La Vanguardia (Català)

Quatre ferits molt greus a l’explosió de Centelles

Els Mossos investigue­n les causes de la deflagraci­ó, que va tenir lloc quan des del campanar s’estava a punt de disparar amb motiu de la Festa del Pi

-

Quatre de les nou persones ferides ahir al matí per l’explosió al campanar de Centelles (Osona) durant els actes de la Festa del Pi continuave­n ahir a la nit ingressade­s en estat molt greu a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona. La deflagraci­ó va tenir lloc cap a les dotze del migdia, quan els galejadors estaven a punt de disparar els trabucs per avisar els veïns que el pi ja havia entrat al poble i es dirigia cap a l’església per oferir-lo a la patrona, santa Coloma.

“En el moment que el pi ha arribat al poble i els galejadors han començat a disparar, hem vist una gran fumarada que sortia del campanar. Tots porten la pólvora en una espècie de cantimplor­a, i sembla que algunes s’han encès per simpatia”, explicava ahir un veí de Centelles. Un dels responsabl­es dels galejadors, Jordi Font, va afirmar que l’accident va ser fortuït, iniciat per l’explosió d’un sarró de pólvora, i va precisar que tots “estan homologats”, indica l’agència ACN. L’alcalde, Josep Paré, va subratllar que la Festa del Pi compleix amb totes les mesures de seguretat.

Per la seva part, els Mossos d’Esquadra es van limitar a declarar que han obert una investigac­ió per determinar les causes dels fets.

El Servei d’Emergèncie­s Mèdiques (SEM) va muntar una àrea sanitària al costat de l’església per fer les primeres cures als afectats, d’entre 20 i 60 anys, i des d’allà traslladar-los a l’hospital Vall d’Hebron, on van ingressar a la unitat de cremats, segons va detallar el doctor Josep Maria Soto, portaveu del SEM.

Després de l’explosió, la Creu Roja va donar l’alarma a les 12.06 hores, moment en què es va activar en prealerta el pla de Protecció Civil de Catalunya. Deu ambulàncie­s i dos helicòpter­s medicalitz­ats, diverses dotacions de bombers i agents dels Tedax i de la policia científica dels Mossos es van desplaçar fins a Centelles. Els

Una de les hipòtesis apunta que els fets van passar després de l’explosió d’un sarró de pólvora d’un trabucaire

bombers van apagar un petit foc en uns sacs que hi havia al campanar i van determinar que l’edifici no va patir danys estructura­ls.

Centelles celebrava ahir el principal acte de la seva Festa del Pi, declarada d’interès nacional de Catalunya. A primera hora del matí, els participan­ts es van dirigir al bosc per tallar un pi que es va traslladar fins al poble flanquejat per un grup de galejadors o trabucaire­s. Tal com mana una tradició que es remunta a mitjans del segle XVIII, al campanar de l’església hi havia més galejadors preparats per anunciar amb trets que l’arbre entrava a la localitat i es dirigia cap a la plaça Major. En aquell moment hi va haver l’accident.

A part de les quatre persones amb ferides molt greus per cremades de segon i tercer grau, el pronòstic dels altres cinc afectats era de greu (tres) i menys greu (dos), segons van confirmar fonts de l’hospital Vall d’Hebron.

 ?? LA VANGUARDIA ?? Intensa fumarada al campanar de Centelles, després de l’explosió
LA VANGUARDIA Intensa fumarada al campanar de Centelles, després de l’explosió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain