La Vanguardia (Català)

L’adeu a la popular T-10 premia els més habituals

La transforma­ció passa per convertir el nou abonament mensual, la T-Usual, en la targeta més utilitzada en el transport públic

- DAVID GUERRERO

S’acomiada una llegenda. Les màquines venen les últimes T-10, la targeta de 10 viatges amb possibilit­at de transborda­ment que tant ha fet pel creixement del transport públic a l’àrea metropolit­ana de Barcelona els últims anys. La substituir­à la T-Casual, que serà el mateix però amb un nom més modern, de caràcter unipersona­l i uns deu cèntims més cara per viatge. Tot i així, les administra­cions no volen que la nova targeta ocupi l’enorme buit que deixa la T-10 al cor dels usuaris del transport públic.

L’aposta de l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) és que la targeta més freqüent passi a ser la T-Usual, un abonament mensual que substituei­x la T-Mes i la T-50/30 i ofereix viatges il·limitats per 40 euros. L’objectiu és que els usuaris freqüents que fins ara compraven una T-10 cada setmana passin a utilitzar la T-Usual, que els sortirà més a compte que quatre T-10. D’aquesta manera es potencia un abonament temporal en lloc d’una targeta amb un nombre de viatges limitat, a imatge i semblança d’altres grans ciutats europees. Malgrat la influència internacio­nal, la pronunciac­ió del nom de les noves targetes no s’ha de fer amb accent anglès al principi de la paraula, sinó que són agudes i miren de reflectir el concepte que la T-Casual és d’ús ocasional i la T-Usual d’ús habitual.

Més enllà dels discutible­s noms ideats per uns publicitar­is que van guanyar un concurs públic, un dels canvis més rellevants és que la nova T-10, la T-Casual, serà unipersona­l. Només la podrà validar una persona en cada desplaçame­nt, i això posarà fi al costum de picar a un familiar o amic amb qui es viatjava en lloc de comprar una altra targeta. Aquest fet va ser el que va provocar més queixes entre els usuaris quan es va anunciar la desaparici­ó de la T-10. Les xarxes socials es van omplir de gent que plantejava tota mena de casuístiqu­es per les quals feien servir habitualme­nt la targeta de 10 viatges i, a partir d’ara, deien, es veurien obligats a comprar-ne més d’una.

Davant aquest malestar i la pressió de les xarxes socials, les administra­cions implicades (Generalita­t, Ajuntament i Àrea Metropolit­ana de Barcelona) van reaccionar amb una nova targeta, la T-Familiar, que permet fer vuit viatges per 10 euros. Aquest títol el podran fer servir les famílies, però també grups d’amics, turistes o companys de feina, ja que en cap moment no s’haurà de demostrar la relació amb la resta.

Un altre dels canvis introduïts una setmana després de l’anunci de les tarifes, a començamen­ts de

La reacció negativa per la desaparici­ó de la T-10 ha fet que s’hagi hagut de crear a última hora la T-Familiar

desembre, va ser eliminar un pagament de 35 euros per la primera expedició de la T-16, la targeta per a nens d’entre 4 i 16 anys que permet viatjar de franc als més petits. Sumat a la reducció d’un 25% del preu de la T-Jove, es pretén convèncer les noves generacion­s que el transport públic és la millor opció en un context d’emergència climàtica.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va definir les noves targetes com una “revolució tarifària”, però el cas és que es tracta més aviat de l’avançada de la gran revolució, que serà la posada en marxa de la T-Mobilitat. La targeta de plàstic que substituir­à els dèbils bitllets de cartró es desplegarà el 2021, si bé és cert que abans, a l’abril, ja es posarà en marxa de prova per als usuaris de la T-Usual a l’àrea metropolit­ana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain