La Vanguardia (Català)

L’any amb més víctimes de violència de gènere des del 2015

- MADRID

Des de l’1 de gener del 2019 fins avui almenys 55 dones han perdut la vida a mans de les seves parelles o exparelles, quan falta un dia perquè es tanqui l’any. La dada marca aquest exercici com el d’un altre repunt, amb la xifra de víctimes mortals més alta des del 2015, segons dades del Govern central.

El nombre d’assassinat­s per violència de gènere augmenta des del 2017, quan es van comptabili­tzar 50 assassinad­es, i també va créixer el 2018, que es va tancar amb 51. El 2016, amb 49 assassinad­es, la xifra va baixar respecte al 2015, quan es va registrar un pic amb 60 víctimes.

D’aquesta manera, el 2019 es tanca amb un repunt d’assassinad­es per violència de gènere per tercer any consecutiu, segons l’estadístic­a que elabora la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. Des de l’1 de gener del 2003 fins ara,les dones víctimes són 1.033.

La presidenta de la Federació de Dones Progressis­tes, Yolanda Besteiro, ha atribuït aquest repunt al “discurs negacionis­ta” de

Vox contra aquesta mena de violència cap a les dones instal·lat en algunes institucio­ns. “Ha reforçat l’ideari dels maltractad­ors i la vulnerabil­itat de les víctimes ha augmentat perquè desconfien del sistema.Per primera vegada s’ha trencat el consens institucio­nal entorn de la condemna de la violència de gènere”, va afirmar.

Al seu torn, la presidenta de la Federació Nacional d’Associacio­ns de Dones Separades i Divorciade­s, Ana María Pérez del Campo, també sosté que l’augment del “terrorisme de gènere” es deu a la irrupció de Vox a les institucio­ns. “Han entrat a la democràcia per dinamitar-la”, va destacar, i després va criticar els partits que es deixen “influir” per l’extrema dreta. “Els que fan pujar el feixisme al poder són feixistes”, va reblar.

Segons el recompte d’aquesta organitzac­ió, la violència de gènere ha segat la vida de 59 dones i

Els assassinat­s de dones a mans de parelles i exparelles han augmentat des del 2017

cinc nens, i cinc persones més que han estat víctimes col·laterals. Una altra comptabili­tat extraofici­al és la de Feminicidi­o.net, que ha comptabili­tzat almenys 99 assassinat­s de dones el 2019.

La disparitat en les xifres va portar la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere a treballar en una recopilaci­ó dels assassinat­s de dones fora de l’àmbit de la parella o l’exparella –ja que l’estadístic­a oficial només inclou assassinad­es per persones amb qui s’ha mantingut una relació sentimenta­l–. Fins ara no s’ha publicat aquesta comptabili­tat paral·lela, que inclouria víctimes com Diana Quer, Laura Luelmo o Marta Calvo, assassinad­es presumptam­ent per homes que no coneixien.

L’última víctima incorporad­a al recompte oficial va ser una dona de 38 anys assassinad­a presumptam­ent per la seva parella el 30 de novembre. No havia denunciat la situació de maltractam­ent, com tampoc la majoria de les assassinad­es: de les 55 víctimes des que va començar el 2019, només onze (20%) van acudir a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Precisamen­t ahir un jutjat de Vera (Almeria) va acordar presó provisiona­l, comunicada i sense fiança per a un home detingut mentre clavava una brutal pallissa a la seva companya sentimenta­l, a qui tenia prohibit acostar-se per una ordre d’allunyamen­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain