La Vanguardia (Català)

Una xarxa va introduir un miler d’immigrants irregulars a Barcelona

La Policia Nacional desmantell­a una organitzac­ió criminal que cobrava 500 euros a cada pakistanès que portava des d’Itàlia

- MAYKA NAVARRO

La Policia Nacional ha desmantell­at una xarxa de tràfic de persones que només l’últim any va ser capaç d’introduir més d’un miler d’immigrants irregulars a Barcelona. La investigac­ió s’ha saldat amb vuit detinguts. Totes les persones en situació irregular a Espanya eren d’origen pakistanès.

L’organitzac­ió tenia alguns dels seus membres a Itàlia, on eren captats els immigrants. A tots ells se’ls oferia trajecte per carretera amb petits autobusos des de la ciutat italiana de Torí fins a Barcelona, on se’ls assegurava que no tindrien dificultat­s per aconseguir feina i documentac­ió. Per tots els tràmits se’ls cobrava 500 euros.

Set de les detencions es van fer a Barcelona i una altra a San Fernando (Cadis). Durant els escorcolls a quatre domicilis de la ciutat de Barcelona, els investigad­ors de la Policia Nacional es van apoderar de 15.000 euros en metàl·lic, gairebé mig quilo d’or en peces de joieria, disset telèfons mòbils i altres artefactes informàtic­s, a més de documentac­ió que falta per analitzar.

La investigac­ió es va iniciar a partir d’una informació que la policia francesa va compartir amb els col·legues de la Policia Nacional. Els francesos van detenir un espanyol que traslladav­a amb el seu vehicle particular un ciutadà pakistanès en situació irregular a Europa, a qui havia recollit a Itàlia. El detingut va explicar que el viatge s’havia d’acabar a Barcelona.

A partir d’aquestes dades, la unitat contra xarxes d’immigració il·legal i falsedats documental­s (Ucrif) de Catalunya va assumir la investigac­ió i va constatar de l’existència d’una organitzac­ió criminal, assentada a Barcelona, que es dedicava a introduir il·legalment a Espanya persones d’origen pakistanès que captaven a Itàlia i entraven per Barcelona.

La xarxa tenia membres a Barcelona amb la missió d’establir contacte amb intermedia­ris assentats a Itàlia, que buscaven i triaven els ciutadans pakistanes­os que havien de ser traslladat­s a Espanya per carretera.

L’organitzac­ió també tenia conductors, que feien servir minibusos llogats de manera legal per desplaçar-se a Torí i recollir els immigrants per traslladar-los fins a la capital catalana.

Malgrat que els minibusos utilitzats eren de nou places, en alguns trasllats l’organitzac­ió hi va fer anar fins a disset persones. Quan arribaven a Barcelona, les víctimes eren retingudes el temps que calgués fins a verificar que s’havien pagat els 500 euros. Tots els detinguts estan acusats dels delictes de pertinença a organitzac­ió criminal i contra els drets dels ciutadans estrangers.

La investigac­ió va començar amb l’arrest a França d’un espanyol que traslladav­a un ciutadà sense papers

 ?? EP ?? Un dels detinguts en l’operació contra el tràfic de persones
EP Un dels detinguts en l’operació contra el tràfic de persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain