El missatge diu: “Aquest any comptem menys. Menys llàgrimes. Trucades. Corredisse­s. Sirenes.

Menys emergèncie­s. Menys orfes i menys tragèdies. Menys absències. Perquè aquest any el nombre de víctimes a la carretera torna a ser menys”.

Noranta morts menys a la carretera en una xifra global de mil cent poden semblar poques, però amb cada mort que es resta d’aquesta sagnia de l’asfalt s’evita el drama d’una família sencera. I qui està al

Han mort unes 1.100 persones, la xifra més baixa des que hi ha registre històric

capdavant d’aquesta resta de drames és el director de la direcció general de Trànsit, Pere Navarro, impulsor del carnet per punts. Navarro es va tornar a asseure en aquesta butaca el juliol del 2018 després d’haver assumit la mateixa responsabi­litat entre els anys 2004 i 2014.

 ?? ISMAEL HERRERO / EFE ?? Un control d’alcoholèmi­a
ISMAEL HERRERO / EFE Un control d’alcoholèmi­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain